Тайланд обещава да намери извършителите

Тайландската полиция пусна видео на заподозрения атентатор за кръвопролитните взривове в понеделник, при които загинаха най-малко 22 души, повечето от които чужденци.

Кадри от охранителна камера извън храма показва тъмнокос мъж в ярко жълта риза, които небрежно седи и сваля раницата си на една пейка, оставяйки я отзад и си тръгва. Полицията съобщи, че взривът избухнал малко след като той напуснал.

В същото време, някой постави взривно устройство край моста Кинг Таксин в Банкок вторник следобед, паникьосвайки хората на близкия фериботен кей. Запис от камера за наблюдение показа експлозията на устройството във водата, без да причини наранявания.

Взривът стана по-малко от 24 часа след тази в храма Ераван, на 5 км от центъра на Банкок, и допълнително изнерви столицата, съобщава „Фокус“.

Никой не е поел отговорност за експлозиите. Спекулациите в тайландските социални мрежи са за както вътрешни организации, така и чуждестранни терористични групи да са потенциалните виновници.
Заподозрените „все още са в района“

Тайландското правителство получи подкрепата на международни разузнавателни агенции, за да се прецени дали определени групи са действали в Тайланд, но това е неубедително, коментира, съветник на Министерството на отбраната.

„Ние издирваме отделно лице или лица, поне няколко, за които шефът на полицията смята, все още са в района,“ казва той за VOA.

Не е имало повишаване на сигурността в града във вторник сутринта, но на обяд правителствено съобщение бе излъчено по всички телевизионни канали, че повече от 10000 войници и полицаи са били мобилизирани за пътни блокади и контролно-пропускателни пунктове.
Представители на Националния съвет за мир и ред (NCPO), официалното име на управляващата военна хунта, излъчи изявления на тайландски, английски и китайски език, успокояващи хората, че Тайланд остава безопасен.

„Продължаващите опити за унищожаване може да бъде политически мотивирани, насочени срещу икономиката, туризма, независимо от причината. Правителството ще работи за намиране на извършителите и да за предаването им на правосъдието възможно най-скоро „, заяви министър-председателят Праут Чан-Оча.

Банкок скърби

Някои от най-невъзмутимите се събраха пред храма, където санитарни екипи почистваха окървавената хиндуистка религиозна забележителност с мощни водни оръдия във вторник следобед.
Туристите, а дори и някои полицейски служители можеше да се видят са си правят селфита с мобилни телефони, позирайки на фона на повредения храм.

„Нося в сърцето си хората от Тайланд. И се моля за хората, които са починали. Да, това е ужасно; това не е добре „, заяви белгийският пътешественик Паскал Окерман, който казва пред VOA, че той е в Тайланд за два месеца и няма намерение да съкрати посещението си.

Страхът за туристическата индустрия

Работниците, които са силно зависими от туристи казват, че те се страхуват че друг фатален взрив може да ги унищожи икономически.

„Аз не искам това да се случи отново. Ако е така, аз не знам какво да правя „, казва таксиметровият шофьор Нирут Удомиап. По думите му, най-малко един от колегите му били убит на място от взрив в понеделник, на около 150 метра от паркинга.

„Голяма част от посетителите тук идват с туристически групи, или понякога сами Повечето от тях са китайци, както и тайланци и филипинци“, казва той.

И от трите националности има загинали.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също