Непълнолетните майки с детски надбавки само в натура

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура, предава Агенция „Фокус”. Това приеха народните представители при гласуването на второ четене на промените в Закона за семейни помощи за деца.
С така приетата редакция вместо едномесечните надбавки в паричен размер, малолетните и непълнолетните майки ще получават памперси и храни. Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребност, оценени от Дирекция „Социално подпомагане”, в случай, че родителите или лицата, получаващи семейната помощ, не полагат грижи за детето/децата си или семейната помощ не се използва по предназначената за детето или децата.
Тази промяна е част от ключовата реформа на вицепремира Ивайло Калфин за насърчаване на отговорното родителство и пресичане на злоупотребите с помощи. Тази промяна в закона ще влезе сила от 2016 година.
Пред журналисти в парламента заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разясни, че основният аргумент за тази промяна е да няма злоупотреба с получаването на семейните помощи. „Основната цел е те да отидат директно към детето, за което са предназначени в случаите, когато семейството трайно не полага грижи за детето и когато не съдейства на органите по закрила на детето при мерки по закрила в семейна среда и разбира се, най-новият акцент, е свързан със случаите, когато майката, която е родила детето, е непълнолетна”, обясни Лазаров.
Освен това майките-студентки ще получават еднократна помощ на два транша – половината пари ще се дават при раждането, а останали при записване на нов семестър.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също