Как да изберем яхта за почивката си

Търсейки нови хоризонти, към които да се насочим, нови предизвикателства, с които да разнообразим ежедневието си, често се спираме на много популярни занимания – игра на тенис, плуване и т.н.

Но замисляли ли сте се, че може да се качите на борда на яхта, да „уловите“ вятъра в платната и да се отдадете на блаженство сред морската шир? Ако не сте, този материал ще събуди интереса ви. В него ще разберете защо много хора определят излизането в открито море като „заболяване“, „пристрастяване“ и „диагноза“. Ще видите видовете яхти под наем, които може да вземете и коя е най-подходяща за вашият темперамент и цели.

Започваме с видовете яхти:

Ветроходни яхти – както е ясно, тяхна задвижваща сила е вятъра. Умелото опъване на платна и въжета, подбиране на правилния ъгъл, за да се движи яхтата в правилната посока са само част от удоволствията. След като тежката работа приключи може да се отпуснете и да се насладите на тишината, спокойствието и риболова.

Защо ветроходната яхта е подходяща за вас?

Ако обичате да:

 • Полагате физически труд и не се страхувате от него;
 • Следвате набелязаната цел неотлъчно;
 • Постигате успехи и координирате последователни действия;
 • Плавате спокойно и да се наслаждавате гледките;
 • Ловите риба;
 • Поемате риска да управлявате в морската шир,

то тогава няма съмнение, ветроходната яхта е идеална за вас.

Едни от най-добрите сайтове за яхти са:

България Яхтинг

Бионд Яхтинг

Евър Грийн

Моторни яхти – за разлика от ветроходните, тук не сте зависими от наличието на вятър. В корпуса на плавателните съдове са монтирани често по 2 мощни мотора, които позволяват вдигане на адреналина до много високи нива.

Защо моторната яхта е подходяща за вас?

Ако обичате да:

 • Имате пълен контрол върху скоростта, с която се движите, без да разчитате на попътен вятър;
 • Усещате водните пръски по лицето си, докато изпробвате мощността на двигателите;
 • Решавате дали ще се насладите на екстремни удоволствия или пък ще се носите спокойно върху водната повърхност;
 • Се забавлявате максимално и да покачвате адреналина си,

то това са сигурни знаци, че моторната яхта е по-подходяща за вас от ветроходната.

Ако все още се чудите, защо трябва да впуснете в нещо толкова нестандартно и далечно от ума… Точно там е идеята – да бъде нестандартно.

Само веднъж опиталите от това усещане, усещането за свобода, знаят какво неповторимо преживяване е управлението на плавателно средство.

Но, чакайте, може би не знаете как се управлява каквато и да е яхта! Тогава трябва ли да се откажете от тази идея? Не, разбира се!

На помощ идват квалифицираните услуги на фирми, занимаващи се с отдаване на яхти под наем.

Към наемането на яхта може да се добави и опитен екипаж, начело с шкипер (skipper, скипър). Това е капитан на малък плавателен съд. Неговата практика го прави незаменим в случай, че нямате умения или искате да се насладите максимално на почивката и да оставите управлението на човек, за който това се е превърнало във втора природа.

Освен шкипер, за нуждите на престоя ви, може да наемете готвач и други. Той (шкиперът) ще ви помогне и със съвети какво е нужно да носите по време на плаването, а и при избора на подходяща яхта.

Това означава да се вземе предвид продължителността на плаването, пасажерите, дали има деца сред тях, както и изискванията на присъстващите.

Дотук говорихме само за яхти под наем. Защо пренебрегваме закупуването и притежаването на такава?

Честно да си кажем, ако целта е еднократно излизане в открити води за разнообразие, сумата, нужна за купуването на яхта, е доста сериозна инвестиция. Освен това престоя, поддръжката и административните разходи, могат да превърнат това удоволствие в голяма тежест за бюджета.

Все още не сте сигурни, дали наемането на яхта е подходяща за вас. Даваме ви няколко идеи:

 • Нестандартен, ама много нестандартен подарък за приятел/ка. Вашият подарък няма да бъде забравен никога.
 • Отличен терен за празнуване на рожден ден. Че как по-запомнящо се може да се отбележи един такъв празник сред приятели и охладени напитки.
 • За разнообразие вечеряйте и пийте коктейли далеч от морския бряг и шумотевицата. Приятна компания, плисъка на морската вода и очарованието на топлите летни вечери. Какво му трябва повече на човек.
 • Несравнимото усещане да се докоснете до някой безлюден остров, да се носите спокойно по кристално синята вода, да решавате кога и къде да отидете, това е магията на плаването с яхта.

Сигурни сме, че вече замисляте следващата си почивка и знаем къде ще бъде тя!

прочетете също