Бездушие и цинизъм! Използват благотворителни страници за реклама

Абсолютна гавра от страна на уж добродушни хора, създаващи страници в социалните мрежи за дадена кауза. Впоследствие те биват използвани за реклама на сайтове.

Сигурно всеки от нас е харесал страница в подкрепа на различна кауза – последната такава може би е в подкрепа на пребитото от акушерката бебе. Други пък за защита на животните, набиране на средства за лечение на някое дете и т.н. Всяка една трагедия намира отзвук във Фейсбук, посредством групи, петиции и страници. Хиляди хора се включват в тези инициативи, без да знаят, че малко след това ще бъдат въвлечени в поредния капан. Капанът на рекламата…на гърба на нуждаещите се.

Позволявам си да напиша тази статия, защото съм ядосан…много ядосан! И то защото съм глупав и веднага се включвам в каузи. Да си припомним преди малко повече от месец, когато медиите гръмнаха за акушерка, пребила новородено. Веднага бяха създадени групи и страници, в които имаше призив за максимална ефективна присъда за нея. Много хора, включително и аз, се присъединихме. Няколко дни следяхме всички новини, защото собствениците на тези страници ни информираха своевременно. Но за кратко! Дали вече са продадени или просто администраторите решиха да изкарват пари на наш гръб, не е ясно. Ясно е друго – голяма част от страниците в момента рекламират даден сайт, който се бори за популярност. Непрестанното пускане на статии не е случайно. Голямата борба за рейтинг направи хората истински акули. Моралът отстъпи на меркантилността, а мизерията започва да владее още повече света.

Преди години си спомням, че бях харесал и членувах в групи с послания – за приятелствата, за детството, за любовта и т.н. Впоследствие всички те бяха продадени за жълти стотинки, а във всяка една от тях имаше по над сто хиляди души – един мощен инструмент за манипулация. Осъзнавайки в какъв капан съм попаднал, отделих няколко минути и успях да се измъкна.

Пиша тази статия и като призив към всички. Напуснете всички страници в социалните мрежи, за които смятате, че се подиграват с благородните каузи! Защото те се подиграват и с нас – всички ние, които сме вложили душа и сърце и сме съпричастни с лошите неща, които се случват в България. Не бъдете овце и не позволявайте да ви манипулират!

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също