Двама български президенти в Ню Йорк

от Оля Ал-Ахмед

Успоредно със заседанието на ООН в Ню Йорк кипи оживена международна дейност. Всички световни политици – бивши и настоящи са се стекли в Голямата ябълка. Това е причината в града да се озоват двама български президенти – Румен Радев и Петър Стоянов.

И докато действащият държавен глава е начело на делегацията, която представя страната ни на 74-ата сесия  на Общото събрание на ООН, то президентът Стоянов винаги през септември е в Ню Йорк за годишната среща на  „Конкордия“ –  една от най-влиятелните организации за политически анализи в света,където е член на  председателския съвет.  В това издание сред говорителите, освен известни политици, световни общественици и активисти, изпъкват имената на кралицата на Йордания – Рания, на дъщерята на американския президент Иванка Тръмп и на бившия топмодел и настоящ борец за човешки права Петра Немцова.

Другият ангажимент на Петър Стоянов е участието му в конференцията „Геополитиката във времето на устойчиво развитие“. Тук компанията му също е забележителна – Кери Кенеди, дъщеря на Робърт Кенеди, един от най-младите професори по икономика в Харвард Джефри Сакс, Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, експремиерътна Израел  и неколкократен министър Йехуд Барак, външният министър на Израел Ципи Ливни. Балканите са представени подобаващо – от Петър Стоянов, президентът на Северна Македония Зоран Заев и бившият министър-председател на Гърция Георгиус Папандреу.

Бившият ни държавен глава ще присъства и на изключително важната дискусия „Как да изградим устойчив мир и сигурност в Южен Кавказ“  – държавите  Азербайджан, Грузия и Армения. След което ще се потопи в светски блясък. Петър Стоянов има лична покана от Уенди Фишър, директор на музея „Гугенхайм“ и президент на едноименната фондация да разгледа експозицията с група световни политици.  После е предвидена вечеря в изискания ресторант „Караваджо“.

Президентът Стоянов ще присъства и на прием, даван от Бил Гейтс в хотел „Хаят“ на 42-ра улица.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също