Наказание за Полша постанови Европейски съд за правата на човека

от Теа Филова

Европейският съд за правата на човека постанови днес,че Полша е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е позволила на ЦРУ да държи в затвор, намиращ се на полска територия, заподозрените във връзки с Ал Кайда Абу Зубайда и Абд ал-Рахим ал-Нашири.
Исковете са заведени от двамата  мъже, като се твърди, чете са били транспортирани до таен, управляван от ЦРУ затвор в полска гора и са били подложени на лечение, което по същество е равносилно на изтезание.
Съдът в Страсбург постанови, че Полша е нарушила членове от Конвенцията, между които  забрана на изтезанията, правото на свобода и сигурност и правото на справедлив процес.
Съдът разпореди Полша да заплати по 100 000 евро  обезщетение на двамата жалбоподатели плюс 30 000 евро на Зубайда за разходи.
Съдът постанови също, че, за да изпълни задълженията си съгласно чл. 2 и 3 от Конвенцията и чл. 1 от Протокол № 6 към нея, Полша  е длъжна да премахне възможно най-скоро риска от налагане на смъртна присъда на Ал-Нашири, търсейки уверения от властите в САЩ, че  такова наказание няма да му бъде наложено. Решението на съда не е окончателно. Прес-съобщение за това решение е публикувано на страницата на Европейския съд за правата на човека.

Полските длъжностни лица отрекоха съществуването на затвор на ЦРУ на тяхна територия. Съединените щати са признали, че държат заподозрени във връзки с Ал Кайда в съоръжения извън юрисдикцията на САЩ, но не са съобщили за кои държави става въпрос.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също