Филмът „Мотиви“ на Джоузеф Ал-Ахмад с голяма награда в Лос Анджелис

от Оля Ал-Ахмед

София, 3 януари /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Игралният късометражен филм „Мотиви“ на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад взе голямата награда за „Най-добър късометражен филм“ на кинофестивала в Лос Анджелис (Los Angeles Film Awards), както и приза „Почетен режисьор“. Наградите бяха огласени на 2 януари, научи БТА от ръководството на фестивала. Миналият месец лентата взе и три номинации и награда за „Най-добра филмова музика“ на филмовия фестивал „Призма“ в Рим.
Джоузеф Ал-Ахмад
Криминална драма „Мотиви“ на младия режисьор Джоузеф Ал-Ахмад е продукция на най-стария филмов университет в света – ВГИК в Москва, където авторът на филма се обучава като редовен студент в 4-и курс.
В главната роля на филма е звездата на руското кино Михаил Богдасаров. Сценарист е Роман Бобильов, cъсценаристи са Джоузеф Ал-Ахмад и Виолета Георгиева, също от България. Музиката на филма, която спечели голямата награда на фестивала в Рим, е дело на композиторите Николай Бабухин и Даниел Цовин (руснак от български произход).
Семейна сага, попечителство, стари сметки в бизнеса и един куп възли за развързване поднася на зрителя късометражната криминална драма „Мотиви“, която се очаква да се появи и на българските фестивални екрани. Действието се развива в Москва. Виден руски бизнесмен е бил посетен в дома си от свой колега, а малко след това е намерен застрелян в колата си в подземен гараж. Заплетеният сценарий вкарва зрителя в лабиринта на търсене на извършителя и най-вече на мотивите, подбудили го да извърши това престъпление.
Лентата получи отзвук в Съединените Американски Щати. „Изключително добре направен филм във всички аспекти на киноизкуството“, пише в своята публична рецензия Рой Зафрани, председател на журито на Los Angeles Film Awards, САЩ.
Джоузеф Ал-Ахмад
„Режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад умело променя енергията във всяка една сцена, перфектно контролирайки цялостното настроение в течение на филма. Резултатът е една вълнуваща история, пълна с неочаквани обрати и непредотвратими конфликти. Зрителят се опитва да разгадае мотивите на всички персонажи, и какви са причините зад действията им“, отбелязва Рой Зафрани.
За БТА режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад заяви, че е удовлетворен от резултата. „Благодарен съм на моя университет ВГИК за подкрепата, която ми бе предоставена. Работих с изключителни млади актьори, които тепърва ще покажат на световното кино на какво са способни. За мен бе чест главната роля във филма да изиграе Михаил Богдасаров“, отбеляза той.
Джоузеф Ал-Ахмад
„Най-вече съм благодарен на моя снимачен екип, който работеше усърдно, доказвайки, че истинската любов и себеотдаване в една идея може да предизвика високо ниво на ентусиазъм и резултатност. Снимачният колектив бие рекорди по своята интернационалност. Във филма работиха руснаци, американци, украинци, българи, евреи, испанци и други националности, което е доказателство, че за изкуството няма граници“, каза младият творец. Той изрази надежда филмът да бъде показан и на различни фестивали в България.
Джоузеф Ал-Ахмад е роден в София. Завършил е Националната гимназията за приложни изкуства „Св. Лука“ в столицата, след което е приет в Университета за филмово изкуство в Москва – ВГИК, който тази година навършва 100 години. Има седем самостоятелни изложби като художник, а като режисьор – три късометражни документални филма. „Мотиви“ е първата игрална лента на автора.
Източник: БТА

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също