Кинопанорама в РКИЦ

от Оля Ал-Ахмед

Кинопанорама, посветена на подвига на многонационалния съветски народ в годините на Великата Отечествена война започва своите прожекции в Руския културно – информационен център в столицата.

Прожекциите ще са всеки четвъртък в 18.30 в Малката зала на Руския културно-информационен център през цялата 2020 година.

2020 година е юбилейна за този значим празник – 75-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война.
Това е празник, който възвишава руския народ, тъй като неуспоримо води до гордост с подвига на бащите и дедите. Нека за пореден път се поклоним пред онези, които са се борили за свободата, честта и достойнството. Нека се преклоним пред онези, които успяха да отстоят правото да живеем, да се трудим, радваме и творим за благото на Отечеството.

Рамо до рамо против фашизма са воювали руснаци и украинци, белоруси и молдовани, грузинци и узбеки, казахи и арменци, с една дума – народите на многонационалния тогава Съветски Съюз и редица европейски държави. Съюзниците на СССР – САЩ и Великобритания, откривайки втория фронт, са помогнали да се ускори и приближи датата, която днес се смята в историята за велика.
Филмите, представени в програмата на Кинопанорамата, правдиво показват героичната и трагична епопея, трудните етапи от първите дни на войната и радостта от Победата.

Зрителите ще имат възможността да видят ленти, заснети буквално в първите дни на военните действия, филми от съветския период, както и новото съвременно руско кино по темата. Ценителите на „Седмото изкуство“ ще имат уникалната възможност да гледат не само филмите на световно известните режисьори Михаил Ром, Сергей Бондарчук, Юрий Озеров, Елем Климов, Лариса Шепитко, Михаил Калатозов, но и творенията на други автори, които в своите произведения отразяват на екрана суровата истина на онази трудна и жестока борба. Редица от кинолентите, включени в прогарамата, са носители на престижни награди на руски и международни кинофестивали в Кан, Венеция, Берлин, Карлови Вари, Сан Франциско и други известни и престижни кинофоруми по цял свят. В каталога са представени и филми, които за пръв път ще бъдат излъчени пред българските зрители.

Кинопанорамата, посветена на 75-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война, е разделена на шест рубрики:
– «Мосфилм» представя;

– «Ленфилм» представя;

– Киноклуб «РУСИЯ»;

– Документален екран;

– Неизвестни филми за войната;

– Нови филми за войната.

Входът е свободен.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също