400 000 подписа за провеждане на задължителен референдум

НС свали прага за свикване на референдум от 500 на 400 000 подписа, предаде Агенция „Фокус”. Това стана с приемането на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-известен като Закон за референдумите.
Не беше прието предложението на АБВ за намаляване на прага за свикване на референдум на 300 000 подписа, както и това на Патриотичния фронт от 500 на 350 000.
По време на дебатите от ДПС изненадващо предложиха вместо намаляване на прага, неговото увеличаване от 500 на 800 000 подписа. Депутатът Хамид Хамид посочи, че всички предложения за намаляване на прага за свикване на референдум са чисто популистки и създават сериозни предпоставки много малка част от българското общество да манипулира голямата. „През изминалите месеци се наслушахме на тезата колко голяма представителност трябва да има в обществото. Вносителите на референдума предлагат задължително гласуване с мотивите, че обществено-политическият живот се нуждае от по-голяма представителност. Как постигаме по-голяма представителност като намалим подписите?”, запита Хамид. Той попита дали народните представители знаят колко подписа са събрали от БСП срещу ТПТИ. Хамид коментира, че са 25 000, а след още няколко дни ще станат 250 000 и могат да свикат референдум.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също