Знаете ли, че сладката и вкусна, освежаваща и сочна слива, не е просто само един десертен плод, който може да утоли жаждата ни за нещо десертно. Тя е един естествен защитник на нашия организъм, предпазваща го от редица болести. 140-те различни сорта сливи съдържат витамините А, Ц и Е, както и фибри, калций, магнезий и калий. Богати са на въглехидрати и са с ниско съдържание на мазнини и калории.
Ето как бихте помогнали на организмът си, ако ядете поне по 5 сливи дневно:
1. Защитавате вашето сърце. Една слива съдържа в себе си 113 милиграма калий – минералът, който спомага за нормализиране на високото кръвно налягане и намалява риска от инсулти. Ако казаното до тук не ви е впечатлило ще ви съобщим, че червено-синият пигмент на някои от видовете, наричащ се антицианин, може да ви предпази от рак, елиминирайки вредните свободни радикали в организма.
2. Всички знаем, че сливите помагат при запек. Сушеният им вариант е най-подходящото средство за хроничен запек. Те могат да се съхраняват и в хладилника, а сокът им може да се пие и като студен и топъл чай. Сварен, може дори да го запазите, замразен във фризера.
3. Сливите ни предпазват от диабет втори тип и регулират нивото на кръвната захар.
4. Тези плодове спомагат за здравината на костите и повишават тяхната плътност.
5. Подобряват паметта. Само пет броя от дребният плод на ден, унищожават свободните радикали в клетките, които действат негативно на паметта.
6. Сливите са много полезни за очите и зрението. Фитонутриентите, садържащи се в тях, предпазват предимно старите хора от дегенарация на макулата.