Бъдещето на лекарствата е в 3D принтерите

Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) одобри лекарство за перорален прием, която се изработва благодарение на технология за триизмерно принтиране, което е смятано за новаторски ход с потенциал да промени бъдещето на медицината, съобщава „Фокус“.

Фармацевтичната компания „Апресия“ разработила лекарството Спритам (Spritam), получило одобрението на федералната агенция по лекарствата. Използвано за лечение на припадъци в резултат на епилепсия, за Спритам се използва 3D принтер за създаване на точна перорална доза от лекарството за пациентите. Принтерът създава поресто хапче, което бързо се разтваря при контакт с течност.
От „Апресия“ са нарекли технологията „ЗипДоус“ (ZipDose) и вярват, че тя може значително да подобри начина, по който пациентите вземат своите медикаменти.
„Чрез комбиниране на 3D принтираща технология с широко предписвано лекарство при епилепсия, Спритам е разработено да отговаря на нуждите на пациентите изпитващи проблеми със своите настоящи лекарствени препарати“, коментира генералния директор на „Апресия“ Дон Уедърхолд в изявление. „Това е първият по рода си продукти за централната нервна система, които „Апресия“ планира да произвежда като част от нашия ангажимент да променим начина, по който пациентите вземат своите лекарства“, казва той.
Компаниите използват 3D принтерите за изграждане на медицински пособия – например хирурзите използват технологията за създаване на бедрени импланти с точен размер за определен пациент. Но Спритам е първото лекарство използващо технологията и получило одобрението на Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ.
Почти три милиона американци са с поставена диагноза епилепсия, според „Апресия“, като сред тях 460 000 са деца.
Над 70% от пациентите с епилепсия твърдят, че забравят или пропускат да си вземат нужната им доза от предписаното им лекарство, което може да възпрепятства лечението и да доведе до увреждащи гърчове.
Чрез използването на технология за триизмерно принтиране за създаване на лесни за поглъщане дози за определен потребител, което няма да изисква клиентът сам да измерва дозата си, „Апресия“ смята, че така може да премахне значителна част от трудностите в лечението на епилепсия, особено за страдащи от заболяването деца.
От компанията твърдят, че Спритам ще бъде в продажба за крайните потребители през първото тримесечие на 2016 година, а освен това компанията продължава упорита работа по намирането на други медицински приложения на 3D принтерите.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също