Свържете се с нас

България

„Камчия“ посрещна бъдещи фармацевти

Публикувана

на

За трета поредна година Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ посрещна 70  третокурсници от факултета по „Фармация“ на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, които провеждат своята лятна учебна практика.

По време на престоя си в богатата на лечебни билки природа на „Камчия“, студентите имаха възможността да видят редки видове, сред които растението „гръцки гърбач“ – с доказана ефективност в лечението на сърце. Пред хотел „Лонгоз“ третокурсниците разгледаха листата на мезозойския реликт – гинко билоба, както и красивото тревисто растение „сапуниче“, лекуващо бронхит и ревматизъм.

Още с пристигането си в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ младите студенти по фармация останаха впечатлени от изобилието на „вечерна иглика“ – фаворит на големите козметични компании в борбата с бръчките, на „черен оман“ – спомагащ за заздравяването на тъканите и на предстоящото цъфтене на декоративната „японската акация“ – полезна за кръвоносните съдове. Във вилно селище „Пирин“, третокурсниците предложиха да се засади билката „лофант“, известна като билката на младостта и красотата. Бъдещите фармацевти събраха богата колекция от уникални билки, които на есен ще изследват макро и микроскопски в Униветситета.

„Избрахме СОК „Камчия“, тъй като природата в комплекса е многообразна – паркова, гориста и морска част, река, голямо видово разнообразие. В комбинация с отличната база, условията за спорт и здравословната храна, „Камчия“ е идеалното съчетание между отдих и академичен опит“, споделя доц. Илия Желев – преподавател по фармация в Медицинския университет във Варна и ръководител на групата.

В Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ е създадена и се поддържа богата лесопаркова зона с уникални растителни видове, показваща на практика важността на екологичното възпитание на младото поколение и любовта към природата и гората, в осъществяване на връзката Човек – Земя – Космос.

Комплексът е сертифициран по ICO за опазване на околната среда. Миналата година той бе обявен за най-зелената туристическа компания на България, за грижите за съхранение на природата.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни