Швейцарците да преразгледат отношенията си с ЕС

от Теа Филова

123

Швейцария, която е извън ЕС,  граничи с четири държави-членки на съюза. На референдум през февруари тази година швейцарците гласуваха за ограничаване на достъпа на чужди граждани в страната, включително и граждани на ЕС.
Миналата седмица ЕС отхвърли предоговарянето на 12-годишен пакт, позволяващ на швейцарски работници свободно движение в рамките на съюза.
Свободното движение на хора е една от основните политики на Европейския съюз и Швейцария, която не е член на съюза, трябва да спазва този принцип, за да може да се възползва от благоприятните условия за търговия със страните-членки.
Съществуващото в момента споразумение между Швейцария и ЕС обхваща икономическото и технологично сътрудничество, обществените поръчки, взаимното признаване на дипломи и лицензи, търговията със селскостопански стоки, авиация, автомобилен и железопътен трафик. Общо пакетът включва 7 пакта, някои от които остават, а други отпадат поради резултатите от проведения референдум.
В интервю по швейцарска телевизия по повод Деня на независимостта на страната 1-ви август, президентът на Конфедерация Швейцария за 2014 година Дидие Буркхалтер заяви, че до края на 2016  или началото на 2017 година ще трябва народът на Швейцария да гласува отново за това, какво бъдеще иска за двустранните договорености с ЕС.

Според него въпросите, свързани с имиграцията, трябва да бъдат обсъдени и е необходимо да се намери балансирано решение.
Две големи компании – производителят на охранителни системи Tyco International и доставчикът на сервизни услуги в областта на горивата Weatherford,  вече се изтеглиха от Швейцария и се установиха в Ирландия, отчасти поради новите правила за имиграция.
В края на февруари ЕС взе решение швейцарски студенти да не участват в програмата за обмен Erasmus Plus през 2014 година наравно с държавите-членки, както бе предвидено първоначално.

От Брюксел бяха предупредили за евентуални последствия за отношенията между Швейцария и ЕС, след като референдумът отмени споразумението за свободно движение на хора.
Гласуването през февруари бе инициирано от дясната Швейцарска народна партия и прието с по-малко от 20 000 гласа.

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също