Китайската филхармония вдигна на крак публиката с „Хей Балкан, ти роден наш”!

от Оля Ал-Ахмед

Грандиозен успех пожъна но 15 януари Китайската филхармония в препълнената зала „България”. С бурни аплодисменти зрителите върнаха оркестъра три пъти на бис! Диригентът Хуан Йи обяви, че китайската филхармония е приготвила изненада за българската публиката. Само след първите акорди на „Хей Балкан, ти роден наш” цялата зала аплодира на крак музикантите от Китай. С блестящото си изпълнение на най-българската песен китайците развълнуваха публиката до такава степен, че в очите на хората тихо течаха сълзи от радост и възхищение. Бурните аплодисменти на публиката изкараха на бис и другите двама изключително талантливи изпълнители – пианистката Серена Уан и флейтиста Вей Шидзюн, който успя по време на солото си с оркестъра да майсторски да смени четири вида флейти. Изпълнението му бе високо оценено от многобройната публика и той не се размина с биса. Младата и очарователна пианистка Серена Уан буквално завладя публиката с виртуозното си владеене на клавишите. Музиката я пронизваше отвсякъде и сякаш се стичаше в пръстите й и по клавишите. Тя тактуваше всеки звук, всеки акорд, всяка нота изпълнявана от оркестъра докато дойде реда на рояла. Очарователната Серена Уан също бе предизвикана на бис с бурните незатихващи аплодисменти на зрителите в залата.

Програмата на китайската филхармония включваше : Бела Барток – Румънски народни танци, Гуо Вендзин: Чоукуншан – Тъгата, трогната от празните планини- концерт за бамбукова флейта и оркестър, оп. 18, №2, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано №1 в до мажор, оп. 15 и Александър Бородин – Половецки танци от „Княз Игор“ . Известни произведения, но изпълнени по един невероятен пълен с индивидуализъм и виртуозност начин, за което голям принос има диригента на китайския симфоничен оркестър Хуан Йи, който освен безупречен професионализъм проявяваше и чувство за хумор по време на работата си на сцената с което безвъзвратно спечели любовта на зрителите.

Концертът на Китайската филхармония, национален симфоничен оркестър със световно влияние, постави началото на културния обмен между България и Китай за тази година и бе по повод предстоящата Китайска Нова Година, която е само след десет дни. Това е не само първата изява на оркестъра в България, но и първото мащабно културно събитие за годината, организирано с любезното съдействие на Китайското посолство в България.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също