Преяждането, празниците и празничните трапези д-р Йорданка Господинова

от Оля Ал-Ахмед

Тема : преяждането, празниците и празничните трапези, непремисленото тъпчене. Връзката на Ковид-19 с неправилното хранене и увеличаване на риска на заразяване.

Д-р Йорданка Господинова : Спазвайте при хранене формулата РВК – Разум, Воля, Контрол.

„Наднорменото тегло е един от високорисковите фактори за заразените с коронавирус. При хората с наднормено тегло заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока“, сподели в интервю на Оля АЛ-АХМЕД специалистът по здравословно хранене д-р Йорданка Господинова. „Много интересни данни са представени е едно американско проучване, което ми попадна на скоро. Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. Хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно. Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.“, допълни д-р Господинова.

-Д-р Господинова, в навечерието сме на най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Всички сме уморени от лоши новини и с нетърпение очакваме Коледа и Новата Година. Но празниците са пряко свързани с богатите софри, седенето на маса по цяла нощ и задължителното преяждане . Какво ще посъветвате нашите читатели? Как да определим мярката при хапване? Какво и колко?
– Хубаво е да си поговорим за преяждането. Все повече и все по често хората са склонни да преяждат.Преяждането се дължи на поемане на голямо количество храна за кратко време, дори когато човек не е гладен. Емоционално напрежение и стрес обикновено играят роля и могат да задействат епизод на преяждане. Преяждането се характеризира с повтарящи се епизоди на неконтролируем прием на много големи количества храна за кратък период от време. Тези епизоди са придружени от чувство за вина, срам и психологически дискомфорт.Какво е характерно за преяждането?
– Много по-бързо от нормалното хранене
– Хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен
– Изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад
– Хранене сам поради чувство за срам и смутеност
– Чувство за вина или отвращение от себе си след преяждане

Важно е да отбележим, че епизодите на преяждане зачестяват значително по празниците, поради изобилието от изкошения.

Повече от 50% от хората със склонност към преяждане имат затлъстяване. Това се дължи на прекомерния прием на калории. Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, както и тип 2 диабет и рак. Други здравословни рискове, свързани с преяждането са проблеми със съня, астма и синдром на раздразненото черво. При жени състоянието е свързано с риск от проблеми с фертилитета, усложнения при бременност и развитие на поликистозен овариален синдром. Въпреки, че тези рискове за здравето са значителни, съществуват различни ефективни методи за лечение и повлияване. Можем да разглеждаме преяждането като механизъм за справяне с неразрешени лични проблеми като тъга, конфликтни взаимоотношения, значителни промени в живота или някакви други социални проблеми. Или, преяждането по време на празници като състояние на отпускане, бягство от ежедневното напрежение и стрес, чувство на наслада чрез задоволяване на дадено сетиво. Често пъти използваме думата „глад“ като синоним на много други желания.
Гладни сме за храна. Гладни сме и за любов, за успех, за спокойствие, за щастие.
Нерядко обаче се случва тялото ни да обърква сигналите за различните видове глад. И често да посягаме към храна когато сме гладни за любов, внимание, когато жадуваме за професионални успехи, когато търсим смисъл в живота си.Във всеки от нас съществуват много светове – физически, умствен, емоционален, духовен. И всеки от тях ни кара да гладуваме за това, което нямаме. И всеки един от видовете глад ние най-бързо засищаме с прием на храна.А от това страда тялото ни, а впоследствие и нашето здраве.Решението е да сме отговорни, да познаваме себе си и да решаваме всеки проблем с адекватно решение, дори и когато е по-трудно, а не с наглед най- лесния начин – храненето. И сега конкретно за празниците.Коледа и Нова година са едни от най- дългоочакваните празници както за възрастните, така и за децата.Това е времето, в което отдалеч планираме всичко – срещата с близки и приятели, празничната украса, трапезата, подаръците.Най-нетърпеливи към подаръци са децата. И винаги в коледният и новогодишен подарък присъства и нещо сладко.
Моите съвети при избор на сладкото в подаръка на детето са:
– внимателно гледайте съдържанието, а не се подлъгвайте само по лъскавата опаковка
– избягвайте сладкиши, кексове, вафли, кроасани, които съдържат добавки, консерванти, хидрогенирани мазнини.
– Кайсиевите ядки, сусамът и фъстъците са потенциални алергени, и трябва да внимаваме когато ги даваме на деца.
– карамелът, захарните близалки и всички захарни изделя също не са препоръчителни за деца, защото изграждат грешни навици
– добър компромисен вариант за лакомство е хубав и чист шоколад, при който също трябва да се внимава да не се прекалява с количеството
Коледната и новогодишна маса обикновено е богата и с изобилие от висококалорична храна.
Празниците са свързани с посещение на роднини, приятели, колеги. А всичко това води до преяждане.
Няколко ценни съвета:
– Спазвайте последователност при сервирането – първо започнете храненето със салата, а после със засищащи храни.
– Ако имате заболяване, което може да се обостри от прием на храна, не си позволявайте грешки в диетата – няма да е приятно нито за вас, нито за близките ви, ако Ви се наложи по празниците да посещавате лекар.
– Нека на масата има повече зеленчукови салати и леки закуски. Вие не сте длъжни да опитате от всички.
– Колкото по-разнообразна е храната на празничната трапеза, толкова по-голямо е натоварването за храносмилателната система
– Не сядайте на масата прегладнели. Моят съвет е да не пропускате закуската и обяда в празничния ден за сметка на вечерята, това със сигурност ще доведе до преяждане.
– не е полезно да прекарате цялата нощ на празничната трапеза, това също ще доведе до преяждане. Излезте на разходка, подишайте чист въздух.

Преяждането – Д-р Господинова, на празничните маси обикновенно се смесват много храни. Като се започне с ядки и се завърши с баклава минавайки през няколко основни ястия. Кои храни не трябва да смесваме на тези празнични трапези и кои можем да си позволим да смесим, по изключение?

-Първият ми съвет да се храним регламентирано. Какво означава това – да имаме гарантирани закуска, обяд и вечеря в регламентирани часове. Това ще изгради добри послания към нашето тяло. Ние сме свикнали да възприемаме тялото си като даденост, като нещо, което си е наше и ние можем да правим с него каквото си искаме.А това не е така, нашето тяло е наш партньор. Ако ние се отнасяме зле с него, то ще ни отговори със същото – с вид който не ни харесва, с влошено здраве, с дискомфортен живот. Доброто партньорство означава да поддържаме метаболизма си активен.

 

– Какво е метаболизмът?
Обобщено това са всички химични процеси, които се осъществяват в нашето тяло. Метаболизма е баланс между процесите на изграждане и разграждане. За да се осъществяват тези процеси е необходима енергия. Ние си набавяме тази енергия чрез храната. Разпределението на енергията в нашето тяло следва много ефективен еволюционен принцип – използваме точно толкова, колкото ни е необходима, а неизползваната се складира под формата на мазнини за бъдеща употреба. Този принцип е бил много важен за запазването на живота при нашите предци. В модерния свят обаче преяждането с повече храна отколкото ни е необходима води до затлъстяване и редица нежелани здравословни проблеми. Ето защо ние сами трябва да контролираме еволюцията на собственото си тяло.
Храните като съвместимост –
– хубаво е да ядем един вид плод на едно ядене
– въглехидратите е хубаво да да се приемат на закуска и на обяд
– препоръчително е вечерята да е нискокалорична, с преобладаване на протеини, мазнини, салати
– освен контрол на теглото трябва да си определим и контрол на порциите храна, които приемаме
– човек трябва да яде количество, което да му достави удоволствие, а не отвращение и чувство на вина.

– Вашето мнение за туршиите? Полезни или не? Българинът винаги ги сервира на празничната трапеза….

Туршиите могат да са вредни. Консервираните зеленчуци може да предизвикат не само стомашни проблеми, но и повишаване на кръвното налягане заради голямото количество сол. Освен това консумирането на туршии може да доведе до гастрит или язва. Тук виновник е и високата киселинност, която се получава при процеса на консервиране. Не се успокоявайте с това, че закупената от пазара туршия от собствен производител е по-надеждна. Всяка година от Агенцията по храните санкционира нелегални търговци по пазарите, които не съхраняват правилно зеленчуците и не мият качествено съдовете, вследствие на което туршиите са негодни за консумация.
Но, те могат и да са полезни, и да ни помогнат да отслабнем
Ферментиралите зеленчуци от зимнината имат и благоприятен ефект върху организма. Съставки в някои туршии и киселото зеле забързват метаболизма на човек, помагайки му в борбата срещу килограмите. Това се дължи на ферментационните ензими, които се отделят от зеленчуците при процеса им на ферментация, което всъщност се случва в един буркан туршия. Такива зеленчуци се усвояват изключително бързо от организма и подобряват функционирането на червата. Имат благоприятен ефект при артрит, проблеми в храносмилателната система, подобряват имунитета.
Изводът е, че можем да си позволим да хапнем туршия по празниците, но без да прекалявам с количеството.
Масово явление е, че след празниците хората се оплакват, че са качили килограми. Как да го предотвратим?

Като предприемем мерки преди то да се случи. А именно, като се преборим с преяждането по празниците. Ето няколко съвета:
– да се опитаме да организираме така празника, че повече време да сме встрани от масата – разходки навън, планирани срещи с приятели, игри с децата, гледане на интересни филми
– да контролираме количествата храна, които приемаме, като се стараем да са максимално организирани – закуска, обяд вечеря. Стремим се да не хапваме нищо между тях.
– Да контролираме теглото си – нека ни стане навик сутрин и вечер да се качваме на кантара. Няма нищо по стряскащо и възпиращо от главоломно качващо се тегло. Това подсъзнателно ще ни накара да ограничим приема на храна.
– Научете се да пиете вода. Заменете всички газирани напитки или такива, съдържащи подсладители с вода. Това ще накара организма ви да се чувства добре, а в същото време ще намали количеството на приетата храна.Нашето тяло се състои от 60% вода. Тя е необходима за всички метаболитни процеси. Същевременно обаче организмът ни губи между 2-3 литра вода на ден чрез уриниране, изпотяване и дишане. Когато не приемаме достатъчно количество вода, за да компенсираме тази загуба, метаболизмът ни започва да страда. Това се отразява на нашето тегло, на нашата мускулна сила, на нашето настроение и концентрация. За да избегнете тези нежелани ефекти, пийте поне 3 литра вода на ден.
– Много е важно да пием чай- след закуска, след обяд, след вечеря и по всяко друго време.

-Какво ще посъветвате онези, които все пак са сложили 2-3 кг отгоре по време на празниците?

Знаете ли кой е най-важният фактор при отслабването? От опитът с моите клиенти установих, че за да се постигне мечтаният резултат е необходима пълна отдаденост. Освен спазването на адекватен хранителен режим, със здравословни храни, е изключително важно проследяването на динамиката в теглото ни всеки ден. Неуспехът на повечето диети се дължи именно в липсата на проследяване. Това, което може да направите още днес е в един календарен тефтер да започнете да нанасяте теглото си всяка вечер и всяка сутрин. Това ще ви помогне да опознаете организма си. Голяма част от хората, които се свързват с мен, не ме търсят с главна цел да отслабнат, а по-скоро да решат здравословен проблем. И успяват. Едно правилно и качествено отслабване може да реши проблеми като високо кръвно налягане, преддиабетно състояние, болки в гърба от прекомерното тегло и много други. Това подобрява значително качеството на живот на хората. Никога не е късно да вземем правилното решение 🙂

-Каква е връзката между неправилното хранене и преяждането и риска от заразяване с Ковид-19?

Въпреки, че коронавирусът е сравнително ново заболяване, вече има богата база данни и опит, за да могат да се направят достоверни изводи . В контекста на рискове от тежко протичане на коронавирусната инфекция ще разгледаме затлъстяването, което е неизбежен резултат от преяждането. Наднорменото тегло е един от високорисковите фактори за заразените с коронавирус. При хората с наднормено тегло заболяването протича по-тежко и смъртността е по-висока.Много интересни данни са представени е едно американско проучване, което ми попадна на скоро. Изследването е проведено между 1 март и 1 април и анализира случаите на 4100 пациенти с Ковид-19. Резултатите сочат, че 40 процента от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. Хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и капацитет на белите дробове, тоест при такива пациенти пневмонията ще се развива по-активно. Освен това, колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-голяма е вероятността от сърдечно-съдови заболявания или диабет тип 2, което също увеличава риска от усложнения от коронавирусната инфекция.

– Има ли храни, които малко или много да ни предпазят от заразяване с Ковид-19? На какво трябва да наблягаме сега, през зимния период?

Винаги трябва да се търси балансът при прием на различни групи хранителни продукти.
Да не се преяжда. Да се приемат пресни плодове и зеленчуци, чайове, достатъчно количество вода.Препоръчват се храни, които укрепват имунитета – богати на вит. С и А и на пробиотици – чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени плодове или дори пащърнак.
Други храни за повишаване на имунитета са: куркума, с която можете да се поръси върху ястията или да се добави към супите, джинджифил, идеален като запарка. Сварете парченца джинджифил, добавете няколко капки лимон и чаена лъжичка мед и ще се получи успокояваща напитка и естествено противовъзпалително средство.

-Различна ли е препоръчителната храна при мъжете и жените по време на боледуване? Има ли някаква специфика в зависимост от пола?

По време на боледуване много често изчезва обонянието и вкуса, човек губи апетит и е много лесно да изпадне в недоимъчно по отношение на хранене състояние.
Ето защо е особено важно да приемаме храна под формата на бульони, салати, плод, чай.
И разбира се вода. При мъжете трябва да е малко по висок приемът на протеин, но с уговорката, че това трябва да е съобразено със здравословното състояние.

-И накраяна нашето интервю, можете ли да дадете универсална предпазна формула от преяждане, пренасищане и безконтрол. Нещо като тази с правилото на „Трите Д“ – дисциплина, дистанция и дезинфекция. С три думи…..

Да, аз бих ги формулирала така:
– разум
– воля
– контрол
Ако имаме разум да планираме празниците си, ако имаме воля да не се поддадем на десетките хранителни изкушения в празничната нощ и контрол върху действията си, това ще ни предпази от преяждане и ще ни осигури по здрав живот, по стройна фигура, по щастливо съществуване.

 

Благодаря Ви за това интервю!

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също