Лечебната подправка наречена босилек

от Валентин Начев

Босилекът е дар от природата, естествен антибиотик, антиоксидант, който чисти кръвоносните съдове. Това са част от причините, поради които би било добре често да го използвате в кухнята. Съществуват около 60 вида босилек, различни по аромат и качества.

Той забавя стареенето на клетките, предпазва от някой видове рак и чисти тялото от свободните радикали. Отличен помощник е в работата на сърцето и кръвоносните съдове. Босилекът има много витамин В6 и магнезий. Витамин B6 предотвратява натрупването на опасни вещества хомоцистеин, а магнезият подобрява работата на сърдечно-съдовата система, укрепвайки я и предпазвайки я от инфарктни състояния. Действа освежаващо на мускулатурата на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и намалява риска от аритмия. Босилекът е естествен антибиотик, според последните научни изследвания, и има отличен ефект за укрепване на имунната система. Неговите листа притежават антибактериални и антисептични свойства. Поради тази причина е добре да се използва при такъв род инфекции. Тойе подправка, която се използва масово във всички световни кухни.

Може да се слага в блюда, да е част от ароматни сосове, като допълнение към основните ястия. Използва се дори и при приготвянето на десерти. Но въпреки всичко най-добре е да го консумирате под формата на освежаващ чай.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също