Гърция се мъчи да избегне фалита

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за ключови преговори относно спасителното финансиране на Гърция на фона на приближаващия срок за Атина да направи поредното плащане за МВФ. Във вторник Гърция и нейните международни кредитори обмениха предложения за постигане на споразумение за разблокирането на финансова помощ в размер на 7,2 млрд. евро, които ще помогнат на Атина в петък да извърши плащането. Продължаващите с месеци преговори обаче са затруднявани от настойчивостта на кредиторите Атина да предприеме по-съществени реформи, което е категорично отхвърляно от противопоставящото се на икономиите гръцко правителство.
Мнозина се опасяват, че ако Гърция не успее да постигне споразумение, тя ще трябва да обяви несъстоятелност. Това на свой ред ще отприщи верижна реакция, която може да завърши с катастрофално излизане от еврозоната.

AFP: Франсоа Оланд ще проведе разговори с Алексис Ципрас и Ангела Меркел
Френският президент Франсоа Оланд ще проведе телефонен разговор със своите колеги от Гърция и Германия, като лидерите ще обсъдят последните опити за предотвратяване на гръцкия фалит, предаде AFP. „Аз ще говоря с Ципрас по телефона по-късно, а също така и с Меркел“, заяви Оланд пред медията.

Марио Драги: ЕЦБ иска Гърция да остане в еврото, но е необходимо „силно споразумение“ с кредиторите
Директорът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че ЕЦБ иска Гърция да остане във валутния съюз, но въпреки това е необходимо „силно споразумение“ между Атина й нейните кредитори, предаде AFP. „Управителният съвет на ЕЦБ иска Гърция да остане в еврозоната, но трябва да има силно споразумение“, каза Драги на пресконференция във Франкфурт и добави, че споразумението трябва да доведе до „икономически ръст и социална справедливост“.

Берлин: Предложението на кредиторите, не гръцкият план е база за преговорите
Германия заяви, че преговорите по споразумението, което ще помогне на Гърция да предотврати фалит, ще се водят на базата на предложенията на кредиторите, а не тези на Атина, предаде AFP. „Имам впечатлението, че списъкът (от реформи, съставен от Гърция) няма да бъде крайното решение на проблема“, заяви говорителят на финансовото министерство на Германия Мартин Йегер. Той каза, че предложението на ЕК, МВФ и ЕЦБ „ще бъде основата за преговорите“.

ЕС: Не се очаква окончателно споразумение на срещата между Ципрас и Юнкер
Преговорите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, които са планирани за тази вечер, не се очаква да доведат до окончателно споразумение за гръцкия дълг. Това заяви говорителят на Юнкер, цитиран от AFP. „Не очакваме финален резултат тази вечер, това е първа, а не заключителна дискусия, каза говорителят и добави, че срещата започва в 21,30 часа и е по лична покана. „Това е момент, в който преговорите трябва да се концентрират върху съществените въпроси, а именно оставащите няколко въпроса, по които все още има различия“, посочи представителят на ЕК.

Гръцкият премиер призова европейските лидери да „избегнат разделението“ в преговорите за реформите
Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова европейските лидери да подходят реалистично към своите искания за реформите в Гърция, за да избегнат „разделение“ в европейския блок, предадеAFP. „Трябва да избегнем разделението“, каза Ципрас, преди да отпътува за ключовата среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, и добави: „Уверен съм, че лидерите в Европа ще направят това, което е нужно, и ще подходят реалистично“.
Ципрас ще представи пред Юнкер предложенията на своето правителство за реформиране на гръцката икономика, като едновременно с това слага край на тежките икономии. Предложението „ще позволи на Гърция да избегне икономическата асфиксия, ще разчисти пътя пред възстановяването и ще сложи край на сценариите за излизането на Гърция от еврозоната“, каза Ципрас и добави, че Атина все още не е получила отговор от страна на кредиторите.

Министърът на финансите на Франция е уверен, че Гърция ще постигне споразумение с кредиторите
Министърът на финансите на Франция Емануел Макрон изрази увереност, че Гърция ще постигне споразумение за дълга с международните си кредитори, предаде Reuters. „Уверени сме в шансовете за постигане на споразумение, тъй като работата по този въпрос е крайно напрегната. Последните няколко дни показват именно това“, каза Макрон пред журналисти. „Канцлерът на Германия Ангела Меркел, както и президентът на Франция Франсоа Оланд нееднократно са заявявали решимост да намерят решение, което да позволи на Гърция да остане в еврозоната, изпълнявайки изцяло своите ангажименти“, добави министърът.

AFP: Юнкер потвърди днешната си среща с гръцкия премиер Ципрас
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще проведе по-късно днес в Брюксел среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде AFP. Двамата ще обсъдят опитите за постигане на споразумение по повод спасителните преговори за Гърция.
„Все още има някои проблеми във връзка с това, което наричаме гръцки случай, които изискват да проведа няколко различни срещи днес, включително и с гръцкия министър-председател“, заяви Юнкер.

Kathimerini: Ципрас ще се срещне с Юнкер за преговори по споразумението между Гърция и кредиторите
Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за ключови преговори за спасителното финансиране на Гърция на фона на приближаващия срок за Атина да направи поредното плащане за МВФ, пише Kathimerini. Във вторник Гърция и нейните международни кредитори обмениха предложения за постигане на споразумение за разблокирането на финансова помощ в размер на 7,2 млрд. евро, които ще помогнат на Атина в петък да извърши плащането. Продължаващите с месеци преговори обаче са затруднявани от настойчивостта на кредиторите Атина да предприеме по-съществени реформи, което е категорично отхвърляно от противопоставящото се на икономиите гръцко правителство.
Междувременно, има опасения, че Гърция може да обяви несъстоятелност, отприщвайки верижна реакция, която може да завърши с катастрофално излизане от еврозоната.

ТАСС: Гърция, ЕС и МВФ са се договорили по програмата за реформи срещу финансова помощ
Гърция, Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд са се договорили по програмата за реформи на Атина, срещу която ще бъде удължена програмата за макрофинансова помощ, което ще премахне опасността от изпадане в неплатежоспособност на страната, предаде ТАСС, позовавайки се на европейски източник.
„Споразумението на Гърция с институциите е постигнато. Проектодокументът ще бъде подготвен за следващото заседание на Еврогрупата в средата на месеца“, твърди източникът.
Това ще позволи на следващото заседание на Еврогрупата да вземе решение за разблокирането на оставащите 7,5 млрд. евро от помощта за Гърция по втората програма за макрофинансова помощ, да вземе решение за продължаване на помощта за Гърция след изчерпването на тези средства.

Премиерът на Гърция в сряда ще посети Брюксел
Премиерът на Гърция Алексис Ципрас в сряда ще посети Брюксел по покана на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде РИА Новости, позовавайки се на източник от правителството.
„Юнкер покани Ципрас на политическите преговори. Премиерът утре ще бъде в Брюксел с гръцките предложения след предложението на Юнкер. Срещата с председателя на Европейската комисия ще се състои в сряда вечерта“, посочва източникът.
Ципрас във вторник съобщи, че Гърция е изпратила на кредиторите си окончателния си план за споразумение. Той призна, че Атина е направила отстъпки и очаква същото от кредиторите си.

Toronto Star: Часовникът тиктака, а Гърция отказва да коленичи
Напук на своите европейски кредитори Гърция обяви, че отново ще наеме на работа 4000 хигиенисти, училищен персонал и държавни служители, които са загубили работните си места, в резултат на бюджетните съкращения, пише Toronto Star.
Войнственият министър на финансите на Гърция, Янис Варуфакис, защити това действие, като на помни на заемодателите, че е ‚вероятно нация, състояща се от 11 милиона души, да има различна представа за това, какво означават реформите“.
Новините за повторното наемане на служителите бе посрещнато с въодушевление по улиците на Атина, но Европа изрази недоволство- Гърция прави точно обратното на това, което искат МВФ, ЕЦБ и ЕК.
Без съмнение Брюксел почувства шамара. Да се постигне компромис няма да е лесно.
Изведнъж възможността Гърция да банкрутира и да излезе от еврозоната стана много реална.
Атина се надява да получи финансова помощ в последната минута, преди да трябва да плати вноска в размер на 306 милиона евро на МВФ на 5 юни. Въпросът е какво ще се случи след тази дата.

Йерун Диселблум: Напредъкът в преговорите относно гръцките реформи е недостатъчен
Напредъкът в преговорите относно реформите, които трябва да проведе Атина, за да получи следващия транш от международната помощ, е недостатъчен. Това заяви днес председателят на еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от AFP.
„Отбелязаният напредък е наистина недостатъчен“, заяви той в интервю за холандска телевизия.
Преговорите между Атина и кредиторите за отпускането на 7,2 милиарда евро продължават преди предстоящото в петък плащане на Гърция към МВФ.

Алексис Ципрас: Гърция представи реалистичен план за реформи
Гърция е представила на международните си кредитори реалистичен план за реформи, който предвижда отстъпки от страна на Атина. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран отAFP.
„През нощта на кредиторите бе представен пълен план“, заяви Ципрас пред репортери. Той определи предложенията като „реалистичен“ план за изваждане на страната от рецесията и бедността.
Пред журналистите Ципрас не даде подробности за предложенията, но говори за „отстъпки, които ще бъдат трудни“.

ZDF: Гърция трябва да напусне еврозоната, ако не изпълни ангажиментите си
Заместник-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф заяви, че Гърция ще нанася вреда на еврозоната, ако не изпълнява ангажиментите си, предаде ZDF. Ламбсдор каза още, че Атина трябва да напусне зоната, ако не изпълни исканията на своите кредитори. Балканската страна трябва да плати 300 милиона евро до 5 юни 2015 година.

Die Welt: Кредиторите готвят последно предложение за Гърция
Кредиторите готвят последно предложение за Гърция, пише германският вестник Die Welt. Темата за гръцкия дълг е била обсъдена в нощта на понеделник срещу вторник на кризисна среща в Берлин, в която са участвали германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, директорът на МВФ Кристин Лагард и директорът на ЕЦБ Марио Драги. По данни на изданието, целта на срещата е да се направи „последно“ предложение на Гърция, което обаче да е разработено на основата на текущата програма за финансова помощ за Атина.

Източник: „Фокус“

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също