Свържете се с нас

България

Кампания за почистване на Черно море край Созопол това лято

Публикувана

на

На 20-21 юни 2020г. ще се проведе кампания за почистване на водите около остров Св. Иван край Созопол.

Инициативата е плод на съвместното усилие на компанията BulDock и водолазен център DIVING BG да се намали количеството на битови и други отпадъци в Черно море. Свободна покана за участие е отправена към всички водолази, фрийдайвъри и хора, които обичат морето.
Организаторите от BulDock са основният екип, стоящ зад създаването на инсталациите “Плаващите кейове” и “Маастаба” на артиста Кристо, както и първият плаващ концерт в България, проведен миналата година на Гребния канал в Пловдив, с участието на Орлин Павлов и приятели. Другият партньор, водолазен център DIVING BG, е създаден преди повече от 10 години и е обучавал като водолази известни личности като Любен Дилов-син, Владимир Карамазов, Деян Донков и много други български звезди.
Боклуците, събрани от гмуркачите по време на кампанията, ще бъдат депозирани върху плаваща платформа, специално сглобена и закотвена от BulDock в близост до острова, а екипът на DIVING BG ще осигури бутилки, тежести, база и две скоростни, специално оборудвани за инициативата, лодки. В инициативата се включват и Fintrade Recycling Ltd., които безвъзмездно предоставят контейнер за събиране на отпадъците и последващото им депониране.
Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, показа скорошно проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. През лятото основните замърсители са предмети за еднократна употреба, оставени или изхвърлени от туристи, които попадат и в морските води – бутилки, капачки, найлонови пликове и други продукти от бита ни – фасове, пластмасови чаши и опаковки. (European Environmental Agency – Marine LitterWatch Data. Community: Independent / Black Sea NGO Network) Пластмасовите отпадъци, изхвърлени само за едно лято в Черно море, могат да покрият повърхността на всичките му плажове.

За повече информация и контакт:

0886 166 199 – Ина Димитрова (DIVING BG)
0884 723 077 – Ива Йорданова (BulDock Ltd.)

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни