Свържете се с нас

България

Пенсиите и заплатите скачат от днес

Публикувана

на

От днес се вдигат пенсиите и заплатите. Минималното възнаграждение за труд се покачва от 360 лв. на 380 лв., а повишението се случва за втори път тази година.
Линията на бедност в страната бе определена за 286 лв. за настоящата 2015 година. След удръжките на осигуровки и данъци, нетния доход на всеки, получаващ минимална заплата, ще бъде 298 лв., което е с 16 лв. повече от досегашното ниво.

През 2016 г. тригодишната бюджетна прогноза на правителството е заложено увеличение до 420 лв, а през 2017 г. – до 460 лв. Управляващите посочват повишението като основен инструмент за борба със сивата икономика.
Отрицателната инфлация за миналата година е причина за минималното увеличение на парите за възрастни хора – едва 1,9%, според швейцарската формула. От днес те ще получават с около 3 лв. повече, като минималната пенсия за стаж и възраст става 157,44 лв., а социалната пенсия за старост се покачва от 113 на 115,50 лв. През следващия месец, обаче, се покачва и таванът на пенсиите от 840 лв. на 910 лв.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни