Операта „Трубадур“ отново събира меломаните у нас

от Оля Ал-Ахмед

Творбата на Верди ще се играе на 6, 7 и 8 март в Софийската опера

Известната и обичана опера „Трубадур“ от Верди ще се играе на 6, 7 и 8 март, от 19 часа в Софийската опера и балет.
Операта с нетърпение е очаквана от меломаните, тъй като не е поставяна почти 30 години. Премиерата й на сцената на Софийската опера беше през месец февруари 2019 година и публиката я посрещна с вълнение. Режисьорът Филипо Тонон разкри тогава , че операта ще се изпълни така, както я е писал композиторът. Според него това се прави рядко, тъй като по-популярни са традиционните редакции на Верди. Всъщност редакциите улесняват изпълнителите, докато в оригиналната си версия „Трубадур“ е много по-сложна, но и по-театрална, или както певицата Радостина Николаева твърди, действието се развива много динамично превръщайки се в непрестанна въртележка, от която едва успяваш да си поемеш дъх. Режисьорът Филипо Тонон прави вече трети спектакъл в Софийската опера – първите два като асистент на именития Уго де Ана. Сънародничката му Кристина Ачети е автор на костюмите, които са автентични.В „Трубадур“ участват едни от най-големите български оперни гласове, сред които Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Гергана Русекова, Боясгалан Дашням, Светозар Рангелов, Веселин Михайлов и др.

На 6 и 8 март в ролята на граф Луна гостува Джеонгхйеок Сео от Корея, ученик от школата на Райна Кабаиванска. Диригент е Павел Клиничев, който е диригент и на Болшой театър, носител е на редица международни награди и е чест гост на световните оперни и балетни сцени.

Финалът на операта „Трубадур“ е трагичен – Леонора поглъща отрова, а граф Ди Луна погубва Манрико преди да е разбрал, че той е негов брат. Тази опера е била огромен хит през 1853 година. Толкова е била популярна, че родителите си водели децата на представленията като награда за особено добро поведение, разказва още маестро Филипо Тонон.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също