Свържете се с нас

Здраве

Д-р Йорданка Господинова: Хидратирайте организма си преди ваксина!

Публикувана

на

Отделяйте необходимото внимание на течностите, не забравяйте да пиете вода, съветва диетоложката.

Ако искаме да влезем ефективно и безопасно във форма и да я задържим за дълго време, трябва да се информираме как да се храним правилно и как да сваляме килограми по здравословен начин, без да гладуваме. Както винаги съм казвала – “Килограми се свалят с ядене.”, пояснява д-р Господинова

Д-р Йорданка Господинова е лекар, треньор по здравословно хранене. Нейната прабаба е била прочут народен лечител в Асеновград. Майка ѝ е медицинска сестра. Ето защо лекарската професия приема като призвание. Посвещава професионалния си път на търсене и помощ към хората. Когато преди три години създава програмата за умно отслабване Smart Diet, приема като мисия помощта, която оказва на хората да отслабнат и да бъдат здрави и щастливи. Стотици са успешните истории на Smart Diet. Усмивката на лицата на хората, щастието, което звучи от думите им на благодарност към д-р Господинова са нейната най- голяма награда. Доктор Йорданка Господинова е забележителна жена. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ.Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и засташително нарастващото тегло,  тя поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, и връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Днес режимът Smart Diet е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България и с огромна усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пъртината, която е проправила сама.

Д-р Господинова, в страната ни доста агресивно премина третата вълна на Covid-19. Преболедувалите независимо от възрастта се оплакват от изтощеност, продължителна загуба на обоняние, липса на апетит, отпадналост….Какви са Вашите съвети на специалист по хранене? С какви продукти и храни хората да преборят пост-ковидните симптоми и да подсилят организма си?

 

 • Срещатата с Ковид-19 се оказа изпитание за доста хора. Индивидуалните особености на всеки организъм обосновават и различната клинична картина при различните пациенти. С времете успяхме да натрупаме доста информация за това какво вирусът засяга и кои групи от популацията са по-податливи. Безспорно се доказа, че хора в по-добро здраве прекарват инфекцията значително по-леко и рискът от усложнения при тях е доста по-нисък. Противоположно на това при хора с хронични заболявания като артериална хипертония, диабет, сърдечно-съдови и мозъчни болести, вирусът е много по-опасен.

Преболедуването от Ковид-19 представлява една системна “травма” за организма, като възстановяването е за продължителен период от време, както при външните травми. Степента на засягане и възстановителният период зависят от индивидуалните особености на организма на човек. както и от тежестта на прекараната инфекция. Обикновено симптомите след прекараното заболяването отшумяват и изчезват напълно до няколко месеца, като обонянието може да е отслабено дори след година от инфекцията.

Хора, които са прекарали инфекция с Ковид-19 е нужно да приемат богата диета, съдържаща всички есенциални хранителни вещества. Трябва да приемат голямо количество витамини, протеини, мастни киселини, фибри и други, които ще повишат защитните и възстановителните сили на организма.

Подходящи продукти и храни за хора, възстановяващи се от тежка инфекция са: риба, млечни продукти, бобови растения, плодове, сурови зеленчуци, ядки, зърнени култури с обвивки. Трябва да се избягват храни, които товарят организма, водят до дискомфорт в стомаха, водят до запек и имат ниска хранителна стойност. Такива са чипсове, сладкиши, торти, тестени изделия и др.

 

 • Д-р Господинова, в момента протича масовата ваксинация на населението против Covid-19. Имате ли специални препоръки към онези които все още не са се ваксинирали и хората, които вече са взели ваксината? Имали специална препоръка какво да се яде и пие и какво не трябва да ядем и пием непосредствено преди и след ваксинация?

 

 • Ваксините, както е показала историята до сега, работят. Спасили са милиони животи и са прекратили или отслабили едни от най-страховитите бичове за човечеството. Аз мисля, че ваксинирането е изключително важно и трябва да спре да се разпространява мисинформация за ваксините. Аз лично се ваксинирах и не откривам нищо страшно или опасно в това.

Препоръчително е преди и няколко дена след ваксинация да не се приема алкохол. Докато някои хора имат минимални или никакви странични ефекти от ваксината, други могат да изпитат умора, главоболие, мускулни болки, студени тръпки, треска и гадене. Дори леката консумация на алкохол може да предизвика дехидратация, което може да засили тези странични ефекти. И ако сте дехидратирани или имате малко махмурлук, може да е трудно да разграничите дали реакцията на тялото е към алкохола или към ваксината. Приемането на алкохол също така натоварва имунната система, която трябва да бъде заета в производството на антитела към вируса.

Доброто хидратиране е един от най-важните начини да подготвите тялото и имунитета си за ваксинацията. Необходимо е да се приема поне 2.5-3л. течности на ден.

 

 • Юни дойде, въпреки че е студен и дъждовен. Вашите препоръки с какво да се хпраним през първия месец на лятото за да се подготвим за едно здраво и красиво лято?
 • Лятото е сезон с голямо разнообразие на храни. В България имаме достъп до голям асортимент от пресни плодове и зеленчуци. През лятото препоръчвам спазването на лека диета, богата на плодове и зеленчуци, немазни меса, риба, сирене и зърнени храни, богати на фибри. Колкото по-леко се храним, без да затормозяваме храносмилателната си система, толкова по-лесно организмът ни усвоява нужните субстанции за да функционира адекватно и изхвърля вредните, токсични субстанции.

През лятото температурите са значително по-високи, което води до несъзнателно отделяне на големи количества вода от тялото ни. Това може да доведе до дехидратация, която нарушава всички важни процеси в нашия организъм, включително и имунитетът ни. Отделяйте необходимото внимание на течностите, не забравяйте да пиете вода. В началото може да го чувстваето “принудено”, но впоследствие се свиква и така ще придобиете полезен навик, който ще подобри здравето Ви.

С напредване на възрастта нуждите на организма се променят и хората трябва да се пригодят храненето си към това. Например нуждите от калории, протеини и мазнини при 70 годишен човек са по-ниски отколкото при 30 годишен човек и това трябва да се внесе в хранителния план. Ако по-възрастният човек приема менюто на по-младият, това ще доведе до излишък на калории и нутриенти. Те пък от своя страна могат  да доведат до затлъстяване и увреждане на различни органи и системи.       Всеки човек е добре да опознае тялото си, какви са дневните му нужди, кои храни го карат да се чувства добре и кои влошават състоянието му. Съществуват и различия в хранителните нужди при мъжете и при жените, поради което е хубаво да се информираме какъв хранителен план е най-благоприятен за нашия организъм според възрастта ни, състоянието ни и хранителните ни нужди.

 

 • Освен със слънце, което напоследък не се показва често, с какви храни и напитки да набавим изключително важният за организма Витамин Д?

 

 • Витамин D е основно хранително вещество, от което тялото ни се нуждае за много жизненоважни процеси. Витамин D е мастноразтворим витамин, който подпомага усвояването на калций, насърчавайки растежа и минерализацията на костите. Той също така участва в различни функции на вашата имунна, храносмилателна, кръвоносна и нервна системи. Препоръчителната дневна доза Витамин D е 600-800 IU. Дефицитът на витамин D e доста често срещано явление и засяга 13% от населението на света. Това е алармираща статистика и не трябва да бъде пренебрегвана, защото значението на Витамин D за организма е голямо. Моите съвети за да набавим витамин D в оптимално количество са:
  • Витамин D често се нарича „слънчевият витамин”, тъй като слънцето има най-голямо значение за него. Кожата ни съдържа тип холестерол, който функционира като предшественик на витамин D. Когато това съединение е изложено на UV-B лъчение от слънцето, то се превръща във витамин D. Създаденият от слънцето витамин D може да циркулира два пъти по-дълго от витамин D от храна или добавки. Препоръчително е всеки ден да се разхождаме поне 20-30 минути навън, независимо дали виждаме слънцето през деня, кожата ни получава необходимите ултравиолетови лъчи, защото облаците не спират UV лъчите.
  • Мазните риби и морски дарове са сред най-богатите естествени хранителни източници на витамин D.
  • Яжте повече гъби. Те са единственият вегетариански източник на витамин D. Въпреки, че съдържат витамин D2(при хората доминира витамин  D3), консумацията на гъби доказано покачва нивата на витамин D в кръвта.
  • Консумирайте яйца и мляко. Те са богати на витамин D.
  • на пазара има изобилие от хранителни добавки, съдържащи витамин D, които могат да задоволят дневните ни нужди/

 

 • Много от нашите читатели биха искали да ви попитат с кои храни да си повишат хемоглобина, който често пада под нормата след боледуване?

 

 • Хемоглобинът е протеинът в червените кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислород в тялото ни. Той също така транспортира въглероден диоксид от клетките до белите дробове, за да бъде издишан. Желязото играе изключително важна роля в производството на хемоглобин и червени кръвни.

Някои от по-честите причини за нисък хемоглобин са:

 • желязодефицитна анемия
 • бременност
 • чернодробни проблеми
 • инфекциозно заболяване

Някои хора имат естествено нисък хемоглобин, без подлежаща причина.

Поддържането на оптимални нива на хемоглобина е изключително важно за правилното функциониране на всички наши органи и системи. Когато искаме да повишим нивото си на хемоглобин, трябва да добавим две групи храни към диетата си – желязо и фолати.

Първата стъпка към повишаването на нивото на хемоглобина е да започнете да ядете повече храни, богати на желязо.Такива са:

 • черен дроб и органи
 • черупчести
 • червено месо
 • броколи
 • спанак
 • зелен боб
 • зеле
 • боб и леща

Фолиевата киселина е витамин от група В, който тялото ни използва за производството на хем, частта от червените кръвни клетки, която съдържа хемоглобин. Без достатъчно фолиева киселина вашите червени кръвни клетки не могат да узреят. Това може да доведе до анемия с недостиг на фолиева киселина и ниски нива на хемоглобин.

 

Можем да добавим фолиева киселина към вашата диета, като ядем повече:

 • говеждо месо
 • спанак
 • чернооките грахчета
 • авокадо
 • маруля
 • ориз
 • фасул
 • фъстъци

Ако трябва да повишите нивото на хемоглобина си много, може да се наложи да приемате хранителни добавки с желязо. Когато приемаме такива добавки трябва да внимаваме, защото твърде много желязо може да причини състояние, наречено хемохроматоза. Това може да доведе до чернодробно заболяване като цироза и други странични ефекти, като запек, гадене и повръщане. При значително понижен хемоглобин задължително трябва да се консултирате с Вашия лекар.

 

 • Заседналия живот, липсата на социално общуване, затворените спортни зали и басейни се отразиха на доста хора, които се оплакват, че са качили килограми. Какво бихте ги посъветвали? Как бързо, ефективно и безопасно да влязат във форма за лятото?

 

 • За съжаление пандемията се отрази негативно върху теглото и здравето на много хора. Като доминиращ фактор за наддаването на тегло през този период е не толкова липсата на физически дейности, колкото прекомерната консумация на храна поради близостта и достъпността и. Когато сме поставени в нова ситуация в живота си трябва да вземем мерки(да въведем външни промени), за да запазим тялото си същото. Това може да стане, като се информираме на начини и стратегии на здравословно хранене и физически упражнения от дома. Трябва да сметнем колко калории и хранителни вещества са нужни на тялото ни при новите условия и да не ги превишаваме.

ваксина д-р Йорданка Господинова

Аз лично съм противник на “бързо влизане във форма” защото много често това води до “бързо излизане от форма” и задълбочаване на проблемите. Ако искаме да влезем ефективно и безопасно във форма и да я задържим за дълго време, трябва да се информираме как да се храним правилно и как да сваляме килограми по здравословен начин, без да гладуваме. Както винаги съм казвала – “Килограми се свалят с ядене.”.

 

 • И в края на нашето лятно интервю с нетърпение очакваме Вашите безценни съвети в няколко думи!
 • Щастлива съм, че получих възможност да споделя наученото. Моите съвети към читателите на Вашето издание са:
  • опознайте тялото си
  • информирайте се за храненето и за това как различните храни влияят на организма Ви
  • следете килограмите си
  • приемайте достатъчно течности
  • редовно посещавайте лекар и провеждайте профилактични изследвания
  • стремете се да сте подложени на по-малко стрес през ежедневието си, като премахнете дразнители
  • бъдете физически активни ежедневно, поне по 30 минути(ходене)
  • правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи и удовлетворени
  • ако не можете да се справите сами, не се срамувайте да поискате помощ
  • мечтайте
  • сбъдвайте мечтите си

Caractéristiques démographiques et cliniques.
Caractéristiques des hommes de l’échantillon.
Castanha do acheter cialis en ligne en france Brasil bertholletia excelsa humb.
Ce changement de politique a été controversé.
Ce document a été publié au registre fédéral.
Ce médicament vous a été viagra medicament prescrit uniquement.
Ce ne sont pas les tadalafil citrate rayons o vacs de ton père.
Ce n’est peut-être pas spécifique au levitra.
Ceci est assez similaire à acheter tadalafil l’ester cypionate.
Ceci est particulièrement important avec sgc.
Cela améliore également la capacité érectile.
Cela comprenait les paramètres acheter cialis 20mg tadalafil urodynamiques.
Cela peut entraîner de réelles complications.
Centre de glace centre de glace 53 cpr 3d 34.
Ces comprimés fonctionnent pendant 36 cialis générique tadalafil 20 mg heures.
Ces deux tadalafil bp cylindres participent aux érections.
Ces produits ont-ils été retirés de la vente.
Ces profils ont été comparés statistiquement.
C’est au tribunal de trancher cette question.
C’est ce qu’on appelle une zone d’inhibition.
C’est devenu une blague courante dans ma vie.
C’est la dose initiale recommandée de cialis.
C’est le type de prix du sildenafil 50 mg traitement ED le plus connu.
C’est plus cialis generique fiable simple, moins cher et sans tracas.
Cet effet doit être soigneusement interprété.
C’était si mauvais, je ne pouvais pas dormir.
Cette dose peut tadalafil 10mg prix être augmentée jusqu’à 20 mg.
Cette recherche online sildenafil citrate s’est même étendue au viagra.
Cgi de changement dans l’éjaculation précoce.
Changements de pb cliniquement sildenafil tadalafil significatifs.
Chaque comprimé contient 20 mg de vardénafil.
Chattez avec cialis de 5mg l’étudiant et support elearning.
Chez l’homme, la prostate fabrique le sperme.
Cialis bénéficie d’une longue durée d’action.
Cialis contient l’ingrédient actif tadalafil.
Cialis est disponible sur le nhs et en privé.
Cialis pendant la grossesse et l’allaitement.
Cialis peut réduire votre tension artérielle.
Cialis tous les jours qui résout le problème.
Classe fonctionnelle et aggravation clinique.
Claudio bucolo, Université de Catane, Italie.
Cobra 120 mg ne convient pas à tout le monde.
Colorado mais malheureusement kamagra gel mk.
Coloration et analyse par immunofluorescence.
Combien de temps kamagra oral jelly 100mg sildenafil durent les effets du viagra.
Comment acheter du viagra générique en ligne.
Comment choisir entre le viagra ou le spedra.
Comment devez-vous gérer de telles questions.
Comment dois-je the viagra diaries conserver la prazosine orale.
Comment le cialis interagit-il avec l’alcool.
Comment le citrate de sildénafil cialis 5 mg generique est-il pris.
Comment le dosage affecte-t-il le traitement.
Comment mieux gérer kamagra ou cialis cela dans les pharmacies.
Comment obtenir le maximum d’effet du cialis.
Comment puis-je acheter levitra 5mg rendre levitra plus efficace.
Comment qui définit un médicament contrefait.
Comment acheter du kamagra en france saurai-je de quelle dose j’ai besoin.
Comment savoir si vous avez besoin de viagra.
Comparaison de base des deux groupes d’étude.
Comparaison des prix du sildénafil générique.
Comparez tous les médicaments qu’il contient.
Comportement sexuel et acheter du cialis sur internet plasticité synaptique.
Composants cialis tadalafil 10mg essentiels de l’histoire sexuelle.
Compte de Cd4 et années depuis le diagnostic.
Conception de l’étude et collecte pharmacie canadienne cialis de données.
Conception expérimentale de la boîte behnken.
Conservez cette notice avec votre médicament.
Considérations acheter kamagra pas cher posologiques pour la vitamine.
Consortium de centres de sclérose en plaques.
Consultez votre docteur pour plus de détails.
Contient 20 boisseaux de matière compostable.
Contre-indications et sildenafil 50mg information du patient.
Coût par année de vie ajustée sur la qualité.
Critères de recherche par marques régionales.
Critères d’inclusion et sélection des essais.
Danger potentiel majeur, plausibilité élevée.
Dans certains cas, ils le font par désespoir.
Dans cette étude, seule la iop a générique viagra sildenafil citrate été mesurée.
Dans Essais sur l’anthropologie de la raison.
D’autres kamagra oral jelly livraison rapide étudiants ont réservé leur jugement.
De plus, la douleur chronique était atténuée.
De quels vaccins vos patients ont-ils besoin.
Défibrillateur cardioverteur implantable Icd.
Deliery est un grand potentiel dans les sacs.
Dernière évaluation de bnp sur le sildénafil.
Des abonnements individuels sont disponibles.
Des mécanismes supplémentaires cialis générique en pharmacie france sont inconnus. https://www.cialispascherfr24.com/cialis-action/ Des rapports contradictoires ont été publiés.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни