Цветната градина

от Теа Филова

Ако обичате свежия въздух, но не ви се катери планината, ако морето не е дестинацията, която често сънувате, ако ви е омръзнало да решавате кръстословици, а последното судоку нещо ви се опъна, опитайте с цветята. Ароматни и изящни, те ще ви дадат и свежест, и забавление, и фитнес за поддържане на фигурата, че дори и логически упражнения  при подбора и съчетаването им.
Дворовете на възрожденска България с трендафил и здравец, чемшир и латинка, божур и перуника, димитровче и ружа били като визитна картичка на стопанката на дома. Спомнете си Славейковата Гергана, която с любов описва цветята пред бащината и къща.
Днешните градини са доста различни. Като че модата поизмести типично българските цветя  и ги замени с вносни треви и храсти. Когато подбирате тревна смес за вашия двор и градина, уверете се, че е подходяща за нашия климат и широкия температурен диапазон в България. Ще е нужно и честичко поливане, за да може да се гордеете с красива морава.

градина

Ако не искате да започвате всяка пролет отначало, подберете многогодишни цветя, които се съчетават добре с дърветата и храстите във вашата градина. Те ви спестяват усилия, труд и средства. Като събирате семената или разсаждате коренищата, може да увеличите цветните площи многократно, пък и да ги размените със съседи и приятели, за да се сдобиете с нови видове. Разнообразието е огромно – астра, шибой, калдаръмче, лалета, теменуга, бегония, петуния – за слънчевите кътчета; божур, ирис, ралица, салвия, латинка  – за полусенчестите, здравец, иглика, бръшлян, импатиенс /циганче/, камбанка, хортензия – за сенчестите места.

градина

Край естествените камъни и морени в двора е мястото на видове като латинка, папрати, кактуси  и пъстри храсти. Те изискват малко грижи, а създават ефектни цветни петна.
За да се радвате на красиви цветове, трябва да подхранвате почвата, най-добре с органичен тор.  Поливайте редовно през лятото, а през другите сезони – само когато е необходимо при евентуално засушаване.
Изрязвайте прецъфтелите цветове над добре развит лист, за да не се стимулира образуването на семена, а развитието на нови пъпки.

градина

Използвайте соларни лампи, за да осветите пътеките или най-любимите си места в градината. Те са ефтини и ще ви спестят от сметката за електричество, през деня акумулират енергия, която  е достатъчна, за да светят няколко часа нощем.
И така с грижа и постоянство ще имате вашия цветен рай.

снимки: Теа Филова

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също