Татяна Дончева: Победата срещу ГЕРБ на президентските избори изисква широк фронт

Разговаряме с Татяна Дончева, председател на “Движение 21″

Г-жо Дончева, неколкократно заявявате, че само заради олимпийския принцип няма да се кандидатирате за президент. Ще се кандидатирате, когато сте убедена, че ще получите добър резултат. Засега какво е мнението Ви – ще успеете ли да получите желаният за Вас резултат и какъв е точно той?

Последните седмици „Движение 21” провежда серия от срещи с партии от целия политически спектър. Кандидатът за президент трябва да може да реализира промяната на политическия модел в страната. Това не може да стане изведнъж, само за едни избори, а е процес, който ще продължи няколко години. Бъдещият президент трябва да бъде абсолютно убеден привърженик на подобна стратегия и да я преследва с всички действия, във всички сфери, в които има правомощия и трябва да е олицетворение и гарант, че този процес, ще върви в тази посока. Консолидиране на силите вляво и вдясно ще е необходимо и за противопоставяне на опити за манипулация на изборните резултати. Трябва да се има предвид, че кандидатът за президент най-вероятно ще се изправи срещу Бойко Борисов и ще му се наложи да покаже воля и характер в този сблъсък.

Преминава ли успехът Ви през подкрепата на други политически партии или ще търсите хората, които са отвратени от политическата система и до сега не са гласували?

Смятам, че справянето с олигархично-мутренския модел изисква нещо, което прилича на отечествен фронт и в него трябва да се включат много по-широк кръг формации, от това да са само леви или само десни. В последните седмици проведохме срещи с формация от целия политически спектър. Срещата с БСП в парламента беше  само част от тези разговори. Такива срещи най-вероятно ще продължат и идните седмици, като най-важно е да бъде изчистена формулата на взаимодействие и профилът на кандидата.

tatiana-doncheva2 Очаквате ли левите избиратели да Ви припознаят в човекът, носител на техните идеали, ако се кандидатирате?

Ние от „Движение 21“ смятаме, че няма как кандидатурата за президент да е непартийна, защото президентът, който трябва да получи мандат и доверие в края на годината, трябва да олицетвори процеса на радикална промяна и измитане на мутренско-олигархичния модел.Това изисква формирането на много по-широк фронт от партии. Смятам, че това не може да стане с подкрепа само от ляво или само от дясно.

Преди време заявихте, че разговорите с ръководството на БСП по времето на Михаил Миков са били трудни. Сега ситуацията промени ли се, след като БСП вече има нов председател и ръководство?

„Движение 21” върви по път, който съществено се различава от този на БСП. Социологическите проучвания показват, че партията ни има повече симпатизанти вдясно, което също иде да покаже, че ние имаме различен фасон от този на БСП, съществени различия по ключови за обществото проблеми. Конкретен пример е съдебната реформа.
Имаме съществени различия и с АБВ. Мен навремето никой не ме е изключвал от БСП, тръгнах си сама, защото видях, че партията няма да промени нищо, което трябва да промени според собствените ми виждания.
Ще разочаровам тези, които се надяват, че „Движение 21” ще се върне в лоното на БСП.

Често сте канена като добър анализатор и въпросите, които са Ви задавали са били във връзка с други партии и политически процеси. Сякаш „Движение 21“  остава в сянка и за него не се коментира толкова. Лидерска ли е Вашата партия?

„Движение 21” има председател в мое лице, но решенията се взимат колективно от Национален изпълнителен съвет от 7 души и от Национален съвет, съставен от 34 души от цялата страна.

Позициите на „Движение 21“ по определени въпроси не се виждат. Успявате ли да изготвите политика във всяка сфера на обществения живот?

Още по време на първите за „Движение 21” парламентарни избори през 2014 г. сме заявили, че ще се стремим да налагаме позиции и да предлагаме реални решения по най-наболелите и най-важните според нас проблеми за българското общество.  Такива проблеми, които му пречат да живее добре, като съдебна система, образование, здравеопазване. Ние не сме променили позицията си, че е необходима радикална промяна на съдебната система, която да доведе до много по-качествено правораздаване и спокойствие у фирмите и гражданите. Нееднократно сме коментирали и факта, че трябва да се промени Конституцията, за да се премахнат сериозни пречки пред реформите в тази област. Виждате обаче, че нито една от партиите в парламента няма никакво желание да провежда такива реформи, защото те искат да крепят статуквото и да пазят със зъби и нокти мутренско-олигархичния модел, който властта в България.

Последните сондажи на общественото мнение за евентуални парламентарни избори не показват „Движение 21“ да бележи ръст, дори е отпаднало от класацията, въпреки успехът, който изненада доста социолози след местните избори. За какъв резултат ще работите за едни възможни предсрочни парламентарни избори и кои биха били хората, които ще издигне партията Ви?

„Движение 21“ продължава да изгражда свои структури в цялата страна, с което увеличава и влиянието си по места. Последните данни на „Алфа Рисърч“ сочат, че рейтингът на партията се е увеличил до 2.6%, което е два пъти повече от постигнатия резултат на местните избори. А относно това, че сме отпаднали от класацията мога да кажа само, че някои социолози не желаят да мерят рейтинга на „Движение 21“ и умишлено ни слагат в графа „други“.

Кой ще нареди партийните Ви листи и по какъв принцип?

Много е рано да се говори за редене на листи. Нека първо да видим кога ще се очертаят следващите парламентарни избори. А ако ме питате дали „Движение 21” има потенциал от качествени хора, ще ви дам за пример първите парламентарни избори, в които се явихме. Тогава ние предложихме на избирателя листи във всички избирателни райони. Нашите кандидати бяха хора, които искат сами да участват в промяната и са доказани в своите области професионалисти, част от тях със свободни професии, частен бизнес, обществено ангажирани. Това са хора, които могат да носят отговорност и ежедневно взимат решения за служителите си, за фирмите си. Това са хора, които не чакат някоя партия да им даде служба, какъвто дефект имат големите партии.

В края на нашето интервю, искаме да Ви попитаме за слух, който се носи, но не е бил коментиран до сега. Истина ли е, че докато сте била прокурор в СГС, Вие сте отказали да регистрирате ДПС като партия и ако е истина какви бяха мотивите Ви тогава?

Това не е никакъв слух, а истината. Аз съм прокурорът, който някога отказа регистрацията на ДПС. Платих за това с уволнението си от системата. Тъй като в средите на БСП имаше хора, които смятаха, че ДПС им трябва, те противно на закона организираха изборите 91-ва година по един параграф 3-ти от предишните избори, който даваше право на сдружения с нестопанска цел да участват в избори и така тогава ДПС участва в изборите.

1 коментар

Борчо Горов 21.07.2016 - 0:16

Г-жа Дончева май ще е единственият кандидат, който се опитва и то доста успешно да промени модела на управление.

Отговори

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също