Хорът на Турецкий обикаля Европа с „Песни за победата”

от Оля Ал-Ахмед

На 1 ноември ще огласят града на тепетата от връх „Альоша“ под мотото „Музика за мир и здраве“.

Известният руски ансамбъл „Хорът на Турецкий” в тази пандемична година направи невъзможното – по време на затворените граници за 10 дни обиколи половин Европа с музикалния проект „Песни за победата“. Ето, че дойде ред и на България. Заедно с дамската формация SOPRANO хорът ще запее на 1 ноември от 14 часа от паметника на Альоша в Пловдив. В продължение на два часа от тепетата ще звучат най-известните руски военни песни – „Искат ли руснаците война”, „Денят на победата”, „Смуглянка” и много други.

„Знаете ли, това е истинско чудо! Почти никой от обкръжението до последно не вярваше, че това е възможно. Трудната работа на екипа, дори бих казал инат в добрия смисъл на думата, силата на мисълта, вярата и, разбира се, подкрепата на Всевишния ни помогна да се озовем в този труден момент в Европа с турнето „Песни на победата“ на централните площади. Пътувахме през 6 държави и 8 града – Виена, Братислава, Будапеща, Любляна. Торино, Рим, Дрезден и Берлин. Специални благодарности на правителството на Москва, Министерството на външните работи на Руската федерация за тяхното доверие и подкрепа, както и на нашите чуждестранни колеги “, сподели Михаил Турецкий, основател и продуцент на групите.

Проектът „Песни на победата“ датира от 5 години. Тази година артистите го осъществяват под мотото „Музика за мир и здраве“. Музикантите отбелязват, че актуалността на подобни събития тази година е специална. Такива концерти чудесно облекчават социалното напрежение у хората, зареждат ги с положителни емоции. Градовете бяха домакини и на онлайн излъчване, което привлече около 1 милион виртуални зрители по време на турнето. „Музиката лекува! Въпреки факта, че сега на концерти повечето зрители са с маски, ние все още виждаме тяхната реакция – през техните очи, жестове, аплодисменти. Чувстваме взаимност. Те се нуждаят от този еликсир! Хората са щастливи. Заедно изпълняваме молитвата за мир и здраве на 7 езика ”- споделят солистите.

„Песни на победата“ е проект на правителството на Москва, подкрепен от Министерството на външните работи на Руската федерация. През 2020 г. чуждестранни колеги поеха специална инициатива при организирането на събития.
„Преди 75 години нашите предци ни дадоха мирно небе над главата. Сега сме изправени пред ново историческо предизвикателство – пандемия. Но съм сигурен, че заедно ще преодолеем всичко. Тази обиколка е като минно поле, в смисъл, че правилата, наредбите, зоните на covid в страните се сменят всеки ден. И всички ние се опитваме да се адаптираме към това. Няколко дни преди старта на турнето, Прага беше отменена поради рязкото влошаване на епидемиологичната обстановка в града, а вече по време на обиколката, площадът в Братислава се промени един ден заради новите словашки разпоредби. На всеки 72 часа целият ни екип правеше ковид тест точно на сцената след концерта. Условията са спартански. Но изкуството изисква жертви. Правилата за зрителите също са се променили. Сега има място за сядане, социална дистанция, безплатна предварителна регистрация за събития и ограничен брой места на площада “, подчертава Турецки.
Нестандартната ситуация през 2020 г. изпрати изпитания и изисква от артистите понякога нестандартни спонтанни решения … И така, на концерт в Рим, няколко минути преди началото, на сцената неочаквано падна порой, водна бомба, която унищожи абсолютно цялото оборудване – екрани, звук, светлина, и също така повреди седалките. В такава атмосфера концертът не можеше да се състои и артистите скриха публиката в огромен хангар, където организираха импровизиран концерт – само с живи гласове, акапела.
„Невероятно, никой не си отиде. До последната песен хората пееха с нас! Имахме невероятна синергия и концертът се оказа много душевен и емоционален ”, – казват солистките от арт група SOPRANO.
За първи път проектът „Песни на победата“ се състоя преди 5 години в Москва на хълма Поклонная, събра рекордните 150 000 души. След това, през 2017 г., изпълнихме „Песни за победата” в Берлин на централния площад, събирайки 20 000 зрители и 8 милиона гледания онлайн. Даде огромен тласък! И нашето действие се превърна в международен маратон. През 2018-2019 г. „Песни за победата” бяха изпълнени на 2 континента в 14 страни по света – Австрия, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада, Китай и др.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също