Откриха най-ярката галактика в системата

от Даниел Иванов

Астрономи са открили отдалечена галактика, излъчваща светлина, равняваща се на светлината от над 300 трилиона слънца, информира „Фокус“. Обектът е засечен, благодарение на данни от апарата WISE на Националната космическа агенция на САЩ (NASA). На уеб страницата си Агенцията посочва, че галактиката е най-ярката открита до момента и принадлежи към нов клас обекти, открити наскоро от WISE – екстремно ярки инфрачервени галактики или ELIRGs. „Наблюдаваме изключително интензивна фаза от еволюцията на галактиката“, казва Чао-Вей Цай от NASA, който е водещ автор на доклада, публикуван в The Astrophysical Journal. „Възможно е силната светлина да се дължи на нарастването на черната дупка на галактиката“.
Блестящата галактика, обозначена като WISE J224607.57-052635.0, може да има грамадна, поглъщаща газ черна дупка в центъра си. Свръхмасивните черни дупки притеглят газ и материя в диска, който ги обкръжава, като по този начин го нагряват до температури от милиони градуси. Това води до изхвърляне на невъобразими количества от енергия, видими, ултравиолетови и рентгенови лъчи. Черните дупки са обичайно явление в сърцевините на галактиките, но откриването на толкова голяма черна дупка е рядкост. Тъй като светлината, излъчена от галактиката, в която се намира, е пътувала 12.5 милиарда години, за да стигне до нас, астрономите всъщност виждат обекта, какъвто е бил в далечното минало. Черната дупка вече е имала маса, равна на милиони пъти масата на нашето Слънце, когато Вселената е била само на една десета от сегашната си възраст от 13.8 милиарда години. Има различни теории, но за да се разбере произхода на тези заслепяващо ярки галактики, са необходими още проучвания. Учените планират да изчислят по-точно масата на централната черна дупка.
Апаратът WISE беше поставен в състояние на хибернация през 2011 година, след като сканира два пъти цялото небе и с това изпълни целите на мисията си. През септември 2013 година той беше реактивиран, прекръстен на NEOWISE и натоварен със задачата да помага на NASA при идентифицирането на потенциално опасни небесни тела в близост до Земята.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също