Австриец получи първия „усещащ“ изкуствен крак

Първият в света изкуствен крак, способен да симулира усещанията на истински крайник беше представен от изследователи във Виена, пише „Фокус“. Иновацията е резултат от двустепенен процес, разработен от проф. Хуберт Егер от Университета в Линц, Австрия. Най-напред хирурзите са възстановили нервните окончания в остатъка от бедрото, поставяйки ги по-близо до повърхността на кожата. В стъпалото на протезата пък са интегрирани шест сензора, свързани с т.нар. симулатори, намиращи се в горната част на устройството.
“Това е като втори шанс за живот, като повторно раждане”, казва инвалидът Волфганг Рангер. Бившият учител, който е загубил десния си крак през 2007 година заради тромб, образувал се след церебрален кръвоизлив, е прекарал последните шест месеца, тествайки новия изкуствен крак. “Чувството е сякаш отново имам крак. Мога да кажа дали вървя върху чакъл, бетон, трева или пясък. Мога дори да усещам малки камъчета”, казва той. 54-годишният мъж тича, кара колело и се катери. Когато се движи, протезата почти не се забелязва.
При всяка стъпка или приложено налягане малко сензорно устройство изпраща сигнали към мозъка. “Сензорите казват на мозъка, че има крак и човекът има усещането, че стъпва, когато ходи. Процедурата е съсвем проста, като се имат предвид постигнатите резултати”, посочва проф. Егер. Не за пръв път австрийският учен предизвиква сензация. През 2010 година той представи контролирна с мисли изкуствена ръка. Принципът при изкуствения крак е подобен, но информацията се насочва от крайника към мозъка, а не обратно. В допълнение към по-добрия баланс и безопасност, протезата има още едно важно предимство. Благодарение на нея е спряла фантомната болка, която Рангер е изпитвал години наред след ампутацията. По думите на проф. Егер фантомната болка се появява, тъй като мозъкът търси информация за липсващия крайник. Предимството на “усещащите” протези е, че мозъкът отново получава данни и спира трескавото търсене.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също