„Живея в светлина“ , романът на Никола Манев, тръгва към читателите

„Нося България в сърцето си като ранена птица.“

Тези са последните думи, които Исак Гозес чул от Никола Манев в агелието му, близо до площад Едит Пиаф в Париж. Няколко месеца по-късно, на 25 август 2018 година, художникът поел по своите „Небесни магистрали“, които толкова много обичал да рисува.

Тогава Кольо ме помоли да напиша книга за него – спомня си журналистът. – Не му обещах. Сърцето ми подсказваше, че се виждаме за последен път, но не исках да приема този ужасна истина, след двадесетгодишно приятелство.

На 8 септември биографичният роман „Живея в светлина“ тръгва към читателите си. Това е историята на един творец, преживял половин век в Франция, не не престанал да повтаря: „Париж ме направи българин.“

Никола Манев живя с картините, страстните си любови, разделите, приятелите, бохемските нощи в малките парижки кръчмички, с копнежа си по родния Пазарджик, любимия Чирпан, Варна… Тестото, от което той бе замесен, бепренаситено с чирпанска лудост, френска деликатност и необичайна, дори вредна за днешното време, доброта. Той никога не каза лоша дума за никой и това доста го различаваше от мнозина от нас.

„Живея в светлина“ е весел роман. Защото Никола Манев беше такъв. Популярността и суетата, присъща на всеки артист, не му пречеха да стои здраво на земята.

Вярно, направил съм 160 изложби но какво от това, Ван Гог не е направил нито една, казваше с усмивка и се връщаше към юношеството си, когато искал да умре, защото не може да рисува като великия холандец.

Днес картините на Никола Манев са пръснати по целия свят. Няколко десетки от тях, подарени на родината му, са в шест галерии, които носят неговото име. Някои правят вериги от аптеки, а аз от галерии, казваше той.

„Живея в светлина“ е историята на един необичаен живот, на един стърчащ над другите мъж, на един творец, за когото рисуването не бе самоцел, а смисъл на живота. Доказа го с това, че последната си картина той нарисува ден преди да умре. Стоеше още неизсъхнала на статива му в Париж.

Премиерата на книгата „Живея в светлина“ ще бъде на 12 септември, по време на празниците на галерия „Никола Манев“ в Чирпан. Тогава наградата на негово име ще получи голямата актриса Татяна Лолова, информират от PRofile international.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също