Оля Ал-Ахмед: В „Стандарт” ограбиха интелектуалния ми труд

Известната журналистка, напуснала вестника, след като една година не са й плащали заплата, както и на много други колеги там, алармира, че от авторските й текстове в архива на изданието е премахнато името й и те са подписани или с името на вестника, или с „администратор”.

Оля Ал-Ахмед публикува във Фейсбук следния пост, препечатан и от Drum.Bg:

„Работих няколко години за в-к „Стандарт” и там ме ограбиха в истинския смисъл на думата – финансово, като не ми плащаха цяла година заплата.

Сега установявам, че в „Стандарт“ са ограбили и интелектуалния ми труд, интелектуалната ми собственост, изтривайки името ми на автор от всичките ми авторски интервюта, статии и материали! В графата автор нагло е подписан … „Стандарт“ или Администратор! А авторът съм АЗ!!!

Интересно как администраторът е направил лично интервю с Йосиф Кобзон в дома му или с Хулио Иглесиас в студиото му? Много ми е интересно как „Стандарт“ от първо лице единствено число пише пътеписи, пътувайки из света?

Въпрос: има ли юристи, които в момента четат този пост?”

Под тази публикация на Оля Ал-Ахмед са пуснати и следните коментари.

Зенон: 

„Ще трябва да се предприеме нещо наистина… Защото по същия начин постъпи и „голямата” медийна групировка „Икономедия“ на прословутия милионер г-н Иво Прокопиев, при „покупката” на вестник „Пари”… Сега всичко е „криптирано” като авторски материали на… вестник „Дневник“ и няма никакви имена на авторите!… Абе, хора – ние в какъв обществен строй живеем?!… Това комунизма и ранния капитализъм си беше… истинска демокрация!… Напоследък обаче – какво става – прилича на някаква форма на диктатура!… Ограбват се най-нагло, най-безцеремонно, най- най- най- … не ни стигат словата да изразим възмущение ли, удивление ли…. Човешкият егоизъм е безграничен, видя се!… И вие от „Стандарт“, и вие от „Икономедия” – защо крадете труда, интелектуалната собственост на хората!?!?!?… Големите общественици, защитници на правотата… ай, ай, ай…“

Искра Карпачева:

„И с мен се случи същото, тъй като и аз работих 12 години в „Стандарт”. Всичките ми интервюта и материали са изтрити. Освен това Славка Бозукова ми дължи 7 хил. Лв. за заплати и авторски. Осъдих „Стандарт нюз АД”, но Бозукова не плаща, а вестникът продължава да излиза онлайн, а в петък и на хартия. Националната гордост по Евгени Минчев Бозукова дължи пари на десетки настоящи и бивши колеги. Г-н Цацаров, май казусът е точно за вас?!”

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също