Малтретират български гражданин на летището в Бейрут

На 11 август 2017 г. в Бейрут, Ливан, абсолютно неправомерно и без никаква причина, е бил задържан българският гражданин – режисьорът Юсеф Ал-Ахмед. Младежът е имал отдавна закупен билет с гръцката компания Aegean Airlines по маршрут Бейрут–Атина-Москва. С него от ливанската столица с работна виза за Русия и работен договор с телевизия Russia Today е трябвало да излети братовчедка му – инвалид, с един неподвижен крак и патерици и още двама – момче и момиче, също назначени официално на работа в една от водещите руски медии. На летището в Бейрут ги спират. Изведнъж на цялата група им съобщават, че не могат да ги качат в гръцкия самолет, тъй като междувременно е излязла наредба, че сирийски граждани нямат правото да се намират на територията на Гърция транзит, ако няма транзитни визи. Да, обаче никъде в сайта на авиокомпанията, от която са закупени онлайн билетите, това не е посочено и никой от авиокомпанията не си е направил труда да предупреди пътниците за това, преди да закупят билетите.
След като биват спрени на летището в Бейрут, българският гражданин Юсеф Ал-Ахмед намира представителя на авиокомпанията и го моли за съдействие. Младежът посочва на баджа си, който показва, че именно той е представителя на авиокомпания Aegean Airlines, и му обяснява най-спокойно, че е българин, български гражданин – гражданин на страна членка на ЕС и никой няма правото да му забрани да се качи в гръцки самолет с български паспорт, тъй като ние сме с безвизов режим със съседна Гърция. На всичкото отгоре той е дошъл по същия маршрут. Юсеф настоява да се качи сам със закупеният си билет, тъй като има пълното законно право на това, а на останалите да им бъдат върнати парите. Служителят на авиокомпания Aegean Airlines, който бил местен ливанец, поискал паспорта на младежа. След като дълго го премятал пренебрежително, му казал : „ Ей, сирийско долно куче! Я не се прави, че не знаеш арабски и че нямаш сирийско гражданство! Няма да те пусна в тоя самолет, нещастник сирийски такъв!“ И му прибира паспорта в джоба си. След броени минути лицето, официален представител на гръцката авиокомпания Aegean Airlines, извиква 15 полицаи от най-различни подразделения – гранична , военна полиция , службите за сигурност и др. Те, без никакви основания, арестуват българския гражданин Юсеф Ал-Ахмед и го тикат в стая за разпит при офицер, който категорично отказва да говори на английски, тъй като не говорил английски и настоява разговора да се провежда на арабски. През цялото това време не му връщат паспорта. Междувременно самолета е излетял за Атина. Билетите изгарят. Докато се води разпита на българския гражданин, той понася един куп обиди и подигравки за това, че е от сирийски произход, след което офицера си позволява да пише нещо на ръка на страниците на паспорта му.
Близките на младежа звънят за помощ в Българското посолство в Бейрут. Гласът на дежурния любезно отговаря , че „днес е петък, почивен ден и посолството не работи“. Да, но консула е длъжен да е на разположение 24 ч при такива екстрени ситуации, особено в страна като Ливан. След като няколко души звънят с апел за помощ, мъжки глас от българското посолство дава телефон на който с SMS да пратят телефона на задържаното лице. Така никой обаче и не идва на помощ от посолството ни в Бейрут, нито влизат във връзка с младежа. След цяла нощ малтретиране и дискриминиране на българския гражданин на сутринта той е бил пуснат. Налага се цялата група от 4 човека да купуват наново билети за Москва през Катар, Доха на безумно скъпа цена и по безумен маршрут, за да стигнат до руската столица, където българският младеж е студент 3 година режисура, а тримата младежи – сирийци са официално назначени с трудов договор на работа в телевизия „Русия днес“.
„Бих искала от тази трибуна да уведомя всички заинтересовани институции, че са налице няколко нарушения с български гражданин – от страна на служил на гръцката авиокомпания Aegean Airlines и ливанските служби, включително и нарушения на човешките права! Незаконно задържане, многобройни обиди засягащи националната принадлежност, пренебрежително отношение към гражданин на страна членка на ЕС. Кой ще поеме отговорността за загуба на над 4 600 долара за самолетни билети и за огромния преживян стрес на тези младежи?!? Морален и материален ущърб! Кого да съди българският режисьор, живеещ в Москва – Юсеф Ал-Ахмед?“, разтревожено пита журналистът Оля Ал-Ахмед.
Материалът по тази статия е изцяло взет от личния профил на Оля Ал-Ахмед в социалната мрежа Facebook.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също