Художници от Киргизстан срещу Ковид-19

от Оля Ал-Ахмед
С поредната си изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ се опълчват срещу коронавируса семейство художници от Киргизстан Роман Гуманюк и Иванна Шмелева. Откриването ще се състои на 26 ноември т.г., в Галерия ЛИК в София на ул. Лайош Кошут №37, с участие на шахматен клуб „Блиц“, с председател Симеон Стоичков.
Изложбата е продължение на вече състоялата се през август експозиция „Земята на хората“, която изцяло бе посветена в подкрепа на народите на Европа и целия свят в борбата с коронавируса. В нея бяха представени графични и живописни творби, с архитектурни и природни забележителности от различни държави. С ярките си творби и този път художниците напомнят, че всички сме рожби на една земя и трябва да се подкрепяме един друг, да бъдем единни и сплотени в борбата със световното бедствие Ковид-19, едва тогава вирусът ще отстъпи.
Киргизстан
Това послание Роман Гуманюк и Иванна Шмелева отново ни показват в новата си експозицият „Живата Земя или Планетата на хората“, която са подредили в Галерия ЛИК в столицата и ще очакват своите посетители на 26 ноември от 17 ч.
Изложба е посветена на 855 години от рождението на великия грузински поет Шота Руставели и 120-годишнина на знаменития френски писател и пилот Антуан де Сент-Екзюпери, и се състои от няколко части:
1) Грузинска
2) 120 години Екзюпери, Франция
3) Картини с изгледи и платна с известни архитектурни и природни забележителности от Гърция, Полша, Южно-Африканска Република, Мароко, Беларус, Украйна , а също така и от Франция, Великобритания, Италия и Испания, страни безпощадно засегнати от пандемията. Наред с тях авторите са подредили и една изключително привлекателна и открояваща се серия за Киргизия. Експонатите органично се преливат. В грузинската част се надпреварват по хубост изображения от Тбилиси, Батуми и Кутаиси, от където е родом бабата на Роман Гуманюк. Грузинската част е вид анонс, въведение към предстоящата голяма изложба посветена на Грузия. Във всеки един ъгъл на експозицията, на където и да се обърнем блесва красотата и силата на природата и творенията на човека, призовавайки светът на хората да бъде съхранен в неговата цялост и съвършенство, а следващите поколения да умножават и развиват цивилизацията, която е изправена пред изпитанието на страшното бедствие – Ковид-19.

Роман Гуманюк има 40 самостоятелни изложби в музеите и галериите на България, Италия, Франция, САЩ, Украйна, Казакстан, Беларус, Киргизстан и в други държави. Авторът е участник в VI Биенале на съвременото изкуство във Флоренция, Италия. През 2001 г. творбите на Роман са изложени в Авиньон.
Първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк «Под звездното небе» е била представена в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“. През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил Украйна, и Паметен медал на Съюза Чернобил, Киргизстан «25 години от Чернобилската катастрофа». Първата съвместна изложба «Страна България» Иванна и Роман показват в Националния музей на изкуствата в Казахстан, гр. Астана, 2015 г.

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Притежател е на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика. През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек. В България авторката организира 9 самостоятелни изложби.
Арт – куратор на проекта е Вадим Сергеевич Гуманюк.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също