Новата Тойота с водороден двигател в продажба от 2015 година

от Теа Филова

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

В отговор на предизвикателството на Тесла моторс, които обявиха преди месеци пускането на електромобила TeslaModel S с батерии с дълготраен пробег, наскоро от Тойота съобщиха, че възнамеряват да пуснат в началото на следващата година дългоочаквания масов автомобил с водородно гориво. Първият модел ще е Sedan 2015 и ще се продава на цена 70 000 долара. От компанията твърдят, че колата ще има 430 мили пробег с едно зареждане и време за презареждане 3 минути – и двете цифри са по-добри в сравнение с подобни параметри при автомобилите, задвижвани с газ.
В началото автомобилът ще бъде пуснат по магазините в Япония, където вече има изградени станции за зареждане с водородно гориво. След Япония колата ще се продава в Европа и Северна Америка. Калифорния ще е първия щат, който ще получи автомобил с водородна клетка, те вече започнаха да изграждат зарядни станции.
Производителите на автомобила се стараят да го направят поне толкова удобен, колкото всяка друга масова кола.  Може би най-голямото предизвикателство за тях в момента е не развитието на превозното средство, а да се гарантира на клиента повсеместна близост до станция за зареждане.
Природозащитниците се изказват в полза на водородния автомобил на Toyota, в сравнение с всички електрически превозни средства на Тесла. Причината е, че енергията в електромобилите най-вероятно идва от вредни за околната среда източници, като например въглища. При водородните автомобили водородът се смесва с кислород, като от химичната реакция между тях в атмосферата се изпуска само безвредна водна пара.
Преди няколко седмици премиерът на Япония Шиндзо Абе демонстрира подкрепа към иновативната разработка на компанията, като в продължение на около две минути  управлява пред представителите на медиите прототип на водороден автомобил по време на посещението си в западния японски град Китакиушу. Според него, вместо да се внася петрол, може да се инвестира в изграждане и разширяване на инфраструктура за доставки на водородно гориво.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също