Европейската мечта за отворени граници се превърна в кошмар

Европейската мечта за отворени граници се превърна в хаотичен кошмар, след като мигрантската криза достигна неконтролируеми нива, с които дори Германия не може да се справи, коментира британският вестник The Daily Express, цитиран от Агенция „Фокус“.
Шенгенската зона, която позволява движение без паспорти между редица държави в ЕС, е на ръба на колапса, тъй като граничните служби на все повече членки на Общността възродиха статичните проверки на фона на нарастващия поток от отчаяни бежанци, които се опитват да достигнат Европа.
Германия, която тази седмица отправи критика към Великобритания за неизпълнението на бежанската квота, призна, че около 150 сирийски бежанци пристигат на всеки час в някоя точка на границата й с Австрия. Ситуацията „директно ерозира и застрашава Шенген“, заяви Щефан Майер, депутат от управляващата партия на Ангела Меркел.
Скептицизмът към Шенген обаче не се шири само в Германия. Словашкото правителство също призна, че споразумението за свободно пресичане на границите „де факто се е разпаднало“.
Бежанската драма се разпространява във все повече държави от Европейския съюз – от гръцкия остров Кос до Кале, а сега и в Будапеща – правителствата на Стария континент са изправени пред предизвикателство, което може да се превърне в истински хаос.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също