Студент създаде устройство, което ни позволява да “влизаме” в тялото на друг човек

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Студент от британската столица е създал машина, която ни дава възможност да “влизаме“ в тялото на друг човек, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“. Йифей Чай е разработил Pretender Project като част от обучението си в Лондонския кралски колеж, използвайки почти изцяло части, достъпни в търговската мрежа, обединени в система от специален софтуер. 
Системата използва маската за виртуална реалност Oculus Rift, за да прожектира гледната точка на човека, в чието тяло “влизаме”, наричан “контрольор”. Устройство Kinect на Microsoft засича движенията на контрольора и изпраща данни, които провокират електрически шокове между 40 и 80 волта в различни мускули, предизвиквайки движение на контролирания човек. Когато контрольорът вдигне ръката си, например, конролираният е принуден да направи същото движение, а картина на видяното се прожектира пред очите му. 
Коментирайки разработката си онлайн Чай казва, че на първо място проектът му изследва какво означава да контролираш и да бъдеш контролиран. “По-нататък, тъй като потребителите имат възможност да “влязат” в тялото на някой друг, те могат да изживеят истински дълбоки социални взаимодействия и да действат като друг човек без ограничения. Резултатът е първият инструмент за проучване на личност в реалния живот”, обяснява студентът. 
В момента машината все още е прототип, при който трябва да се преодолеят някои ограничения. Софтуерът генерира забавяне и движенията на контролирания се забавят с една секунда, а Kinect сензорът понякога погрешно предава движенията. 

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също