Димитър Радев е новият шеф на БНБ

от Даниел Иванов

Българска народна банка вече е с нов управител – Димитър Радев, издигнат от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ. Това стана след малко над час и половина дебати в пленарна зала по време на извънредното заседание. С така приетите процедурни правила, първо беше гласувана кандидатурата на Бисер Манолов, издигната от Реформаторския блок. Той беше подкрепен от 37 депутати, „против” бяха 18, а 118 се въздържаха, съобщава „Фокус“.
Кандидатът на АБВ Виктор Йоцов също не спечели нужните гласове като за него гласуваха 44 депутати, 22 бяха „против” и 104 се въздържаха. Григорий Вазов, предложен от Патриотичния фронт” беше подкрепен от гласуваха 43 депутати, 12 против и 116 се обявиха въздържал се. Последна беше подложена на гласуване номинацията на Димитър Радев, подкрепен от 130 народни представители, 16 бяха против,а 34се въздържа. ДПС подкрепиха Радев със 7 гласа.
Веднага след това беше гласувана и оставката на Иван Искров.
На брифинг в парламента Радев обяви и екипа си, а именно Димитър Костов и Калин Христов, както и Нина Стоянова. Костов ще отговаря за Банковия надзор, а Нина Стоянова за банковото управление. Радев уточни, че ще наблюдава кризата в Гърция и ще провежда политика на открит диалог с медиите.
Заседанието започна със спор в пленарна зала, по време на който от ДПС поискаха да бъде изрично отговорено от четиримата кандидати за управители с какъв екип ще работят. След като това беше отхвърлено, председателят на ДПС Лютви Местан и останалите депутати напуснаха пленарна зала. Пред медиите Местан се аргументира, че с избора на управител на БНБ избират и подуправителите. Припомняме, че според процедурните правила, новоизбраният гуверньор предлага на парламента екипа си. Той обясни, че това ще доведе до тежки съмнения за предварителни договорки, които някой иска да скрие от българското общество.
Агенция „Фокус” припомня: Димитър Радев беше издигнат от най-голямата парламентарно представена партия – ГЕРБ. Концепцията на Радев съдържа три основни направления: незабавни мерки; стратегически цели; и институционално развитие. При представянето на концепцията си в бюджета комисия той е очертал условно три етапа в план – график, към който смята да се придържа: а) подготвителен (до края на м. октомври 2015 г.), включващ: изготвяне на задание и избор на консултант на БНБ и принципи за определяне на независими одитори и оценители, които да бъдат наети от търговските банки; и определяне на обхвата и методологията на прегледа с участието на външния консултант на БНБ; б) същински (до края на м. май 2016 г.), включващ: прегледа на качеството на активите; и анализ на данните и изготвяне на предварителен доклад; и в) заключителен (до края на м. юли 2016 г.), включващ: комуникация с банките относно резултатите от прегледа, включително по отношение на потенциален капиталов недостиг; изготвяне на окончателен доклад и публично оповестяване; и провеждане на стрес-тест на банковата система на база на резултатите от прегледа на активите.
В момента по инициатива на БСП и с подписи на депутати от четири парламентарни групи, а именно ПФ, БДЦ, независими, представители на „Атака” и ДПС”, Конституционният съд беше сезиран по процедурните правила за избор на управител на БНБ. В момента е образувано и дело.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също