Свържете се с нас

Европа

Потоци имигранти към Европа /Обзор/

Публикувана

на

До около 3 хиляди имигранти се очаква да влизат в Македония всеки ден в идващите месеци, повечето от тях бежанци, предимно от Сирия, съобщава „Фокус“. В Германия до края на тази година в страната се очаква да пристигнат до 800 хиляди бежанци. Правителството на Унгария обсъжда как би могла да бъде използвана армията в помощ на обезпечаването на сигурността по южната граница на страната, а унгарската полиция е използвала сълзотворен газ по време на безредици в център за настаняване на имигранти. Същевремено министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилиони заяви, че е необходимо да се съгласуват и да се променят правилата за прием на имигранти в ЕС, понеже правилата от преди 25 години, описани в Дъблинската конвенция, не могат да се използват в настоящите условия.

Антониу Гутериш: Системата за прием на бежанци в Европа не работи
Върховният комисар на ООН по бежанците Антониу Гутериш констатира наличието на сериозни проблеми в организирането приема на мигранти в Европа, подчертавайки, че тази система е „напълно нефункционална“. Това той каза на пресконференция в Женева след среща с френския вътрешен министър Бернар Казньов, предаде ТАСС.
„Системата за предоставяне на убежище в Европа днес е напълни нефункционална и трябва всеки да си изпълнява задълженията“, каза той. Гутериш подчерта, че проблемът с притока на мигранти не може да се реши с издигането на стени.
„Ако затворим вратата, то ще отворят прозореца. Ако затворим прозорец, ще прокопаят тунел“, каза още той. Върховният комисар призова да се създаде възможност за „легално влизане в Европа“ за тези, които се „нуждаят от защита“. Освен това трябва да се създадат центрове за прием на мигранти и бежанци, в които да им се предоставят „покрив над главата, медицинска и хуманитарна помощ“, където те да могат „да бъдат регистрирани, а молбите им внимателно разгледани“.
Европейските държави са задължени да проявят „солидарност“ с Гърция и Италия, на които се падна основната тежест от имигрантската вълна. „Би били несправедливо да се смята, че всички бежанци, идващи от Сирия, трябва да останат в Гърция или Италия“, заключава Гутериш.

AFP: 3000 спасени и 55 загинали мигранти при операциите в Средиземно море
Най-малко 55 загинали са открити в сряда на три претъпкани лодки с мигранти в Средиземно море, съобщи италианската брегова охрана. Почти всичките, 51 тела, са намерени в трюма на дървена лодка, открита да се носи по течението край либийския бряг от шведския кораб „Посейдон“, предаде AFP. Хората са се задушили до смърт от газовете от двигателя.
Италианската брегова охрана, координираща спасителните действия в региона, съобщи за близо 3000 мигранти спасени при десет операции в рамките на деня, включително спасените над 500 души от „Посейдон“.

Александър Вучич: Сърбия никога няма да затвори границите си за мигранти
Сърбия никога няма да затвори границите си за мигранти, премиерът Александър Вучич каза в интервю за Reuters. Но допълва, че европейските лидер трябва да помогнат за изготвянето на плана за справяне с десетките хиляди бежанци, заливащи Балканите.
„Ние никога няма да издигнем заграждения или стени“, каза Вучич преди срещата във Виена на страните от Западните Балкани.“Ние говорим за отчаяни хора, ние не говорим за престъпници или терористи. Те просто отиват да намерят по-добър живот за себе си и своите деца. Те се нуждаят от помощ, те не се нуждаят от осъждане или наказание“, каза още той.
Сръбският премиер подчерта, че „потокът от хора не може да се спре с ограда“.
По думите му, бежанците просто ще намерят друг маршрут да стигнат до Западна Европа. „Те могат да минат през България и Румъния, те могат да минат през Хърватия“, , казва той
Близо 100 000 мигранти тази година са влезли в Сърбия на път за Унгария и Шенгенската зона на ЕС.

УНИАН: Финландия може да въведе граничен контрол заради бежанците, въпреки че членува в Шенгенското пространство
Министърът на вътрешните работи на Финландия Петери Орпо заяви, че ако е необходимо страната може да въведе пограничен контрол със страните от Шенген заради бежанската вълна, предаде УНИАН.
Според Орпо правилата на Шенгерското пространство допускат възвръщането на граничния контрол при особени случаи и кризи, но моментната ситуация не отговаря на тези критерии. В момента Финландия единствено иска от ЕС да засили контрола над външните си граници. Орпо смята, че прогрес в тази насока ще бъде отбелязан в следващите седмици.
Преди няколко дни Германия заяви, че може да преустанови временно действието на договора от Шенген, предвиждащ безвизово преминаване през границите на страните, които са го подписали.

AFP: Унгария ще използва армията си за справяне с бежанската вълна
Днес унгарското правителство реши да разположи армията по границата със Сърбия в опит да пресече притока на мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Парламентът на страната ще гласува това действие на извънредно заседание следващата седмица, предаде AFP.
„Правителството иска да направи възможно използването на армията за задачи, свързани с граничната защита и миграцията“, каза заместник-председателят на парламентарния комитет по национална сигурност Силард Немет от управляващата партия „ФИДЕС“.

Hír TV: Няма да се въвежда извънредно положение по източната унгарска граница
Унгарската полиция съобщи, че няма да се въвежда извънредно положение по южната граница на страната. Въпреки това в подкрепа на местната полиция ще бъдат разположени нови 2106 служителя на реда за справяне с бежанския наплив, предаде унгарската телевизия Hír TV.
„Новоразположените полицаи няма да работят по специални правила. Те ще изпълняват задължения в рамките на закона за полицията. Няма да се въвежда извънредно положение по границата“, съобщи по време на пресконференция говорителят на унгарската полиция капитан Карой Поп.
Унгарският министър на човешките ресурси Золтан Балог съобщи, че в момента бежанският поток от Близкия изток и Северна Африка се е пренасочил от Средиземно море към Балканите и Унгария. Той изрази възмущение, че Брюксел не обръща достатъчно внимание на този факт, но и надежда, че навременната намеса на правителството ще накара лидерите на ЕС да реагират по-бързо.

Андрей Бабиш, заместник министър-председател на Чехия: Не се знае кой се нуждае повече от помощта на НАТО за справяне с бежанците – македонската или българската армия
Според заместник министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш външните граници на Шенгенското пространство трябва да бъдат затворени незабавно заради огромния приток на бежанци и те да бъдат защитавани от НАТО, предаде унгарската информационна агенция Origo.
„Ако погледнете картата, Шенген има специфична форма. Както виждаме Гърция е част от него, но е изолирана, докато по пътя на мигрантите пред следващата граница – тази Унгария, стоят българската и македонската армии. Под въпрос дали македонската или българската армия не се нуждаят повече от помощта на НАТО“ – каза във вторник Андрей Бабиш във връзка с бежанската криза в Прага пред журналисти. Той подчерта, че ако защитата на границите на Шенген е непосилна за страните от региона то проблемът трябва да се разглежда на по-високо ниво. „Мигрантите трябва да предвидят това, че не могат да дойдат при нас, за да бъдат безработни и само да получават получавате социални помощи“, подчерта чешкият политик.
Чешкият вицепремиер изказва мнение, че е нужно да се построи на подходящо място огромен бежански лагер, където да се подбират тези мигранти, които наистина се нуждаят от помощ. „Трябва да се отделят тези бежанци, които наистина се нуждаят от помощ, особено майките с децата си, от тези , които идват чисто и просто по икономически причини“ – обясни Бабиш.

N24: Правителството на Германия ще предостави допълнителни 500 милиона евро в помощ на бежанците, пристигащи в страната
Правителството на Германия ще предостави допълнителни 500 милиона евро в помощ на бежанците, пристигащи в страната, съобщава N24.
По този начин предоставените в помощ на бежанците средства за 2015 година ще станат около 1 милиард евро. Тези средства ще постъпят в бюджетите на провинциите и общините, които ще трябва да се занимават с настаняване и устройване на бежанци.
По-рано министерството на вътрешните работи на Германия заяви, че до края на тази година в страната ще пристигнат до 800 хиляди бежанци, което е 4 пъти повече от 2014 година

РИА Новости: Десните радикали и националистите нямат право да говорят от името на Германия, заяви Йоаким Гаук
Десните радикали и националистите нямат право да говорят от името на Германия, заяви германският президент Йоаким Гаук по време на посещение в център за настаняване на бежанци в Берлин, предаде РИА Новости.
„Ние трябва да кажем на националистите: вие не говорите от наше име. Ние няма да позволим на десните радикали да говорят както вътре в страната, така и зад граница от името на Германия. Германия е открита, готова да помага страна“, заяви Гаук, като призова полицията и федералните служби да се борят с националистите, които представляват „тъмната страна на Германия“.

Hong Kong Standard : България не поема рискове при наплива на имигранти
България предприе действия по засилването на границата с Македония, която през последните дни е подложена на безпрецедентен наплив на имигранти, пише Hong Kong Standard .
25 военнослужещи и леки бронирани автомобили бяха разположени на четирите гранични контролно-пропускателни пункта с Македония. До сега България се фокусираше върху границата с Турция, разполагайки допълнителни 1000 полицаи и 30 –километрова бариера там. Но напливът на хиляди бежанци в съседна Македония през последните седмици накара България да промени своя фокус. Въпреки това, българският министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви,м че рискът от наплив на имигранти , както е в съседна Македония, е „относително малък“.

AFP: Унгарската полиция е използвала сълзотворен газ по време на безредици в център за настаняване на имигранти
Унгарската полиция е използвала сълзотворен газ по време на безредици в център за настаняване на имигранти, съобщава AFP.
Безредиците са избухнали в център за настаняване на имигранти в близост до Рьоске, югоизточната част на Унгария, в близо границата със Сърбия.
Полицията е разпръснала с помощта на сълзотворен газ около 200 души , които отказвали да дадат отпечатъци и са се опитали да напуснат центъра.

Corriere della Sera: Необходимо е да се променят правилата за прием на имигранти в ЕС, заяви Паоло Джентилиони
Необходимо е да се съгласуват и да се променят правилата за прием на имигранти в ЕС, понеже правилата от преди 25 години, описани в Дъблинската конвенция, не могат да се използват в настоящите условия, смята министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилиони , пише Corriere della Sera.
„Необходима е европеизация на управлението на потоците имигранти, тоест право на получаване на убежище в Европа. Имигрантите пристигат в Европа, а не в Гърция, Германия, или Унгария. Това е единственият начин да се придвижим напред по този въпрос, в противен случай, това , което се случва сега ще постави под съмнение Шенгенското споразумение и ще се превърне в причина за връщането към старите граници.
Второ, трябва да бъдат създадени канали за легална имиграция към Европа. Необходими са ни законно пребиваващи имигранти, които притежават навици и таланти. И накрая- необходимо ни е да си разпределим задълженията между страните“, заяви Джентилиони

ABC news: Ангела Меркел възнамерява да посети центъра за настаняване на бежанци в Хейденау
Германският канцлер Ангела Меркел възнамерява да посети центъра за настаняване на бежанци в Хейденау, предизвикал по-рано неонацистки безредици, съобщава ABC news.
Меркел планира да се срещне с бежанци, социални работници и представители на местните власти при посещението си в дома.
Миналата седмица десетки полицаи бяха ранени при сблъсъци по време на неонациостка демонстрация в Хейденау.

Reuters: Правителството на Унгария обсъжда как би могла да бъде използвана армията в помощ на обезпечаването на сигурността по южната граница на страната
Правителството на Унгария обсъжда как би могла да бъде използвана армията в помощ на обезпечаването на сигурността по южната граница на страната, където множество имигранти навлизат в ЕС, предаде Reuters.
По думите на говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач , всяко едно решение за използване на армията трябва да се основава на решение на унгарския парламент, който ще обсъди въпроса следващата седмица.

Irish Examiner: Според ООН се очаква над 3000 имигранти да пресичат Македония всеки ден през следващите месеци
Според ООН се очаква над 3000 имигранти да пресичат Македония всеки ден през следващите месеци, пише вестник Irish Examiner.
По данни на върховния комисариат по бежанците към ООН (ВКБООН) около 300 хиляди души са пресекли Средиземно море тази година, включително 181 500 души достигнали Гърция и 108 500 достигнали Италия. През почивните дни около 10 хиляди имигранти са навлезли в Македония от Гърция.
„ „Те пристигат на големи групи от по 300 до 400 души и се придвижват с влакове и автобуси до Сърбия. Очакваме напливът по маршрут да достигне 3 хиляди души на ден. Не очакваме притокът на хора да намалее в близките месеци, тъй като времето е хубаво и хората ще продължат да пресичат Средиземноморието“, заяви говорителят на ВКБООН Мелиса Флеминг.
Най-малко 2 373 имигранти са загинали в Средиземно море от началото на годината. За сравнение за същия период на миналата година техният брой е бил с 300 по-малко.

Reuters: Германските социалдемократи станаха обект на расистки заплахи сред посещението на Зигмар Габриел в Хайденау
Германските социалдемократи (SPD) във вторник бяха принудени да се евакуират от своята централа, след като получиха бомбена заплаха и порой от расистки имейли и телефонни обаждания, предаде Reuters.
Това стана след като лидерът на партията Зигмар Габриел посети Хайденау, където през уикенда крайнодесни радикали протестираха срещу притока на имигранти, като демонстрациите прераснаха в размирици.
Габриел, който е също вицеканцлер и министър на икономиката в правителството на Ангела Меркел, посети източногерманския град в понеделник, и се изказа остро срещу „тълпата“, предизвикала насилието.
„Те мислят за себе си като за защитници на истинска Германия. Всъщност, те са най не-германските хора, за които мога да се сетя“, заяви вицеканцлерът.
От социалдемократическата партия съобщиха, че за 24 часа след посещението на Габриел в Хайденау са получили 300 имейла с „мизантропско“ съдържание и около 150 обаждания, при които служителите са били обиждани и заплашвани.
Във вторник следобед, социалдемократите бяха принудени да се евакуират от централата си след бомбена заплаха. Служителите се завърнаха приблизително след час, след като се оказа, че заплахата е фалшива.

ВКБООН: До 3 000 имигранти и бежанци дневно се очакват в Македония
До около 3 хиляди имигранти се очаква да влизат в Македония всеки ден в идващите месеци, повечето от тях бежанци, предимно от Сирия. Това става ясно от изявление на говорителят на Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) Мелиса Флеминг, предава Reuters.
„Те пристигат на големи групи от по 300 до 400 души и се придвижват с влакове и автобуси до Сърбия. Очакваме притокът по този маршрут да продължи с обем около 3 хиляди души на ден“, отбелязва Фелминг.
„Не очакваме притокът на хора да намалее в близките месеци, тъй като времето е хубаво и хората ще продължат да пресичат Средиземноморието“, посочва още тя.
Около 10 хиляди мигранти са влезли в Македония от Гърция през изминалия уикенд. По данни на UNICEF една трета от тях са жени и деца.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни