Една от най-старите църкви в България, „Св. Атанасий“ е руска

от Оля Ал-Ахмед

Многобройни са селата в Родопите и ако ги гледаш отгоре, приличат на мънички калинки, накацали по зелената морава. Китни и тиха селца, но малцина знаят исторята на всяко едно от тях. Има и такива, които даже ги няма на картата, като село Душка, например, където и до ден днешен няма ток и вода, а хората живеят в кръгли колиби от кал.  Газовите лампи за нас, градските, са романтика, а за тези утрудени хорица са неудолство. Ако цял ден си прекарал на къра или в тютюна, едва ли ще ти направи впечатление, че осветлението ти от пламък, когато заспиваш, капнал от работата на полето и ставаш в 4 сутринта. Това е живота в тези селца, но въпреки еднообразието на дните, всяко едно от тях има своята специфика, чар, индивидуалност и красота, характерна за подножието на Източните Родопи в околията на Община Първомай.

ruska_carkva1   ruska_carkva2

Село Брягово се намира в полите на Родопите от дясната страна на връх Драгойна. През селото минава река Каялийка, която се явява географската граница между Западните и Източните Родопи, влива се в река Марица. Уникалното георгафско положение в миналото е определяло просперитета на селото. Турското име на село Брягово е Кара Алан. Една легенда гласи, че то е било основано от един родолюбив българин, който се е казвал Кара Иван. В нея се разказва, че той е дошъл от Северна България, бягайки от турците и опитите им да го накарат да приеме вярата им. Първоначално се заселва с челядта си по-нагоре в планината. Постепенно около него се настаняват и други непокорни българи и така се заформя малко селище. След време то се премества в по-равнинната част около река Каялийка. И до ден днешен все още може да срещнеш потомци на смелия Кара Иван да се разхождат с гордо вдигнати глави в центъра на селото. За мнозина в наши дни Брягово е известно с  красивата природа около пълноводния Бряговски  язовир и огромните сомове и шарани.  Населението е смесено – мюсюлмани и християни, които живеят в пълно разбирателство, нещо напълно характерно за  района на Родопите. Именно там, в това предимно мюсюлманско село се скътала „руска църква”. Една от най-старите църкви на България – „Св.Атанасий“. Невероятно, но факт!

ruska_carkva3   ruska_carkva4

Църквата  „Св. Атанасий“ се намира високо на хълма, в края на  селото – уникална по своята архитектура и история. В типично руски стил, с куполи, типични единствено за руската църковна архитектура. Руският дух витае наоколо и в това няма съмнение. По време на турската империя жителите на селото искали да си построят храм, но местният паша не давал. Тогава селяните с хитрост завоювали мястото, на което е построена църквата. Събрали мокри съчки и ги струпали на хълма. Вечерта от силната горещина съхнейки, съчките давали фосфорен ефект и от далеч мястото светело. Отишли местните при Пашата и го убедили, че мястото е свещенно и там трябва да се издигне православен храм. По същото време  на път за Цариград минавали двама руски правосвещеници, които са успели да измолят тогава местния османски управител да позволи строежа на храма. Руските свещеници  наредили купола да е капковиден от сребърни люспи, типичен само за руските православни храмове. Влиянието на Руската Православна църква за запазването на православието в мюсюлманските  села в България по време на Османската Империя е безспорно.

ruska_carkva5

Църквата в село Брягово е построена 1837 година на върха на хълма и се вижда отдалеч.  В храма гостите  се посрещат от баба Олга, която  винаги разказва  коя икона от кого е дарение. Точно в центъра на църквата на пода е изваян гербът на тогавашната Руска Империя – мраморен двуглав орел. Поилеят в храма също е дарение от руснаците,  а на олтара е типичният православен кръст. Руски  дух на храма придават и автентичната  древна  руска икона  с изображението на Иисус Христос. Иконата е видимо от руската школа, с вдлъбнато изображение под стъкло, гравирано с множесто позлатени люспи и е изключително старинна и ценна! Иконописите по стенетие са на най-видната личност от селото през Възраждането – зографът Динко Кузмов Шишков, известен като – Динко Зограф.

Малка, уютна, добре поддържана, руската Църквата „Св. Атанасий“ внася невероятен колорит в  родопското с. Брягово и ви очаква.

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също