Роман Гуманюк и Иванна Шмелева откриха изложбата „Живата Земя или Планетата на хората“

от Оля Ал-Ахмед
Семейството художници от Киргизстан откриха вчера в Галерия ЛИК поредната си изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ с която ярко и красиво се противопоставиха на Ковид-19. „Красотата на света не може да бъде унищожена! Искахме да допринесем с нашето изкуство за духовния баланс на хората, които копнеят за красота и нещо позитивно. С нашите творби ние показваме за пореден път, че светът е красив, тази планета трябва да бъде опазена и съхранена.
С картините ни напомняме, че всички сме рожби на една земя и трябва да се подкрепяме един друг, да бъдем единни и сплотени в борбата със световното бедствие Ковид-19, едва тогава вирусът ще отстъпи.“, споделиха художниците.

Откриването на експозицията се състоя на 26 ноември т.г., в Галерия ЛИК в София на ул. Лайош Кошут №37. До кога ще продължи изложба и какъв ще е графикът за посещения заинтересованите почитатели на изкуството могат да следят на сайта на галерията, където ще намерят най-новата и актуална информация и графикът на работното време. „Нашите платна са доказателство, че красотата на света не може да бъде унищожена, тя ще продължи и занапред!“, споделят художниците Роман Гуманюк и Иванна Шмелева. Изложбата „Живата Земя или Планетата на хората“ е посветена на 855 години от рождението на великия грузински поет Шота Руставели и 120-годишнина на знаменития френски писател и пилот Антуан де Сент-Екзюпери.
На откриването в Галерия ЛИК в столицата присъстваха адвокати, бизнесмени, представители на литературните среди, колекционери и много ценители, както и председателят на шахматен клуб „Блиц“ Симеон Стоичков .

– Какво Ви вдъхнови да покажете изложбата „Живата Земя или Планетата
на хората“ в тези тежки времена?

– Роман Гуманюк: Силно ни разтревожи ситуацията с коронавируса.
– Иванна Шмелева: И ние, като художници, решихме да му се опълчим с изкуството си и да направим тази изложба въпреки всичко!

– Експозицията е посветена на две култови личности – на великия грузински поет Шота Руставели и на знаменития френски писател и пилот Антуан де Сент-Екзюпери. Защо? Защо именно на тях двамата?

– Роман Гуманюк: Екзюпери в своите творби призовава за защита на Земята, тъй както Малкият принц се грижи за своята планета.
– Иванна Шмелева: Шота Руставели е обожавал Грузия и тази любов към родната земя живее в творбите му и до днес.

– Какво е посланието в творбите ви? На вашите Роман, и на картините на Иванна?

– Роман Гуманюк: Това послание е като на всеки художник – погледнете и помислете и ако ви очарова, значи нещо се е получило. Но като цяло – вижте колко красив и прекрасен е този свят.
– Иванна Шмелева: И не можете да позволим да загубим тази красота, няма как да не се противопоставим на факта, че всичко може да бъде унищожено за миг, можем да то опазим всички заедно, с единство, изправяйки се рамо до рамо.

– Не се ли опасявахте да откривате изложба по време на пандемия?

– Роман Гуманюк: Нашата изложба е насочена точно срещу пандемията.
– Иванна Шмелева: Ако всички се изпокрият, няма да избегнат вируса от това, че са се скрили.

– Как според Вас ще се отрази обстановката на хората на изкуството?

– Роман и Иванна: Това със сигурност ще засегне всички, особено с още по-нарастваща поява на вируса. И това ще се отрази не само на хората на изкуството, но и на всички хора като цяло. Някои ще решат, че трябва да се крият още повече. Други ще решат, че трябва да се направи нещо, а те вече правят нещо и дори казват, че са го направили, но какъв ще бъде резултатът е неизвестно.

– Вие сте семейство художници, което не се среща често. Не се ли конкурирате по между си? Как си делите темите и трибуната на изяви?

– Роман и Иванна: Работим по интегрални тематични експозиции, независимо дали става въпрос за наши индивидуални или съвместни изложби, както е сега. И тонът на всички тези изложби задава нашият художествен уредник, куратор на абсолютно всички наши изложби – Вадим Сергеевич Гуманюк.

– От кога сте семейство?

-Роман Гуманюк: На кратко – от 10 години.
-Иванна Шмелева: Заедно сме от началото на първите ми самостоятелни изложби.

– Кога пристигнахте в България, какво ви доведе тук?

– Роман и Ивана: За първи път дойдохме в България през 2010 година. В България ни доведе желанието ни да видим повече от света.

– Има една народна мъдрост, че „художник къща не храни“. Двама художника под един покрив „хранят ли къщата“? По стабилен ли е покривът над главата им? Седна дума – печелите ли от изкуството си в тези спорни времена?

– Роман и Иванна: Ние се препитаваме и живеем от нашите картини и изложби. Да, и двамата сме художници, това е основната ни и единствена дейност, дори нашият арт-куратор, също е художник.

– Вашето пожелание към хората, към онези, които независимо от епидемичната обстановка ще посетят изложбата и ще прочетат това наше интервю!

– Роман и Иванна: Приветстваме всички, които ще дойдат на откриването на нашата изложба „Живата Земя или Планетата на хората“ на 26 ноември, в Галерия ЛИК в София на ул. Лайош Кошут №37. Пожелаваме да се вгледат внимателно и по-отблизо в нашите платна и да разберат, че красотата на света не може да бъде унищожена.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също