Свържете се с нас

България

Д-р Йорданка Господинова : Здравословното хранене е важно на всяка възраст

Публикувана

на

11 октомври – Световен ден на борба със затлъстяването.
На днешната дата се отбелязва Международния ден за борба със затлъстяването. Затлъстяването на жителите на развитите страни все повече придобива мащабите на световна пандемия. Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година насам. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.
Свръхтеглото не е само естетически проблем. Затлъстяването е преди всичко социален и медицински проблем, който засяга всички социални прослойки на съвременното общество
Визитка на събеседника :
Доктор Йорданка Господинова е забележителна жена. Изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература.
Тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и засташително нарастващото тегло, Дани поема нещата в свои ръце и с помощта на дълбоките си познания за принципите на човешкото тяло и психика разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля изумителните 29 килограма, а връща всичките си медицински показатели обратно в нормата. Кръщава го Smart Diet. Днес режимът е успешен и набиращ все по-голяма популярност бизнес, а Дани е сред първите хранителни коучове в България и с огромна усмивка води все повече изумени от резултатите хора през пъртината, която е проправила сама.
Както самата тя казва:
“ Няма по страшен конфликт от конфликта със самите нас.
Започнем ли да не харесваме себе си – как изглеждаме, как се обличаме, как мислим, как живеем, значи сме стигнали до най – задънената улица в живота си.
Не направим ли бързо промяна, не открием ли верния изход се обричаме.
Обричаме се на това сами да си бъдем врагове.
Да се отричаме. Да се мразим.
А това ни превръща в заложници на собствената ни самота…”– Д-р Господинова, вие сте автор на програмата SmartDiet, за която твърдите че е уникална сама по себе си. Бихте ли разказали повече за нея?

Smart Diet e нов тип подход към собственото ни здраве.
Индивидуалният подход при изграждане на хранителен режим е началото на създаване на ново отношение към собственото ни тяло и промяна на отношението ни към самите нас.
Кое е различното и уникалното в Diet?

1. Отправна точка е медицинският статус
Режимът започва със задълбочено медицинско изследване и се базира на строго научен подход при различните отклонения от нормата.
Няма как хора с висок холестерол или с висока кръвна захар, или такива с автоимунно заболяване да спазват една и съща диета и да очакват блестящ резултат.

2. Залага на индивидуалния подход
Ние сме различни хора, имаме различна динамика на живот, обичаме или не обичаме различни храни.
Как тогава да се напъхаме в едни и същи дрехи, да спазваме една и съща диета и да очакваме промяна!

3. Не натоварва потребителската кошница
Осъзнах, че абсурдността и неуспеха на голяма част от диетите е безумната екзотика на голяма част от храните, които включват.
Мисълта, че дадена диета ще ти отнеме половин ден обикаляне по магазини в търсене на храни, които дори не си чувал и които, я намериш, я не. Времето за приготвянето им… Всичко това е в състояние да стопи ентусиазма и на най-големия оптимист.
Ето защо, Смарт Диет включва храни, които човек използва в домакинството си – такива, които има в хладилника; такива, които за минути ще намери в магазина, в който пазарува; такива, които обича и чието приготвяне няма да отнеме повече от 20-30 мин. Съчетани по правилния начин в точните количества!

4. Възвръща естествената консумация на вода
Да, точно така.Нможе да има добре работещ метаболизъм, без достатъчно количество вода.
Със Смарт Диет всяка сутрин се пие по половин литър на гладно. Пие се вода преди всяко хранене,през целия ден.

5.Регулярно проследява постигнатия резултат
Кантарът вече не е враг, а най-верен приятел.
Няма нищо по-ценно в един режим от постоянството.
А постоянство без контрол е немислимо. И на път, и на почивка, и у дома.

6.Балансира храненето, отрича гладуването
Тялото вече не се лишава от храна, не получава абсурдни команди „ Сега гладувай, за да отслабнеш!” И то се отблагодарява.

– Имате ли раздел в програмата за хората над 50 години?

Индивидуалният характер на хранителния режим в Smart Diet изключва дифиниране на раздели на възрастов принцип. Водещи при изграждане на хранителният план са: здравословното състояние, антропометричните данни, динамика на живот, лични вкусови качества. Да, режимът се съобразява с биометричните параметри на възрастовия диапазон, както и с биологичните особености на всяка възраст. Но основното и най- важното е индивидуалната характеристика на човек. В режима са се включвали успешно, продължават да го следват в момента и са дали заявка за участие много хора над 55 годишна възраст. Внимателното хранене е изключително важно след 50-годишна възраст и изисква прецизно планиране.

– С какви най-чести проблеми се сблъскавете при храненето на хората от третата възраст 50+? От какви храни се пораждат проблемите при възрастните хора?

С напредване на възрастта в организма се случват естествени промени на стареене, които водят до забавяне на процесите. Често хората не осъзнават това и продължават със старите си вредни хранителни навици, което води до нежелани последствия като наддаване на тегло и развитие на различни заболявания. Чрез промяна на естеството на храненето е възможно да се повлияят метаболизма, адаптивните и компенсаторните възможности на тялото, и по този начин да се промени скоростта и посоката на процесите на стареене. Потребността на тялото от енергия с напредване на възрастта намалява поради намаляване на интензивността на метаболитните процеси и ограничаване на физическата активност. С времето тялото става особено чувствително към излишното хранене. Споделям го, защото моят опит показва, че много възрастни хора са склонни да преяждат и да се хранят с продукти, които не са полезни за тяхното здраве. Това не само води до затлъстяване, но по-силно, отколкото в млада възраст, предразполага към атеросклероза, хипертония, коронарна болест на сърцето, захарен диабет, камъни в жлъчката, подагра и други състояния и заболявания, които в крайна сметка допринасят за преждевременно стареене на организма. Храненето с напредване на възрастта трябва да бъде ограничено от захар, сладкарски изделия, продукти от брашно, мазни месни продукти, силно обработени храни и др.
Рационалното хранене с напредване на възрастта е важен фактор за осигуряване на по-спокойни и радостни дни. Необходим е индивидуален подход към храненето, като се вземе предвид метаболизмът и здравословното състояние на отделната личност.

– След настъпване на климакса обратими ли са процесите при жените с натрупването на килограми? Има ли шанс да засилим метаболизма в мено паузата? Има ли място за отчаяние или с Вашата програма можете да възвърнете самочувствието на жените в тази възраст?

По време на менопаузата наистина в организма на жената се случват промени, които много често водят до напълняване. Доказано е, че след настъпването й, 60% от жените увеличават телесното си тегло с по 2 килограма годишно. С възрастта и по-конкретно след 27- та година, метаболитната активност се забавя с 10% на всеки 5 години. По време на климакса метаболитните процеси в тялото се забавят поради намаляване на съдържанието на полови хормони в кръвта и в резултат на това се стига до преразпределение, и натрупване на мастна тъкан. Това е мастната тъкан, която поема част от функциите на умиращите яйцеклетки – в нея андрогените, произведени от надбъбречните жлези, се превръщат в естрогени. Тоест – мазнините се превръщат в своеобразно хормонално „депо“ и колкото по-изразени са хормоналните промени, толкова повече мазнини тялото се стреми да съхранява. За всяка жена такава промяна във фигурата трябва да служи като сигнал, че хормоналният баланс в тялото е нарушен и че е възможно да последват редица други здравословни проблеми, като повишено кръвно налягане, исхемични нарушения на кръвообращението, поява на инсулинова резистентност, диабет и др. Освен това, количеството телесни мазнини по време на менопаузата се увеличава непропорционално, което повлиява негативно самочувствието на жената и тя започва да се чувства непривлекателна, а с времето много често, първо се отчайва, а след това се примирява с тази ситуация. Но решение има и то е – промяна в хранителните навици.
Щастлива съм, че с моята Програма съм възвърнала самочувствието на не една жена, при която се отчитат промени в организма, като следствие от настъпващата менопауза.
Борбата с наднорменото тегло е възможна и в този период, ако се съблюдават хормоналните нива, от които женското тяло е много зависимо. Ако диетата е индивидуално съобразена, правилна, балансирана и рационална, а порциите са добре дозирани, няма причина една жена в период на климакс да не може да контролира своето тегло. Същото се отнася и до мъжете, при които е стартирал процесът на андропаузата. Чрез Smart Diet се стремя да гарантирам това на моите клиенти, като същевременно целя и да сведа до минимум риска от други негативни последици, произтичащи от менопаузата или андропаузата.

– Как да изработим у себе си качастветата на разумното хранене и то да се превърне в начин на живот?

Независимо от възрастта или предишните хранителни навици, никога не е късно да промените начина си на хранене и от там – начина, по който се чувствате. Преминаването от един към друг тип режим на хранене е процес. При някои хора се случва по-леко, при други по-трудно, но ако има кой да те информира правилно, да те напътства, да те подкрепя и ако един човек е достатъчно вътрешно мотивиран да пожелае промяната – тя постепенно се случва по естествен начин.
Темата за храненето понякога може да бъде особено болезнена, защото е свързана със задоволяване на базови нужди на всяко човешко същество.
И точно затова, преходът към здравословна диета не трябва да бъде краен, с решение от типа “всичко или нищо”. Когато човек започва да спазва радикална диета и се опитва да е стриктен, обикновено се стига до провал, поради комплексната психологическа натура на напълняването. Ако промените се въвеждат постепенно, стресът за психиката и организма е елиминиран до минимум. Така неусетно малките и поетапни промени се превръщат в навик.
За да възпитаме у себе си качествата, които да ни направят по-разумни по отношение на храненето ни, трябва да се настроим за успех, подхождайки интелигентно и интуитивно към планиране на менюто си. По-честото готвене вкъщи много помага за това да контролираш какво ядеш и точно какви съставки присъстват в храна ти. По този начин ще приемаш по-малко калории и ще избягваш химически стабилизатори, добавена захар и нездравословни мазнини, с каквито пакетираните и обработените храни изобилстват. Когато премахваш нездравословните храни от диетата си е много важно да ги заместиш със здравословни алтернативи. Трябва да се има предвид също, че хранителните решения е необходимо да се взимат от позиция на информираност и знания. Много често съветът от специалист, поне в началото, спестява разочарование, а понякога и обратен ефект.

– С напредване на възрастта, храненето може да помогне за подобряване на качеството на живот – за добра умствена дейност, енергия и устойчивост към болести. Какви съвети бихте дали?

Здравословното хранене е важно на всяка възраст, но значението му нараства около средата на живота и след това. Но то не трябва да е свързано със сурова диета и с лишения. Доброто хранене може да засили имунитета, да поддържа теглото и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, диабет тип 2, загуба на костна плътност и рак. Наред с физическата активност, балансираната диета също може да допринесе за общия тонус и здраве с напредване на възрастта. Хората, които ядат плодове, листни зеленчуци, риба и ядки, пълни с омега-3 мастни киселини, могат да подобрят фокуса и да намалят риска от болестта на Алцхаймер. Зеленият чай, богат на антиоксиданти, също може да подобри паметта и психическата устойчивост. Доброто хранене е нещо много повече от качеството и разнообразието на храната. Важно е и удоволствието от яденето, което се увеличава при споделяне. Храненето с други хора може да бъде толкова важно, колкото добавянето на витамини към диетата. Социалната атмосфера стимулира ума, прави храненето по-приятно и може да помогне да се придържате към плана си за здравословно хранене.
Ключът към здравословното хранене е да се съсредоточите върху минимално обработена храна, от която тялото се нуждае с напредване на възрастта – храна, която е възможно най-близка до естествената си форма. Телата ни реагират по различен начин на различни храни, в зависимост от генетиката и други здравословни фактори, така че намирането на здравословна лична диета, може да отнеме време.
Тези съвети са едно добро начало:
Яжте много плодове и зеленчуци. Не спирайте до ябълките и бананите, избирайте богати на цвят горски плодове или пъпеши. Стремете се към 2-3 порции на ден. Когато става въпрос за зеленчуци, изберете богати на антиоксиданти, тъмни, листни зеленчуци като зеле, спанак и броколи, както и цветни зеленчуци като моркови и тикви. Направете зеленчуците по-апетитни, като ги поръсите със зехтин, с козе сирене.
Изберете калций за здравето на костите. Поддържането на здравето на костите с напредване на възрастта зависи от адекватния прием на калций за предотвратяване на остеопороза и костни фрактури. Добрите източници включват мляко, кисело мляко, сирене или немлечни продукти като тофу, броколи, бадеми и къдраво зеле.
Изберете “добрите мазнини”, а не храна “без мазнини”. Вместо да се опитвате да отрежете мазнините от диетата си, съсредоточете се върху насладата от здравословни мазнини като омега-3, които могат да защитят тялото от болести и да поддържат настроението и мозъчната функция.
Разнообразете източниците на протеини. С напредване на възрастта, яденето на достатъчно висококачествен протеин може да подобри настроението, да повиши устойчивостта на стрес, тревожността и депресията и дори да помогне да мислите по-ясно. Консумацията на твърде много протеини от преработени месни продукти като хот-дог, бекон и салам може да увеличи риска от сърдечни заболявания, рак и други здравословни проблеми. Разнообразявайте източниците на протеини, вместо да разчитате само на червено месо, като включите в диетата повече риба, боб, грах, яйца, ядки и семена.
Яжте повече фибри. Диетичните фибри могат да направят много повече от това, да осигурят добра работа на стомаха и червата. Те могат да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет, да подобрят здравето на кожата и да помогнат да отслабнете. С напредване на възрастта, храносмилането става по-малко ефективно, така че е важно да включите достатъчно фибри в диетата си. Жените над 50 години трябва да се стремят да ядат поне 21 грама фибри на ден, мъжете над 50 – поне 30 грама на ден.
Бъдете мъдри към въглехидратите. Изберете пълнозърнести храни пред преработено бяло брашно за повече хранителни вещества и фибри и намалете захарта и рафинираните въглехидрати. Докато сетивата за вкус и мирис отслабват с възрастта, ние запазваме способността да различаваме сладките вкусове, което е причина много възрастни хора да консумират повече захар и рафинирани въглехидрати, отколкото е здравословно. За разлика от сложните въглехидрати, които са богати на фибри, рафинираните или прости въглехидрати (като бял ориз, бяло брашно, рафинирана захар) могат да доведат до драстичен скок на кръвната захар, последван от бърз срив, който ви кара да се чувствате гладни и податливи на преяждане.

-Д-р Господинова, живеем в годината на Ковид-19. Не искам да съм песимист, но коронавирусът като гледам няма намерения да си ходи. Каква храна е необходима според Вас за да подсилим имунитета си и да дадем отпор на вируса, особено в есенно – зимния период?

В есенно-зимния период, когато са необходими повече резерви на имунната система за борба с различни инфекции, е необходимо да увеличим в ежедневието си употребата на полезни храни, като бобови растения, пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове, протеини, риба, ядки, нетлъсто месо, мляко, млечни продукти, яйца, морски дарове. От друга страна, трябва да се ограничи до минимум приемът на бързи храни, газирани напитки, сладкиши, захар и продукти, съдържащи вредни мазнини.
Вярвам, че най-полезната храна е тази, която е семпла, прясна, сезонна и по възможност – е приготвена в домашни условия.

-По време на самоизолацията повечето хора прибегнаха до консервираните продукти. Какво е Вашето мнение по този въпрос, за или против зеленчуците и месото в буркани през зимата? Доколко е правилна употребата на зимнина?

Най-добре е да се яде, доколкото е възможно, прясна храна, защото най-полезни са продуктите, преминали през минимална или подходяща обработка. Ако все пак се налага алтернативно решение, по-добрия вариант е да се предпочете домашно консервирана храна, пред фабрично произведената, с уговорката, че са спазени всички изисквания за правилна стерилизация и хигиена. Може, при липса на алтернатива, да се приемат от буркан или консерва: краставички, кисело зеле, царевица, фасул, грах, месо. Допустимо е да се планират в менюто и замразени зеленчуци, както и сушени плодове. Трябва да се избягват сухи супи, полуготови храни, предлагани в пластмасови опаковки и консервирани продукти, със съмнително качество.

– С кои храни най често се злоупотребява в различните възрастови групи?

Прави впечатление, че децата и подрастващите най-често злоупотребяват с подсладени напитки, с пържени продукти, чипсове, солети, шоколади, сладкиши, бързи храни. При тинейджърите се е формирала една тенденция в търсене на варианти за поддържане на „супер“ тяло и много от тях издевателстват над организмите си, подлагайки ги на различни диети, които много често водят до предозиране или дефицит на вещества, необходими за доброто функциониране на храносмилателната система. В по-зряла възраст сякаш се формира една тенденция на още по-хаотично хранене и експериментиране с всякакви „модерни“ суперхрани и добавки, безглутенови или уж диетични десерти, както и прекаляване с продукти, съдържащи вредни въглехидрати. Във всички възрастови групи има много лица, които са със зависимост към вредни храни, като предпочитанията на отделния човек са различни.

-Българинът често подценява определени храни и продукти. Върху кои от подценяваните храни да наблегнем?

Всичко, с което ни е дарила Природата е много полезно за нас. Сякаш е време да преоткрием отново тази истина, за да сме в синхрон с нуждите на нашите тела. Нека по-често си спомняме за ползите и удоволствието от храни, като боровинки, орехи, ябълки, мед, боб, леща, чесън, лук, домати, яйца, сирене, зеленолистни зеленчуци, кисело мляко, цвекло, бамя, лук, репички, авокадо, маслини и много други подобни храни, с които в България разполагаме в изобилие. Свикнали сме с твърдението, че мазнините са непременно нещо лошо и че консумацията им ще повиши холестерола и ще причини безброй здравословни проблеми. Истината е, обаче че мазнините могат да бъдат и полезни, поради което не бива да подценяваме ролята на маслиновото, рапичното, рибеното, фъстъченото и сусамово масло, на ядките, слънчогледовите, сусамови и тиквени семки, както и на риби, като сьомга, скумрия, херинга и пъстърва.
-И в края на нашето интервю, какво бихте посъветвали нашите читатели днес, в Международния ден на борба със затлъстяването?

Затлъстяването се явява един от глобалните социални проблеми на съвременния свят. За съжаление, то е причина за смърт при над 5% от населението в световен мащаб. Ако скоростта на разпространение на затлъстяването не бъде преодоляна, прогнозите са, че към 2030 година почти половината възрастни от населението на човечеството ще имат наднормено тегло или затлъстяване.
В многообразието от възможни идеи и стратегии за намаляване на теглото и трайно задържане на този резултат, най-съществена е обратната връзка, която собственото тяло ще Ви даде. Именно тя е ориентир за поносимостта към различни групи храни и тяхното успешно комбиниране. Няма такова нещо като универсална диета. А и диетата отпреди години може вече да не въздейства по предишния начин на тялото. Защото се променяме и всяко ново състояние изисква адаптация и на храните, които консумираме. Става дума за здравословната връзка между храната и тялото. Затова в днешния ден – Международният ден за борба със затлъстяването, моят призив към всички читатели е: Възстановете естествената връзка между тялото и храната, която му предлагате! Бъдете умерени! Приемайте точно толкова храна, от колкото тялото се нуждае. И разбира се – бъдете здрави!

Свържете се с д-р Йорданка Господинова тук:

Диета и здраве: Как да отслабна със здравословно хранене?

 

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни