Крушунски водопади – чудесен избор за разходка в почивните дни

от Теа Филова

Сигурно вече сте чували за тях. Чели сте по форумите, попадали са ви снимки. Значи наистина е време да ги видите с очите си. Пътуването до Крушунските водопади е чудесен избор за разходка в почивните дни.
Крушунските водопади, наречени още Маарата, са най-голямата естествена водна каскада в България – включва многобройни водни басейни, прагове и водоскоци, съчетани с разнообразна растителност. Главният водопад се спуска от около 20 метра височина и се разделя на ръкави и на по-малки водни каскади, които падайки, образуват много красиви карстови тераси. Освен основния, каскадата включва още два по-малки водопада, като един от тях се нарича Малката Маарата.

krushunski_vodopadi1 krushunski_vodopadi2

Както подсказва името, това впечатляващо чудо на природата се намира в близост до село Крушуна, Ловешка област. Селцето се намира на около 30 километра от Ловеч и на около 50 километра от Плевен.
Ако пътувате с кола, асфалтов път стига до района на водните каскади и завършва с удобен паркинг. Може да оставите автомобилите в селото и да продължите пеша – има изградена екопътека, която ще ви отведе до подножието на водопадите.

krushunski_vodopadi4 krushunski_vodopadi6

Тя продължава нагоре по склона, лъкатушейки между скалите /основно бигор/, речните падове, водните басейни и прагове, и стига до върха, на който е разположена пещерата Водопада – началото на причудливия път на водата.

krushunski_vodopadi7 krushunski_vodopadi8

Пътеката включва също 15 дървени моста, изградени, за да може най-пълно да се види цялото великолепие на водната стихия.  Уникална гледка, която ще помните дълго.
При спокоен ход може да направите пълна обиколка на района за около час и половина, възможно е да се наеме и планински водач. Децата, с повече почивки, също биха могли да се справят с изкачването.
Водата е оцветена в ярко синьо заради  разтворения в нея травертин –  вид варовик,  пясъчен на цвят, който, поставен във вода, отделя син цвят.  Затова се казва, че крушунските водопадите са най-голямата в страната водна травертинова каскада.
Свежият въздух, мирисът на гора, кристалната чистота и  удивителният шум на падащата вода и божествената гледка, от която и вие сте част, ще ви направят почитател за цял живот на това кътче от България, кътче от рая.

снимки: Ива Иванова

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също