Руслан Вега: Слушайте рок! – интервю на Оля Ал-Ахмед

от Оля Ал-Ахмед

13 януари е датата с която стартира новия светски сезон с ударна гала вечер – Руската  Нова 2020 година по стар стил

Домакин на руската гала е комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център. Любимецът на Русия Руслан Вега ( “Трава у дома”)  идва в България,за да отпразнува Руската Нова Година 2020 заедно с българските си почитатели. Голямата руска звезда и вече бивш вокалист на група “Земляне” идва в страната ни по покана на лайфстайл експерта Атанас Лазаров и ще остане в страната ни една седмица. На 11 януари любимецът на Русия и България ще бъде посрещнат с 12 метрова лъскава лимузина на летище София. Ден преди бутиковият концерт ( 12.01  неделя ) в Sasa fashion food в Парадайс център, ет. 2 Руслан Вега вместо пресконференция ще даде своята медийна руска закуска от 11.00 часа.

Рок-певецът Руслан Вега: Винаги бъдете в хубаво, позитивно настроение и слушайте рок!

Руслан Вега  (Щукин  – Вингелевский) беше дълги години най-яркият солист на легендарната още от СССР рок-група „Земляне”. Той е убеден, че знае какво означава истинското щастие и как да се постигне. Обича да споделя своето щастие с околните, с приятели и роднини и да прави всички хора около себе си щастливи. За такъв човек като Руслан, спокойно можем да кажем : душевен, открит и светъл. От 2005 година той бе солист на легендарната група „Земляне” и за него се носи мълва, че е един от най-мощните и силни гласове в Русия.  Но вероятно  рамките на група „Земляне”  му стават тесни, въпреки че той идеално се вписваше в нея, тъй като с идването на младия харизматичен солист бенда се преобразява тотално приемайки още по-мощно, силно и съвременно звучене. Днес, дни преди концерта  на Руслан Вега в София , който ще се състои на 13 януари 2020 година в комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център, певецът разказа за неговия мироглед, обичта си към музиката, и за това, че преди всичко трябва да оставаме хора и да съхраняваме в себе си човещината и добродетелите, независимо от ситуацията. Известния изпълнител Руслан Вега  ще изнесат концерт на 13 януари 2020 година в комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център, където със своите почитатели заедно да посрещне „Старый Новый Год” или т.н. Руска Нова Година по стар стил.

– Руслан, защо напуснахте легендарната група „Земляне”, където бяхте солист от 2005 година?

-Дойде време да се движа напред! Да бъдеш солист на легендарна група е чудесно! Написах за група „Земляне” хитовата песен „ Одиночество” / „ Самота”/ Но винаги съм мечтал да направя нещо свое, с което хората да ме запомнят. Искам да оставя собствена следа в историята!

– Миналата година сте пели в Сирия? Как е там?

– Да! Беше супер! Изнесохме грандиозен гала концерт на 9 май! Успяхме да видим и да присъстваме на парада, изнесохме концерта, вдъхнахме от сирийския въздух и миризмата на маслиновите дървета и полетяхме обратно към дома!

– Имате нов творчески псевдоним – Руслан Вега. Какво ще рече това?

– „Вега” е звезда от съзвездието Лира! Освен името на здездата, това е и съкращение на фамилията ми по майчина линия! Така нещата се навързаха от самосебе си. С този творчески псевдоним работя самостоятелно от март 2019 г.

– Руслан, твърдите, че се гордеете с циганската си кръв. Тази непокорна циганска кръв помагали Ви в живота, в творчеството и на сцената?

– Да, така е и ни най-малко не се срамувам от този факт, напротив. Външността ми е типична, специфична, бих казал циганска. Приличам напълно на майка ми, която всъщност е носителката на циганската кръв. За някои хора това може да е минус, но за мен лично циганската ми кръв е огромен плюс. Тази непокорна буйна кръв много ми помага на сцената, в творчеството ми. Въпреки, че съм рок-музикант аз прекрасно изпълнявам романси, жанр, който изисква не само талант, но и съответен произход. Така, както циганите пеят романси, никой друг не пее – задушевно, истински, романтично…Точно както руските народни частушки могат да бъдат изпети само от руснак, американските каубойски уестърн песни могат да бъдат изпълнени автентично само от американец, шотландската гайда може да звучи само от шотландец, така и циганският романс може да прозвучи само от циганин! Така че циганската ми кръв безспорно ми е от полза на сцената и в творчеството ми.

– А къде повече преобладава циганската ви кръв на сцената или в живота?

– Със сигурност на сцената. Аз съм се възпитавам в руско семейство, в руска среда, което е от значение все пак. Все пак баща ми е чист руснак, майка ми е циганка. Моите родители са професионални музиканти. Майка ми е водеща солистка на ансамбъла „Ромен”. Родителите ми непрекъснато бяха по турнета, не ги виждах по половин година. Всеки артист малко или много води „цигански” начин на живот, катунски, ако имаме предвид турнетата. И това е част от работата, това е начин на живот. Но на мен циганската ми кръв определено много ми помага на сцената, в моите композиции, в творчеството ми като цяло.

– Кажете ми честно, мечтал ли сте за друга професия?

– В интерес на истината и през ум не ми е минавало да упражнявам друга професия. Израснах в музикална среда. Вероятно, ако бях пълен бездарник щяха да ме захвърлят в някой детски дом. Но ето сега съм пред вас, и водим този задушевен разговор между водещ журналист и водещ солист на „Земляне”! / Смее се!/ Играех по едно време футбол, но не съм мислил за професионална кариера. Занимавах се и с бокс, но съм доволен, че се оттеглих от ринга. Това, че започнах да пея според ме е Божията воля! Такава ми е съдбата.Като младеж не съм и предполагал, че живота ми може да бъде свързан с легендарната група „Земляне”, но ето, че и това се случи! Късмет!

– Имате ли любими песни?

– Много песни са ми любими! Напоследък и аз композирам за групата, дори последните хитове на бенда са мои композиции. Може би бих отделели в специална златна рамка песента, която се пее навсякъде по света от всички поколения, и това е : Трава у дома” . Извън нашия репертуар всяка една качествена и професионална музика има място в сърцето ми. Израстнах предимно със западната музика. Любими групи са ми Whitesnake, Deep Purple, Led Zeppelin, Queen. Обожавам Scorpions. Много ми харесва певицата Адел. Обичам да слушам и Том Джонс. Whitesnake – са безусловните ми фаворити. А към любимите ми песни можем да сложим „ Войникът на късмета” и «Burn». Харесват ми със своето звучене, красотата на изпълнение. Залостен съм в онези времена и конкретно с музиката на споменатите групи. Най-ярките парчета са написани тогава, по онези времена и си стоят все още стабилно на пиедестала.

– Какво е за Вас рок музиката?

– Рокът е адреналин. Рокът е стил на живот. Човек трябва да е рокер по душа. И въпреки, че обичам и романтичната музика, баладите, дълбоко в душата си съм рокер. Бих казал на феновете на рока в България : Братя българи, слушайте истински рок за да имате адреналин в живота!

– Кога за пръв път музиката ви зариби?

– Още като дете. На 10 годишна възраст вече пеех в хора. Постепенно започвах солната си кариера. След завършване на училище се преместих в Санкт Петербург, където бях приет в музикалната академия и вече започнах наистина професионално да се занимавам с магията, наречена музика. Сега вече и композирам. Една от най-успешните ми композиции за група „Земляне” е баладата „Самота” /”Одиночество”/, която бе удостоена с редица награди.

– В 2002 година сте бил приет в Театралната Академия, но в последствие се отказвате. Защо не ви допадна актьорската професия?

– В интерес на истината на 17 години не бях още съвсем наясно какво искам от живота. Да, бях приет напълно заслужено. В последствие разбрах, че съм изпълнин дилемата : „Дойдох, видях, победих”. А това не ми беше крайната цел. Исках да пея все пак. Актьорската професия изисква пълна жертва и 100% от времето. Сега, когато преосмислям нещата , малко съжалявам. Много хора ми казват, че съм специфичен типаж и екрана би се радвал на такава външност. Сега бих се снимал с удоволствие в киното, ако някой ме покани. И въпреки всичко музиката за мен остава главен професионален приоритет.

– През 2003 г. сте приет в музикалната академия „М.П.Мусоргски” във факултета по естрадно-джазов вокал. Това Ваш избор ли беше или случайност на жребия?

– Не съществуваше никакъв друг избор. Факултет по рок пеене нямаше. Естрадно-джазовият отдел бе единствен по онези времена, с преобладаващо естрадно и поп направление. Никога не ме е привличал джаза. Не съм пял джаз и едва ли някога ще запея. Това е прекалено сложен за мен жанр, и той не е за всеки. Затова аз лично предимно изпълнявах рок-музика. Имах късмет все пак, случих на преподавател – Яна Леонидовна Кобина. Прекрасен човек и невероятен педагог. Тя на много неща ме научи в професионален план, правилно ми постави гласа, сценичните маниери. Бях едва трети курс студент, когато фортуната ми се усмихна и група „Земляне” ме поканиха за солист. Състудентите много ми завиждаха, гледаха ме лошо. Но лошите погледи на завистниците не ме притесниха ни най-малко. За мен главното е добронамереният ми мироглед към живота, обичта към музиката, и това, че преди всичко трябва да оставаме хора и да съхраняваме в себе си човещината и добродетелите, независимо от ситуацията.

– Какво усещате когато излезете на сцената?

– Когато виждам публиката изпитвам нещо необяснимо. Това са хората, които копнеят да те чуят, да пеят с теб, да се радват, да преживяват всичко , което ще се случи точно тази вечер, на този концерт. Усещането е прекрасно. Най-силен е адреналина на концертите в малките градове, не толкова в Москва и Санкт Петербург, които буквално разглезени от звезди. В провинцията хората ти се радват истински, ти за тях си звездата кацнала „на тревата до техният дом”. Всички пеят дружно заедно с нас. Публиката в малките градове ни очаква с нетърпение и копнее да ни види на сцената. С една дума – всеки наш концерт е сто процентен адреналин. Надявам се да постигнем същия адреналин и на концерта ми София на 13 януари 2020 година в комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център.  90 процента от успеха на артиста – е контакта с публиката!

– За рок-музикантите казват, че ходят несресани, с кожани дрехи, живеят хаотично по принципа „секс-наркотици и рок-ен-рол”. Вие така ли живеете?

– О, не! Това не е за мен / Смее се!/ Имам няколко абсолютно забранени за моите принципи неща и това са наркотиците, които мразя, ненавиждам и никога не съм употребявал, и нямам такива намерения. Същото се отнася и за алкохола. Бих могъл да изпия чаша хубаво руйно вино в приятна компания за да се отпусна малко, но не и да прекаля, никога. А що се касае до секса, да това е напълно нормално. Дори много добре се отнасям към него. Мисля, че любовта и секса присъстват във всяка една хубава и стойностна музика. А най-големия наркотик за един изпълнител – това е публиката. Аз лично съм добър съпруг, уважавам жена си, старая се да пазя семейното огнище. Аз съм домошар, обичам съпругата си и домашния уют.

– За втори  път ще посетите България?

–  Да, идвам за втори път в България. Първо пях на българска сцена с Група „Земляне” , която вече беше гостувала в страната ви през 80-те години. По думите им са предизвикали истински фурор по онези времена. Сега вече идвам със солов репертоар и се надявам и този път успехът да се повтори по време на забележителното отбелязване на Новата Година по Стар стил на 13 януари  2020 година в комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център в София.

– С какъв репертоар идвате този път в София?

– За публика в София ще изпълня всичките ми познати стари хитове, като: «Трава у дома», «Каскадёры», «Прости, Земля», «Маленький кораблик», «Путь домой», «Красный конь», «Каратэ», «Взлётная полоса», «Поверь в мечту» и много други. Обезателно ще покажа и най-новият ми репертоар с благозвучните и много популярни песни : „Самота” / „Одиночество” /, „ Мама” и много други с които ще зарадвам българската публика.

– Вашето пожелание за Новата Година към българските ви фенове?

– Пожелавам да има мир, да има доброта и честност, хората да се радват на открити, чисти отношения и най-важното : винаги да са в хубаво, позитивно настроение.
Елате на 13 януари  2020 година в комфортния и модерен Sasa fashion food в Парадайс център в София и пейте заедно с нас!

Интервю за Nbox.bg на Оля Ал-Ахмед с известния руски изпълнител на поп и рок музика Руслан Вега

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също