Антон Хекимян от bTV с голямата награда за тв журналистика „Свeти Влас“

от Оля Ал-Ахмед

Милен Цветков взе специалната награда за журналистика за цялостен принос, за оригинални идеи и индивидуално присъствие. Със специална награда за отразяване на европейска тематика е и Милена Милотинова от Bulgaria ON AIR. Отличени са и Мая Димитрова и Александър Марков от БНТ

За девета поредна година Иван Гарелов събира най-добрите журналисти от екрана в състезание за най-голямата годишна награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“.

„Крайно трудно журито направи своя избор, тъй като всички видеа, участващи в конкурса, бяха изключително интересни, обективни и професионални. Тази година получихме 70 предложения, от които селектирахме 19. Много трудно се отсяват професионалисти сред професионалистите. Но ние се постарахме да подберем най-доброто и тази година,“ каза Любен Дилов-син, който за девети път бе водещ на тържествената церемония по връчване на годишните награди за тв журналистика.

Номинираните бяха излъчени в два показа – първият се състоеше от десет видеа от разлини телевизионни медии, вторият показ на състезателите бе от девет видеа.

По традиция легендата на публицистичния екран и председателя на сдружението Иван Гарелов, откри тържествената церемония по награждаването. Според него селекцията и тази година е пряко отражение на процесите, протичащи в българската журналистика в усложнената политическа обстановка в страната и в световен мащаб.

Председателят на журито проф. Ивайло Знеполски каза във встъпителното си слово:

.„Смисълът е журналистическата телевизионна точност да се събере на едно място. Да разговаряме, да обсъждаме и да направим равносметка. Да видим, какво е мястото на тв журналистиката в днешния публицистичен свят. Много дертове тежат върху гилдията. Тази година се работи при изключително трудни условия. Дори ни хрумна да направим една подписка – на голяма част от телевизионните журналисти да им дават надбавки за вреден труд.

У нас не е разрешен един основен проблем – разликата между политици и политическо. Емисиите тази година работиха изцяло в дневния ред на политиците, а не в дневния ред на политическото. Това са създадените правила. И в тези условия работи телевизионната журналистика.

Призванието на журналистите ежедневно се сблъсква с много сериозни предизвикателства. Ние се радваме, че отсявайки продукцията, намираме предавания и журналисти, съумяващи да преодолеят в една или друга степен тази зададена журналистическа рамка, в която трябва да работят.“

В списъка на номинираните тази година бяха изявени утвърдени телевизионни журналисти, като Антон Хекимян, Светослав Иванов, Милен Цветков, Виктор Николаев, Милена Милотинова, Георги Любенов, Горан Благоев, Поли Златарева, Ганиела Ангелова и др. Силно бе присъствието и на безкомпромисните репортери и кореспонденти Александър Марков, Петър Нанев, Ясен Дараков.

Голямата награда за телевизионна журналистика тази година отиде при водещия на „Тази сутрин“ по bTV Антон Хекимян. Отличието е за ежедневно отстояване на високи професионални критерии.

БНТ бе удостоена с две награди. Мая Димитрова беше отличена за репортаж за неетичната практика в елитни гимназии да се приемат ученици с нисък успех, а Александър Марков – за поредица репортажи за най-голямото учение на НАТО след края на Втората световна война в Норвегия.

Специална награда за принос към отразяване на европейската тематика взе Милена Милотинова от Bulgaria ON AIR.

Милен Цветков получи пък специалната награда за цялостен принос, за оригинални идеи и индивидуално присъствие.

Инициатори на конкурса „Свети Влас” са членовете на т. нар. „Кръг 11” – Иван Гарелов, проф. Ивайло Знеполски, доц. Георги Лозанов, Любен Дилов-син, Копринка Червенкова, Георги Тенев, Джими Найденов, Стефан Димитров, Антони Георгиев, Павел Васев и покойният Петко Бочаров.

Ежегодните Награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“ подкрепят новаторството и оригиналните идеи, отличават и насърчават авторския подход, разбирането на журналистиката като сфера на индивидуално присъствие, творчество и професионализъм.

Церемонията по връчването на престижните отличия се провежда по традиция на брега на морето в курорта Свети Влас. Преди всяка церемония през деня медийни експерти, репортери и видни български журналисти се събират на традиционна дискусия по текушата телевизионна продукция.

Тази година дискусията се проведе под надслов „Тенденции в журналистиката през 2019 година.“ Водещ бе Иван Гарелов. Основната обсъждана тема бе свободата на медиите в България и свободата на словото, качеството на произвеждания продукт. Разгледа се въпроса със зависимостта на журналистите от диктуваните правила и начините за оцеляване на професията, на свободната журналистика в бъдеще. Журналистите активно участваха в дискутираните наболели въпроси, предлагайки решения и начини за отстояване на своята свобода и независимост.

„Трябва да говорим за независивост на медиите. Бих искал да дойде момент, в който журналистът да отива при главния редактор и да му казва какво и къде иска да снима, а не обратното,” каза Милен Цветков, включвайки се в дискусията.

Иван Бакалов пък бе на мнение, че „ свободата е нещо, което сами трябва да си извоюваме – не бива да чакаме държавата да ни я даде”.

Засегна се и наболелият въпрос за медийната собственост и как не трябва да се допуска собствениците на медии да диктуват редакционната политика и начина на работа на журналистите. Валерия Велева изказа мнение, че колкото по-голяма е финансовата зависимост на една медия, толкова повече страда самата журналистика.

Доц. Георги Лозанов бе категоричен, че борбата за свобода на словото е борба на самите журналисти и на тези, които работят със словото. Той подчерта:

„Зависимостта на журналистиката става все по видима. Това е световен въпрос. Пада доверието в журналистиката – с тенденция медиите да станат излишни, да преобладава социалната мрежа. Журналистиката може да се защити дотолкова, доколкото тя е професионална. Иначе тя става застрашена професия. Журналистиката – е история на съвремеността. Тя може да разказва ставащото, да конструира съвременният свя и затова тя е в тежка конкуренция с тези, които са на власт.”

Иван Гарелов припомни, че журналистите водят война едни срещу други и затова не могат да се обеденят за спасяването на професията.

Проф. Ивайло Знеполски подкрепи Гарелов в това, че трябва да има журналистическа солидарност. „Съдбата на журналистите е в техните собствени ръце. Безобразие е да има платени политически послания и журналистиката да се превръща в слугинаж. Работи се в една нерегламентира среда и вината е поделена – тя е и на институциите, и на хората, които работят в медиите,“ заключи професорът.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също