Има ли потенциален нов РАДИКАЛНО-ЛЯВ политически субект в следващият парламент?

Твърде много са любопитните въпросителни в „Коалиция за България”, за да бъдат обхванати в един журналистически материал.  Тук няма да намерите копи-пейст информация, нито информация в полза на едни и вреда на други. Ще Ви бъде предадена информация, която парадира с достоверност.

Неотдавна се чуваха глухи изказвания за евентуален разпад на „Коалиция за България”. Твърде притеснителна, за привържениците на лявото обединение, информация и подхранваща надеждите на радетелите за монопол в лявото.

Какво бихме могли да очакваме и защо?

Ще допусне ли Станишев  БСП да излезе от Коалиция за България ?
Да, правилно зададен е въпросът.
Заличаване на коалицията няма да има. Ще има само напускане на социалистите.

В момента членове в политическото обединение са:

Българската социалистическа партия
Комунистическа партия на България
Български земеделски народен съюз „Ал. Стамболийски”
Партия „Евророма”
Българска социалдемократическа партия
Движение за социален хуманизъм
Партия Нова зора

Кой стои зад идеята за самостоятелно участие на БСП на предстоящите избори за народно събрание ?
Част от радетелите на самостоятелната политика са Антон Кутев,  Янаки Стоилов и Корнелия Нинова.
Позицията, която те са заели, е  че е дошло време БСП да напусне коалицията и да участва само със свои кандидати на предстоящите избори. Не е трудно да се обясни тази им позиция. Истината е, че част от много местни лидери на партията, които са против Станишев насаждат в членовете идеята, че погромите на БСП са заради участието и в коалицията. Целта на това е  да разцепят левите гласове и БСП да се срине , с което те ще подпомогнат да се предизвика нова смяна на ръководството и евентуалното избиране на друг влиятелен кръг от „Позитано” 20.

Корнелия Нинова използва това негодувание на членовете, за да ги привлече на своя страна за предстоящия избор на нов председател на социалистите. Янаки Стоилов прави същото.
Антон Кутев ,от своя страна, използва „Коалиция за България” като извинение за ниския резултат на лявото в Силистренска област, от която той вече неведнъж е избиран за народен представител.
По информация на вътрешни източници, негодуванието срещу него в областта расте, защото не е успял да осъществи политически назначение  в нито една община в областта. Назначенията на БСП са само зам. областният управител и  секретарят на областната управа.  На всички други политически позиции са назначени кадри на ДПС.

Голословно звучи и мотивът „ Време е БСП да участва само със свои кандидати, а не да се крие зад коалиции!” .
Настоящата парламентарна група на Коалиция за България има 83 народни представители. Само 3-ма от тях са представители на коалиционните партньори на БСП, но пък 8 от депутатите в парламентарната група на Коалиция за България не са членове на БСП , а са от т.нар. „гражданска квота”.
Така бива убит и последният и единствен мотив на привържениците за самостоятелно участие на БСП.
Ще се запази ли „Коалиция за България”?

Много малка е вероятността коалицията да остане в същият си вид. Имайки предвид обстановката,обаче,  лидерът на БСП не би си позволил да загуби политическите си партньори, които макар и с нетолкова голямо влияние, допринасят за популярността на лявата политика и броят на избирателите.
Наши източници от „Позитано” 20 споделиха, че най-обсъждано име за новото политическо обединение е  „БСП и коалиция”.
Но това, разбира се, е  при положение, че новият председател на левицата е човекът подкрепян от настоящият лидер на БСП и ПЕС  Сергей Станишев.

Ако трябва да разгледаме вторият вариант, при който новият лидер е срещу коалиционно участие, как биха се развили събитията ?

След сигурното напускане на БСП от „Коалиция за България”, останалите политически формации биха се обединили и запазили настоящото наименование на коалицията.
Това е ход, чрез който ще извлекат избирателни дивиденти. Голяма част от левите гласоподаватели, разпознават БСП под наименованието „Коалиция за България”, защото от 1999 г. , левицата участва именно с това име на всички избори до сега. Така, заради гласуването „по инерция” , коалицията има преднина от 1,5-2 %. С това, нараства и възможността за появата на нов политически субект .
Това няма да е единствената загуба, която ще претърпят социалисти от „развода” с коалицията.
Според запознати с коалиционна политика, в момента останалата част от партиите вкарват около 15 % от общия брой на левицата. Т.е. при самостоятелно явяване на избори, БСП ще бъде с до 20 % по-малко гласове, отколкото ако се яви в коалиция.
Друг подводен камък, който може да спъне социалистите, е политиката, която ще водят останалите партии в коалицията. Това ще бъде непременно радикално лява политика. В този сценарий БСП ще бъде атакувана от ляво.
Това в периода на прехода не се е случвал, тъй като ръководството на социалистите е водило коалиционно-обединяваща политика, с цел създавайки монопол върху левите сили.
Борбата на един и същ електорален терен ще бъде загубена от БСП, тъй като и сега в редиците им има смут , сред по-възрастните от членовете и симпатизантите на партията, заради либералната политика, която партията води вече повече от десетилетие.
Обобщено казано, при вторият сценарий, в който БСП участва самостоятелно на предсрочните парламентарни избори, можем да очакваме появата на нов радикално ляв политически субект, който несъмнено ще бъде фактор при един бъдещ парламент.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също