„Седмият жест II” от Цветанка Еленкова с награда „Дъбът на Пенчо”

от Оля Ал-Ахмед
Премиерата на стихосбирката на Цветанка Еленкова – „Седмият жест II” ще се състои на 7.06.2019 г. (петък) от 18.30 ч. в Литературен клуб „Перото”, НДК, съобщиха за БТА организаторите.
„Седмият жест II” получи една от важните награди за поетическото творчество „Дъбът на Пенчо” за 2019 г., присъждана от литературния критик проф. Светлозар Игов. Тя е своеобразно продължение на емблематичната „Седмият жест”, издадена през 2005 г. и отличена с множество положителни рецензии в България и в чужбина . Книгата има три издания досега зад граница: от изд. Повеля, Сърбия, 2009, от изд. Шиърсмън Буукс, Англия, 2011, от изд. Терсиум Едисион, Франция, 2018. „За мен това е много важна книга, защото борави със земни, физични неща – смъртта, любовта, семейството, природата, но отпраща в метафизичното. Както казва св. Григорий Богослов, аскетът и поет от 4 в. – единствената поезия, която заслужава внимание е тази, черпеща вдъхновение и идеи от Божественото. От Словото с главна буква. Не само от словата”, каза специално за БТА авторката Цветанка Еленкова.
Събраните поетични творби в Седмият жест II” са оценени не само у нас, но и в чужбина. „Прекрасната чистота на мислите на авторката се съчетава с топлината на поднасянето им в създаването на една необикновена, възвисена стихосбирка.”, пише Сара Краун, сп. Поетри Ревю, Лондон. „Да четеш тази книга от оставящи без дъх стихотворения е кинематографско преживяване. От читателя се иска да отложи временно всяка форма на знание и да остави неверието си, предавайки се пред имагинерната чувствителност на Еленкова”, споделя Сарада Субриън, сп. Модърн Поетри ин Транслейшънс, Оксфорд.
Цветанка Еленкова
„В тези фрагменти е включено толкова много със съвсем малко думи. Те се родеят с лирическа красота и продължително търсене на метафизичния смисъл.” , пише Иън Сийд, сп. Страйд, Корнуол. „Тези текстове са своеобразни поетически уравнения, изтънчени мисловно-провокативни текстове за любовта, семейството, , смъртта и православното християнство.” (Джон Тейлър, сп. Абсинт, Бостън); „Кратките истории на Цветанка Еленкова са близки до поезията и до философията. Езиково са съвършено изчистени, понякога приличат на пътепис в стихове.” (Мича Вуичич, сп. Йелоу Каб, Белград); „Това е поезия от небесни видения, която намира божественото в баналното, а смъртта е поставена в самото сърце на съществуването.” (Терсиом Едисион, Франция).

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също