Свържете се с нас

Новини

Лилия Семкова: Бесарабските българи милеем за България

Публикувана

на

Бесарабските българи

Лилия Семкова е родена на 15.VIII.1994 г. в Украйна, Бесарабия, Болградски район (който се смята столицата на бесарабските българи) в село Чийший. Там живеят повече от 5000 бесарабски българи. Занимава се с музика от 5-годишна. Носител е на «Златният глас на Бесарабия». Въпреки че придобива известност в родната Бесарабия, решава да се заживее в България, където иска да продължи живота си. Студентка е в УНСС. През 2018 г. става една от участниците в българското риалити „Фермата“ с цел аудиторията у нас да разбере какви хора са техните сънародници зад граница. Лилия има две авторски песни: «Жалба за България» има над 3 млн. гледания в социалните мрежи, а втората песен «За добро събрахме се» тепърва набира популярност и радва всички любители на народната музика.

– Вие сте бесарабска българска. На какъв език се говори в семейството в родното ви място и какво е отношението към България там?

– Село Чийший в Болградски район на Одеска област се смята за най-българското село в Бесарабия. Спазваме всички български традиции и обичаи, дори имаме традиция, която и не съм срещала тук – «на прът» (песенно шествие, което се прави само на Великден от моми и млади жени). В семействата ни се говори на диалектен български, малко по-различен е от тукашния български. Бесарабските българи милеят за България и я обичат.

– На какъв език проговорихте: на български, руски или украински? Кой усещате като роден?

– От съвсем малка в семейството и селото ми всички говорят български с вече споменатия диалект – това е родният ми език. Разбира се, в Украйна говорят на украински и руски, но в Чийший и в бесарабските села се говори на български. И в нашето село, както и останалите наши сънародници, живеещи в Бесарабия, се стремим да запазим богатството на българскиа език. Имаме читалище, музей, училище, в което се учим български и литература. Цяла общност запазва и предава традициите и обичаите, които прадедите ни са имали. Слушаме народни песни, имаме си танцови колективи, народен оркестър «Извор» към читалището, с който израснах. Радвам се, че и до ден днешен успяваме да съхраняваме българщината, въпреки трудностите и забързаното ежедневие на всеки.

Бесарабските българи – Как се самоопределяте?

– Винаги съм била и ще бъда българка. Независимо къде съм родена и къде съм израснала – аз съм българка и се гордея с това.

– Усещахте ли някакъв интерес от България и Агенцията за българите в чужбина към вас като бесарабски българи? От кога сте в България?

– Интересен въпрос: лично аз не съм забелязала да има такъв интерес. България съм от 24.Х.2017 година. Точно за Деня на бесарабските българи бях вече в тук.

– Как реагира семейството ви на решението да се преместите в България?

– Майка ми знаеше , че имам намерения да се преселя в България, разбира се. Беше й много тежно, но прие този факт, защото знаеше колко обичам България и как искам да се развивам и пея български народни песни. Баща ми първо беше настроен негативно, но после ме подкрепи и ми пожела да си сбъдвам мечтите! Виждаме се много рядко, но се подкрепяме и си помагаме колкото можем!

– Имате ли българско гражданство?

– Още не съм получила гражданството, процедурата е дългаи още чакам . Сега съм на етап «задължително съгласуване». Живот и здраве още две години и ще го получа. Не е лесно разбира се, но все пак аз имам български произход, и смятам, че би могло да се улеснят нещата за хора с български произход.

– От 1993 г. в България пристигат млади българи от чужбина, за да се обучават с пари на българския данъкоплатец, но държавата няма поглед дали те остават в България, дали се връщат в страните, от които идват, дали заминават за трети страни, как се реализират. Вие имате ли поглед за хората около вас?

– От моето обкръжение никой не се е завърнал в Украйна. Всички са тук и продължават живота си в България.

– Имате ли представа в месеците на извънредно положени някой сети ли се да разбере какво се случва със стотиците бесарабски студенти, хванати в капана на карантината?

– Като всички студенти, бесарабските българи се прибраха по домовете си и след отпускането на мерките се завърнаха да си продължават обучението си. Не мисля, че ние сме по-различни от останалите студенти в България. Може би тези които имат редовна работа, изобщо не са се прибирали.

Бесарабските българи – Сблъсквали ли сте се с по-специално отношение към бесарабските българи в Украйна или тук, в България? „Отделят“ ли ви по някакъв начин?

– Мога да кажа едно: в Украина ми казват „българка“, тук много често чувам „рускинята“ или „украинката“. Разбира се, повечето хора знаят за бесарабските българи и са много приветливи и гостоприемни. Но винаги има изключения.

– С какво се занимавате в момента? Лесно ли намерихте реализация тук?

– При мен никога не е било лесно – нито в Украйна, нито тук. Винаги с много препятствия , усилия и работа. Много ми помогна участието в реалитито, според реакцията на хората успях да се представя добре. Това ме радва, защото два месеца и две седмици цяла България сядаше да вечеря заедно с «Фермата» . Оттогава минаха вече две години, а хората още ме помнят. Това е голямо щастие. Успях да направя две авторски песни, които имат голям успех. «Жалба за България» ми е подарена от моята приятелка певицата Славена. Музика и текстът са нейните. Аранжиментът е дело на моя добър приятел и музикант Стефан Йорданов. В момента песента звучи не само в Бългалия, а и извън нея – много хора в чужбина я заобичаха. Стефан Йорданов и Славена са екипът и във втората ми песен – обичам да работя с надежни и талантливи хора. Радвам се, че клиповете имат успех, защото гледанията са много. Обикалям и по свои участия събори, концерти и частни партита. Щастлива съм в България, чувствам се много добре и спокойно. Разбира се, че ми липсва семейството. Много ги обичам, благодаря на родителите и сестра ми за тази подкрепа и любов, която получавам!

– Какво бихте искали да пожелаете на бесарабските българи?

– На всички мои сънародници пожелавам да не спират да мечтаят, да не се страхуват от нищо, да вървят смело напред и да сбъдват мечтите си! Пазете тази невинна и чиста любов към прародината ни. И честит празник на бесарабските българи!

Оля Ал-АХМЕД за в. Трета възраст

As a supplier of top quality research products, Paradigm Peptides carries premium peptides, SARMS supplements, and other research chemicals. viagra for sale I’ve read sarms works well for aiding in the healing process of injuries and has some nice effects on body composition.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни