Високотехнологичният умен квартал на София с престижна номинация

от Оля Ал-Ахмед

Уникалният не само за страната ни Умен квартал в столицата е достоен кандидат за златните статуетки на Строителните Оскари,

съобщават организаторите на Деветото издание на престижните награди, които ще представят най-добрите проекти в луксозния сегмент.

Златните статуетки за Луксозно строителство, архитектура и дизайн ще бъдат връчени на 4 октомври от 20 ч . в хотел Маринела.
В основата на проекта “БЕЛИЯ КВАРТАЛ” – “Умен квартал” е ориентацията към човека, високотехнологичната инфраструктура, повишаване на качеството на управление на ресурсите, комфортната и безопасна среда, както и икономическата ефективност. Принципите са синхронизирани с концепцията на цифровата икономика, насочена към повишаване ефективността на всички компоненти на средата с използване на информационните технологии.
“БЕЛИЯ КАРТАЛ“ се изгражда в София, в района на Лозенец – кв. Хладилника, между три главни пътни артерии – бул. Черни връх, ул.Сребърна и бул. Филип Кутев.
Вече се строят четири жилищни сгради и една административна сграда с офиси и рекреационни дейности – СПА, басейн с олимпийски размери, фитнес и др.
В жилищните сгради в “БЕЛИЯ КВАРТАЛ” има рационални планировки без “излишни” квадратни метри, изнасяне на инженерните мрежи извън жилищата, предлагане на общо помещение за детски колички, колелета или едрогабаритен инвентар, разделно сметосъбиране и др.
В някои от сградите собствениците ще могат да отчитат потреблението на енергия чрез интелектуални телеметрии /дистанционни инкасатори/. Използването на иновативни топломери позволява на жителите на сградата да намалят разходите си с до 40%. Системата контролира разхода на електроенергия и подовото отопление. Интелектуалните топломери са по-точни от дистанционните, които са разпространени към настоящия момент, и чрез интернет на компютър или смартфон позволяват на жителите в онлайн режим да контролират разхода на ресурсите не само в жилището като цяло, но и в отделните стаи.
Многобройните датчици контролират комфорта на нивото на влажност и температурата на въздуха в жилището, като подбират индивидуален режим за спалнята, детската стая, кухнята или дневната. Домашната метеостанция отчита времето навън, за да настрои жилищния микроклимат съгласно променящите се външни условия.
“Умен квартал” – означава интеграция на човека с околната среда с помощта на цифровата икономика.
Умен квартал Затова в някои от жилищните сгради се изгражда уникална по рода си патенована система за отопление с термоакумулатор. Енергията, добивана чрез соларните панели, разположени на покривния етаж на сградите се съхранява до два месеца в специален съд в котелното помещение в сутерена на сградата. В цялата сграда се изгражда подово отопление във всички помещения на водна основа. Подгряването на водата ще се осъществява от енергията, добивана от слънчевите колектори, и само допълнително при нужда ще се използва газ за подгряването. Еднократната инвестиция, както и последващия разход на топлоенергия ще бъде поне с 40% по-нисък от обикновената газификация на апартамент.
Жилищните сгради са шест, осем и девететажни, и предлагат апартаменти с 1, 2, 3 спални, мезонети и ателиета с площ от 50 до 250 кв.м., а към партерните етажи са обособени собствени дворни пространства. Жилищата са с високи тавани 2,80 – 2,90 м., отварящи пространствата и подобряващи усещането за комфорт. Използвани са само висококачествени материали като топло и хидроизолациите, стъклопакетите и ПВЦ профилите, отговарят на най-високите съвременни европейски стандарти и осигуряват спокойствие, светлина, намалено енергопотребление и звуко и шумоизолация.
Освен удобната си локация, сред предимствата на жилищата са и прекрасните гледки към Витоша и Борисовата градина, както и наличието на удобствата на съвременния свят.
Проектът се изгражда от няколко инвеститора, обединени около идеята за изграждането на “умен”, интелигентен квартал, предлагащ стабилност и максимална енергийна ефективност, от който нашата столица има нужда.
За целта е учредено Сдружение “Белия квартал”, в който се предвижда да членуват не само инвеститорите, но и всеки от собствениците на отделните самостоятелни обекти.
В проекта са включени изграждане на пешеходни паркови алеи, свързващи Зоологическата градина на София с най-големия търговски център на Балканите – Мол Парадайс, и парковата зона “Южен парк”, топлофикационна мрежа без употреба да изкопаеми горива, система за доставка и управление на отпадъците.
Инвеститорите в “Белия квартал” се опитват чрез оптимизация на функционирането на инженерната инфраструктура в жилищното строителство да поставят началото и да спомогнат София да се запише в картата на “умните” столични европейски градове, които чрез внедряването на умни технологии целят повишаване качеството на средата на живеене при икономично потребление на енергийни и водни ресурси и защита на околната среда от замръсяване.
Основните елементи на инфраструктурата на “Белия квартал” са не само съвременните строителни материали и техника, но и външните и вътрешни системи за електро- топло- газо-, ВИК, осветление, системите за отопление, вентилационните и климатични системи, разделното събиране и рециклиране на битовите отпадъци, иновативните асансьори и телекомуникационни системи.
Съвременното инженерно-техническо оборудване и технологии могат да осигурят на средата на обитаване различни нива на качество. Но дори и прилагането на оборудване с най-висока енергийна ефективност не са гаранция за оптималното решение и взаимната свързаност на инфраструктурата в жилищния квартал.
За достигането на тази оптимизация, инвеститорите в “БЕЛИЯ КВАРТАЛ” използват най-новите умни технологии.
Партньори на Строителните Оскари са Камарата на архитектите в България, Българска предприемаческа камара, Националната строителна федерация и Международната академия на архитектурата. Журито е поверено на чуждестранни и родни експерти, както и на ресорни журналисти.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също