Пчели като биофилтър на летището в Хамбург

от Теа Филова

Група храсталаци в края на самолетна писта в Хамбург е станала дом на хиляди пчели. Необичайната колония се използва от европейския производител на самолети Airbus за измерване и наблюдение на нивата на замърсяване в и около центрове на въздушния транспорт.
Проектът Биомониторинг с помощта на пчели включва създаването на 12 колонии пчелни кошери на площ от около дванадесет квадратни километра  в района на летището в Хамбург и за сравнение – в района на Бюхен в югоизточната част на провинция Шлезвиг-Холщайн.
Пчелите жужат и  събират цветен прашец и нектар от всички краища на летището. Така те осигуряват ценна научна информация за нивата и видовете замърсители в района. биомониторингът представлява анализиране на направените в близката независима лаборатория изследвания на произведения от пчелите мед. Биолози по околната среда са в състояние по получените резултати да оценят състоянието  на околната среда в района на събирането на реколтата.
Резултатите от изследването са много интересни и за щастие, всички показват, че нивата на замърсяване са в рамките на одобрените лимити за тези хранителни продукти.
Има, разбира се, още едно предимство – повече от 160 кг мед, произвеждан годишно от пчели на летището. Той се пакетира и се раздава на гостите и персонала на Airbus.

На фона на тази новина учени припомнят, че много пчели са застрашени от изчезване. Синдромът на празния кошер, както наричат феномена, притесни дори ООН. Той за първи път се наблюдава през 2006 г. в САЩ, когато милиони пчели изчезнали безследно от своите кошери. Продължаващото им измиране застрашава човечеството и според Айнщайн четири години след изчезването им, човешката раса ще загине. В Гърция, Франция,  Швейцария, Германия и др. са отпаднали над 45% от пчелните семейства. „Ще дойде ден, когато от лицето на земята ще изчезнат различни растения, зеленчуци – най-напред лукът, чесънът и пиперът. После ще изчезнат и пчелите, а млякото ще стане отровно”, предрекла Ванга, описваща това като катастрофа за света.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също