Златан Ибрахимович подари пътуване до Бразилия на футболисти с ментални проблеми

от Теа Филова

От 11-ти до 25-ти август тази година в Сао Паоло, Бразилия, се провежда Световно първенство по футбол за хора с интелектуални проблеми.
За титлата ще се сътезават девет отбора от цял свят. Церемонията по откриването на игрите е тази вечер, а мачовете започват утре, 13-ти август. Отборите са разделени на три групи.  В първата влизат Аржентина, Бразилия и Франция; втората включва  Германия, Полша и Южна Африка , а третата – Саудитска Арабия, Швеция и Япония. Отборът на Саудитска Арабия влиза в състезанието като явен фаворитпоради титлите, които има от предишните две първенства.

Благороден жест от страна на футболната звезда Златан Ибрахимович, капитан на националния отбор на страната, направи възможно участието на шведите в първенството. Поради проблем с набавянето на необходимите $ 51 000 за пътуване до Бразилия ръководителите на отбора се обърнали към звезди от елитните отбори с молба да дарят фланелки, спортни обувки, топки и други техни вещи с автографи.  Имали идея  да организират търг за феновете на футбола, като със спечелените пари  възнамерявали да покрият пътните разходи на играчите. Когато го помолили да дари фланелка с автограф, Ибрахимович попитал каква е цялата необходима сума за пътуването и по каква сметка да бъде преведена.

Световните първенства по футбол за хора с ментални увреждания се организират от ІNAS – международна федерация за пара-атлети с интелектуални затруднения, Тя е пълноправен член на Международния параолимпийски комитет. създадена е през 1986 г. и към момента в нея членуват повече от 70 нации в целия свят.

Дейността на организацията е подчинена на разбирането, чеинтелектуалните проблеми не трябва да бъдатпречка човек да се наслаждава и да бъде най-добърв спорта.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също