Кой ще спре екстремистите в Русия?

от Павел Илиев

Мюсюлманите в Русия са разгневени от решението на Владимир Путин да окаже военна подкрепа на режима на Асад, възприеман от тях като по-голяма заплаха дори и от радикалната групировка „Ислямска държава“. В тази деликатна ситуация огромната Руска федерация може да се окаже новата мишена на ислямисткия екстремизъм.
Едва две седмици след началото на руската интервенция в сирийския конфликт в столицата Москва беше осуетен (предполагаем) опит за терористичен акт. Според официалната версия на Кремъл целта на атентаторите е била да принудят Кремъл да се изтегли от Сирия. Атмосферата в многомилионния столичен град обаче остана спокойна: заплахата от тероризъм беше сякаш толкова предвидима, че мнозина възприеха като инсценировка действията на тайните служби – ясен знак за доверието, което руснаците имат във властта, която ги управлява. Има индикации обаче, че този инцидент може да се окаже върха на айсберга.

Религиозната окраска на конфликта в Сирия

„За много мюсюлмани Башар Асад е много по-лош от „Ислямска държава“, въпреки че те също са престъпници“, коментира Али Чарански, ислямски активист, който е в близки контакти с вярващите мюсюлмани в Русия. „Путин направи голяма грешка като се намеси там. Разбира се, някои хора вярват на пропагандата по телевизията, но в момента за повечето сунити Асад е най-големия враг“, обясни Чарански.
И докато мюсюлманският свят гледа на войната в Сирия и като на религиозен сблъсък, управляващите в Русия гласно обявиха, че „в Кремъл не правим разлика между сунити и шиити“. Но такава има и тя дава допълнителна окраска на близкоизточния конфликт, който прокара ясна разделителна линия между мюсюлманските общности в Русия.
Тук на помощ идва и чеченският лидер Рамзан Кадиров, който увери, руските въздушни удари нямат нищо общо с вътрешните мюсюлмански конфликти. Такова мнение изрази и председателят на руския Съвет на мюфтиите Равил Гайнетдин, който призова изрично намесата на Москва в Сирия да не бъде утежнявана допълнително с религиозни възгледи.

Официалният съюз между Путин и мюфтиите

Държавната власт в Русия е признала 81 от общо 82 мюфтии в страната. Но хармонията е само на повърхността. Едва двама от религиозните водачи на мюсюлманската общност са издали фетва срещу „Ислямска държава“, а експерти от тяхното обкръжение призовават открито за сближаване с ислямистките групировки в Сирия. Негативното мнение на руските мюсюлмани по отношение на Асад ги дистанцира от правителствената линия на Москва.
И все пак руските власти се стремят да постигнат умерени отношения с мюсюлманите, и дори се опитаха да укрепят позициите им в обществото. Съвсем наскоро в Москва беше открита най-голямата джамия в страната, с 80-метрови минарета и капацитет за 10 хиляди богомолци. Но тази витрина на религиозната толерантност и многообразие показва само част от реалността.
Наистина, последната терористична атака в Русия с ислямистки фон беше преди три години, но сблъсъците между силите на реда и екстремисти от републики като Дагестан попълват ежегодно статистиката с десетки загинали служители на Москва.

Радикализация чрез контакти с „Ислямска държава“

„Може и да звучи абсурдно, но възходът на „Ислямска държава“ внесе малко спокойствие у дома“, заяви изследователят на исляма Раис Сюлейманов. Обяснението – „защото много екстремисти напуснаха страната“. Част от тях – според Сюлейманов около три хиляди – все още се намират някъде в обширната руска територия. Около 100-150 фундаменталисти не биха се поколебали да използват оръжие, твърди религиозният учен. „Колкото по-дълго Русия остане в Сирия, толкова по-вероятна е радикализацията в тези среди, и толкова по-вероятно е извършването на терористичен атентат“, предупреди Сюлейманов.
Ключова в ситуацията е подкрепата, която Москва ще демонстрира по отношение на мюсюлманското си малцинство. „Ако няма авторитет за вярващите, то никой няма да бъде в състояние да спре екстремистите в собствените си редици“, алармира Чарански.

Агенция „Фокус“

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също