В търсене на алтернативи на олиото за готвене, учени са намерили необичаен ресурс – насекоми, пише „Фокус“. Вече знаем, че насекомите си проправят път към менюто ни. Кулинари и селскостопански организации ги превръщат в източник на протеин, заместващ месото.
Оказва се, че от насекомите може да се добива и готварско олио на мястото на олиото от растения като палмите и маслините. Нидерландски изследователи проучват кои видове насекоми са най-подходящи за производство на олио за готвене. Учените анализират олио, добито от четири различни вида – жълт брашнен червей, малък брашнен червей, щурец и хлебарка. Изследователите замразяват насекомите и ги стриват на прах, а след това от праха извличат олио, използвайки различни лабораторни методи.
Получените в резултат продукти съдържат няколко различни мастни киселини. Според полезността си олиото от насекоми попада между животинските мазнини, които съдържат голямо количество наситени мазнини, и растителните, които не съдържат холестерол. Най-малък е добивът на олио от щурците, но за сметка на това то би могло най-лесно да се предложи на потребителите. Олиото от хлебарки има „особено неприятна“ миризма, според статия в изданието Food Navigator. Олиото от хлебарки би могло да се използва като смазочно масло или при производството на бои, се изтъква в статията.
Учените отбелязват, че олиото от насекоми, което вече се използва за готвене в някои части на света, би могло да помогне за справяне с недохранването. В държавите, където хората не са свикнали да консумират насекоми обаче вероятно ще бъде трудно да се продава.
118