Свържете се с нас

България

Зоните за паркиране, винетките и скобите са законни

Публикувана

на

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбите на областния управител на София – град, сдружение “Софийски обществен съвет” срещу приетите последни изменения на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приети от Столичния общински съвет през октомври 2013 година със своето решение по дело 11689/2014 г. в края на тази седмица, съобщава “Фокус”.
В решението на съда се посочва, че въпреки твърденията на неправителствена организация за невъзможността общинският съвет да регулира със свой нормативен акт въпросите, свързани с реда и условията за движение, престой и паркиране на територията на Столичната община, съветниците са взели правомерно и законосъобразно решение. Съдът потвърждава въведения режим на преференциално паркиране на превозни средства по постоянен адрес, като отхвърля твърденията за дискриминация при въвеждането на винетни стикери за живеещите в “Синя” и “Зелена” зони.
Във връзка с оспорването на възложените на “Център за градска мобилност” ЕАД дейности – премахване на поставените в нарушение прегради, знаци, табели, съоръжения в зоните, принудителното преместване на неправилно паркирано превозно средство, блокирането на колело със “скоба” – съдът приема, че службата за контрол е общинското дружество “Център за градска мобилност”, чийто предмет на дейност е определен от Общинския съвет. В съответствие с възложените дейности е определена и такса за паркиране в зоните, като незаплащането й води до поставяне на “скоба” до заплащането й. Съдиите приемат, че конкретни длъжностни лица от търговското дружество имат правомощия да извършват оперативния контрол и при констатирани нарушения по Закона за административните нарушения и наказания, осъществяват съвместна дейност с компетентните полицейски органи. Решението на съда е окончателно.
В началото на седмицата Административният съд – София град отмени решението на Столичния общински съвет за определяне на цени, във връзка с Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Решението не е окончателно и се обжалва. Въпреки направените внушения, свързани с това решение и по-конкретно възможността за връщането на суми за извършени услуги за минали периоди, дори и да е влязло в сила, то ще важи за бъдещ период, а не за минали периоди.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни